Kvitt den engelske hodepinen

 
Kvitt den engelske hodepinenBildet: Administrerende direktør Sigurd Braathen (t.h) og salgsdirektør Bård Markussen under fjorårets ISH-messe. (Foto: Odd Borgestrand)
– Det britiske markedet har vært en hodepine i mange år, med en elendig valutakurs for å eksportere fra Norge. De siste par årene har denne situasjonen endret seg radikalt, og vi har nå sterk vekst i England med salg av OSO beredere, sier administrerende direktør i OSO Hotwater, Sigurd Braathen.

Av Bjørn Laberg

– Budsjettet vårt for 2016 er forsiktig optimistisk for salget av beredere, med en vekst på cirka 6 prosent totalt. Her er det Storbritannia og OEM-produksjon som bidrar mest, mens Norge ligger inne med en noe mindre vekst enn dette. Vi har akkurat landet en stor kontrakt for «private label»- produksjon, noe som bidrar med cirka 50 prosent av denne veksten, sier han til VVS aktuelt.

Braathen mener den smarteste veien fremover for OSO er å fokusere på å være best på beredere, og ikke selge alt mulig annet som man ikke lager selv. Han understreker at Norge fremdeles er det viktigste markedet for OSO.
– Utviklingen innen varmtvannsberedere og varmesentraler har vært god. Vi har tatt markedsandeler i Norge de siste to årene, spesielt for varmesentraler hvor de patenterte OPTIMA produktene gir unike fordeler. På produktsortimentssiden er det mange spennende nyheter nå. Vi starter lanseringen av vår nye serie DELTA i løpet av februar / mars, og har store forventninger til den, spesielt internasjonalt. Også «private label»- produksjon for andre varmeselskaper i Europa har begynt å vise resultater og vi selger nå mange tusen beredere årlig under andre merkenavn i Europa, sier Braathen.

LES OGSÅ: OSO vil varme Europa

Nylig hadde OSO Hotwater besøk av BBC. Den britiske nyhetskanalen lager en reportasjeserie om hvordan Norges forhold til EU fungerer. I reportasjen forteller Sigurd Braathen blant annet om hvordan EU i 2011 prøvde å introdusere en ny miljø- og energieffektivitetsstandard som favoriserte gassfyrte beredere foran elfyrte beredere. Et EU-direktiv som kunne blitt i overkant kostbart for OSO Hotwater. Heldigvis for OSO, og andre produsenter av elfyrte beredere, ble denne standarden aldri satt ut i live, takket være fransk og finsk motvilje.

EU er nå likevel på banen med nye energi- og miljødirektiver, det såkalte ErP-direktivet (Energy reducing Products).
– ErP er svært omfattende og dekker alt fra varmepumper til varmtvannsberedere og styringer. Vi er av den oppfatning at direktivet vil ha stor virkning i å dreie markedet i EU mot varmepumper, spesielt i markeder med liten grad av gassdistribusjon. For Norges del vil nok direktivet ha begrenset virkning, så lenge kraftprisene er så lave som de har vært den siste tiden, men uansett vil det bli lettere for norske forbrukere og installatører å sammenligne viktige nøkkeldata, som for eksempel faktisk volum / faktisk varmetap og energi-rating på beredere, sier Braathen.

Han mener dette er en stor fordel, siden direktivet setter krav til hvordan dataene skal fremkomme, og at alle produsenter derved må oppgi sammenlignbare tall.
– Vi har tatt store investeringer som følge av ErP direktivet og brukt flere titall millioner i produksjonen for å tilpasse oss. Det har vært essensielt for oss å kunne tilby en «A» bereder først, og med DELTA serien har vi klart det. Et varmetap på bare 40 Watt for en 200 liter er lavest i verden så vidt vi kjenner til, og er oppnådd ved å bruke svært avanserte isolasjonsmaterialer, sier Braathen.

ErP direktivet ble gjeldende i EU fra 26/9-2015, mens det i Norge ble vedtatt innført 30/12-2015

– Vi kommer til å jobbe målrettet med å tilpasse produkter til fase 2 av ErP direktivet i 2017, når alle elektriske beredere også vil måtte forandres. Det blir spennende å se om vi kan dreie endringene til noe positivt for norske forbrukere og rørleggere, sier Sigurd Braathen avslutningsvis.

LES OGSÅ: Oser av omstillingsvilje
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår