Lager miljøvennlige, mobile varmeløsning

 
Lager miljøvennlige, mobile varmeløsningBildet: Mobil kundesentral og mobile varmevifter. Foto: Mo Fjernvarme AS
Mo Fjernvarme har tidligere levert fjernvarme til byggtørk ved oppføringen av blant annet Toyota Nordvik og Selfors sykehjem, men da via byggets permanente varmeanlegg. For å kunne levere fjernvarme i en tidligere fase og til flere byggeprosjekter, har de nå fått laget mobile enheter som kan kobles rett på fjernvarmeinntaket i bygget.

Av Bjørn Laberg

Denne løsningen er en svært miljøvennlig erstatning for tradisjonelle dieselaggregat (kokoverk). Etter å ha søkt i hele landet etter riktig utsyr, var det Brødrene Dahl i Mo i Rana som til slutt kom opp med den beste løsningen. Det mobile anlegget består av standard komponenter, men satt sammen på en måte som gir stor fleksibilitet og mobilitet. Prototypen har flere ulike tilkoblingsmuligheter og kan dermed tilpasses forskjellige byggeprosjekter og behov. 

– Anlegget kan driftes uten tilsyn, tar liten plass og har ingen utslipp av støy, CO2, NOx og sot som er vanlig på de tradisjonelle dieselaggregat. Dette gir en betydelig forbedring av arbeidsmiljøet, sier daglig leder i Mo Fjernvarme, Terje Sund-Olsen.

Bildet: Mobil varmevifte i drift. F.v. Bjørn Peder Andersen (Brødrene Dahl). Pål Høsøien (HENT) og Morten Sund (Mo Fjernvarme). Foto: Mo Fjernvarme AS

LES OGSÅ: Velger kostnadseffektiv fjernvarmeløsning

Hovedentreprenør på det nye Fellesbygget på Polarsirkelen Videregående skole, HENT, har tatt i bruk prototypen, etter at Mo Fjernvarme tok kontakt med prosjektleder i fjor høst. Det var det miljøvennlige aspektet som først og fremst trigget entreprenøren. 
– Dette er et godt alternativ. Her brukes gjenvunnet energi, og denne løsningen bør være høyaktuell for flere når det gjelder tørking av bygg under oppføring. For oss har dette fungert veldig godt. Det er både driftssikkert, renere, gir mindre støy og dermed bedre HMS for bygningsarbeiderne. I tillegg er det en ren miljøgevinst, og det er det viktigste argumentet for å bruke denne løsningen, forklarer prosjektleder i HENT, Pål Høsøien. Fjernvarmen produseres fra gjenvunnet energi fra prosessbedriftene i Mo Industripark.

Erfaringene med prototypen så langt har vært så gode at HENT allerede har bedt Mo Fjernvarme om å levere flere varmevifter. Total kapasitet på det mobile anlegget vil da bli om lag 250 kW.

Kan redusere utslipp
Tall som fjernvarmebransjen har innhentet fra en rekke byggeplasser i 2015/106 viser at i mengden varme som brukes til byggtørk i gjennomsnitt utgjør 70 prosent av det ferdige byggets forventede årlige varmebehov. Det er vedtatt forbud mot fossil oppvarming av bygg fra 2020. Tørking av byggeplasser er foreløpig ikke pålagt nye miljøkrav fra myndighetene. Fjernvarmebransjen har frontet et forbud mot bruk av fossilt drivstoff også i byggefasen, og med denne type mobile varmesentraler viser bransjen at det finnes svært gode alternativer.

LES OGSÅ: Samarbeider om energigjenvinning

Mo Fjernvarme AS
Årlig produksjon: 85 GWh gjenvunnet energi fra røykgassen til Elkem Rana
Kapasitet: 22 MW grunnlast og 45 MW reserve-/spisslast
Omsetning: 48 MNOK
Trasélengde: 30 km.
Ansatte: 4

LES OGSÅ: Kjernesunn og røykavhengig

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår