Kultursjokk å komme til vannbransjen

 
Kultursjokk å komme til vannbransjenBildet: Daglig leder for Teta Vannrensing Stine Bendigtsen savner en større åpenhet og debatt om hva som er de mest bærekraftige løsningene i vannbransjen. Foto: Mona Sprenger
– Vannbransjen har mye å lære av avfallsbransjen, mener daglig leder for Teta Vannrensing Stine Bendigtsen. Hun etterlyser et større fokus på verdikjede og sirkulærøkonomi.

Av Mona Sprenger

– Det var et kultursjokk komme som ny i vannbransjen. Det jeg først og fremst reagerer på er at store deler av vannbransjen fokuserer på enkeltprosesser og funksjon, og ikke i like stor grad på verdikjede og sirkulærøkonomi som fremmer de mest bærekraftige løsningene, sier Bendigtsen på Tekna seminaret i Trondheim «Bærekraft i vannbransjen». 

Endringer i avfallsbransjen
I 12 år har Bendigtsen jobbet i avfallsbransjen, som de siste årene har gått gjennom store endringer.

– I et historisk perspektiv er det er ikke lenge siden bransjen sendte avfallet på deponi. I dag er det nesten ingenting som sendes på deponi og forbudet er en av årsakene til at det gikk så fort, sier Bendigtsen.

Avfall er nye råvarer
85 prosent av det som produseres blir kastet etter første gangs bruk:

– Det er ikke bærekraftig det forbruket vi i dag har og dette har avfallsbransjen tatt inn over seg. Det handler om å la produktene leve så lenge som mulig. I avfallsbransjen finnes det ikke avfall lenger. Avfall er nye råvarer, sier Bendigtsen.

Eierskap til restprodukter
Hun viser til at avfallsbransjen er underlagt strenge regimer med krav til analyser og dokumentasjon.

–Det stilles strenge krav til analyser av innholdet i avfallet og til sporbarhet, sier Bendigtsen, som mener at her har vannbransjen mye å lære. For eksempel vil fellingskjemikalier være kostbart å kvitte seg med som avfallsprodukt, men som fellingskjemikalie i vannbehandling slippes det ut til resipientene eller følger videre med slammet til jordprodukter. Her savner jeg en større åpenhet og debatt om hva som er de mest bærekraftige løsningene.

–Ved å ta et større eierskap til restprodukter og samarbeide både på tvers av bransjen samt med kunder og leverandører kan bransjen utvikle nye forretningsmodeller som skaper grønn konkurransekraft.  Å stille krav oppover og nedover i verdikjeden kan vi ta med oss fra avfallsbransjen, da den billigste løsningen kan raskt bli den dyreste løsningen. Vannbransjen pluss innovasjon er lik suksess, sier Bendigtsen, som understreker at bildet ikke er svarthvitt.

–Mange gjør mye bra og tenker helhetlig, men bransjen kan vinne mye på å tenke mer som avfallsbransjen.

Bærekraft i et livsløp
Knut Bakkerjord i miljøavdelingen i Trondheim kommune har jobbet i avfallsbransjen i 30 år. Han mener at selv om Norge har hatt fokus på ressurser i avfallet og sirkulærøkonomi de siste to årene, så ligger vi fortsatt langt bak land som det er naturlig å sammenligne oss med. Likevel, så har vannbransjen mye å lære fra avfallsbransjen.

– Bærekraft må håndteres i hele verdikjeden og man må fokusere på produkter og deres bærekraft i et livsløp. Det er også viktig å tenke bærekraft ved innføring av ny teknologi, fordi ny kunnskap kan snu rundt på det som oppfattes som bærekraft, sa Bakkerjord under kursdagene i Trondheim.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår