- Kvinner skal også bygge landet

 
- Kvinner skal også bygge landetBildet: Bildet: God og munter dialog mellom administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening og Konserndirektør i SINTEF, Hanne Rønneberg, som begge mener det er viktig med bedre kjønnsbalanse i byggenæringen. Foto: Odd Borgestrand
- Vi er en næring som bygger alt vi omgir oss med. Er det ikke naturlig at flere kvinner skal være med å bygge landet?

Av Odd Borgestrand

Spørsmålet ble stilt av administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening da han åpnet konferansen «Kvinner i byggenæringen» i Oslo. BNL setter nå dagsorden for å få med hele næringen i rekruttering av kvinner inn i bygg og anlegg.
- Vi må snu trenden for å få flere kvinner til å velge yrkesfag. Det er viktig at hele befolkningen er med å bygge landet. Dette er en næring som aldri blir borte, sa Sandnes, som mente konferansen i Oslo kunne bli en viktig start for en god kjønnsbalanse i næringen.

Et viktig samfunnsoppdrag
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm var tydelig på at det er viktig å bryte det tradisjonelle kjønnsdelte arbeidslivet.  Hun mente det er skjedd lite på dette feltet i Norge, Hun ga derfor ros til BNL for å ta initiativ til et viktig samfunnsoppdrag som medfører endring.
- Kvinner har gått tungt inn i akademiske yrker, som psykologer, leger og advokater, men byggenæringen har ikke lykkes i sitt rekrutteringsarbeid, mener hun.

Mannsdominansen et hinder
Bjurstrøm mener mannsdominansen i byggenæringen er et hinder for rekruttering av kvinner.
- Arbeidsvilkårene vil bli likere dersom vi oppnår en bedre kjønnsbalanse. Vi ser at byggenæringen er krevende, fordi kvinner er så lite representert. Derfor må vi se utdanning og arbeidsliv i sammenheng. Det er viktig at byggenæringen virkelig vil ta imot kvinner og legge forholdene til rette for at de også blir i bransjen.  Det må ikke være slik at man må være tøff for å være rørlegger.
- Jeg ble lei meg da jeg leste i VVS aktuelt at jenter får de dårligste jobber i rørleggerfaget. Her må vi gjøre bransjen attraktiv.
Hennes oppfordring til bransjen var klar: - Ta vare på kvinnene og ansett flere kvinner på samme arbeidsplass slik at de ikke blir vandrende symboler. Samfunnet trenger endringer, og det betyr også at vi må få flere menn inn i omsorgsyrker og kvinner inn i praktiske fag, inkludert byggebransjen.

Et lederansvar
- God kjønnsbalanse er kritisk viktig for å få økt innovasjon. Dette er et lederansvar og det må jobbes systematisk over tid, mente administrerende direktør Kari Sandberg i EBA. Hun viste til flere internasjonale rapporter som viser at det er lønnsomt med kvinner i bransjen. Det er viktig å sette mangfold på agendaen, og EBA ønsker å gi sine medlemsbedrifter økt kompetanse og konkrete verktøy til å utnytte potensialet.
Konserndirektør i SINTEF, Hanne Rønneberg, bidro med sine refleksjoner etter 30 år i byggenæringen.  Hun har blant annet erfaring som anleggsleder og entreprenør før hun gikk over til forskning de siste 10 årene.  Hun sitter også i styret i Multiconsult.

Hennes viktigste budskap var at kvinner skal velge byggenæringen fordi det er mange spennende prosjekter å ta tak i. Hun mente imidlertid at det ikke er kvinnene som endrer næringen.
- Det er menn som må snakke sammen om hvordan de skal legge til rette for å få inn kvinner. Det handler om kultur og holdninger, og derfor var det flere kvinnelige foredragsholdere som hadde ønsket seg flere menn i konferansesalen. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår