Lanserer rekkverk med solcellepaneler

 
Lanserer rekkverk med solcellepanelerBildet: Simen Sagstuen lanserer i dag glassrekkverk med integrerte solcellepaneler.
Sagstuen a.s. har utviklet et eget rekkverksprodukt med solcellepaneler. Rekkverket vil produsere 300 W per løpemeter så lenge solen er oppe.

I 2012 leverte Sagstuen en fasade med integrerte solcellepaneler i laminert glass.
– Vi har benyttet solcelleteknologi tidligere. Vi gjorde et prosjekt sammen med Hydro Building System på Gran på Hadeland. Den gang var det mer ett prestisjeprosjekt enn et bærekraftig tiltak, som vi leverte på oppdrag. Nå er ikke lenger «det grønne skiftet» en trend, men mer en tilstand som vi befinner oss i. Vårt nye rekkverksprodukt er utviklet i denne tilstanden og er bærekraftig både økonomisk og miljømessig, sier Simen Sagstuen i en pressemelding.

Verdensnyhet
Solcelleteknologien deles normalt opp i første, andre og tredjegenerasjons solceller. Første generasjon er polykrystalinske eller monokrystalinske silisiumspaneler. Andre generasjon er tynnfilmsolceller og i tredje generasjon benyttes nanoteknologi.
Silisiumteknologien er modernisert og nå produseres paneler som fanger solenergi på begge sider av glasset.
– Vi vurderte tynnfilm til våre rekkverk. Vi kan levere med denne teknologien men den gir for lav energiproduksjon. Tradisjonelle solceller av typen polykrystalinske eller monokrystalinske, som vanligvis blir brukt på de aller fleste takinstallasjoner, har mange ganger så høy effektivitet som tynnfilm.
– Vi har tatt i bruk en teknologi med doble solceller som gir over 50% mer effektiv energiproduksjon enn konvensjonelle Poly/Mono-solceller. Enkelt sagt produserer våre rekkverket strøm på begge sider.
Vår verdensnyhet, standard rekkverk som tar i mot sollys og dagslys på fremsiden og refleksjon av sol- og dagslys på baksiden, produserer 300 W per løpemeter så lenge solen er oppe. På en sydvendt balkong i Oslo vil for eksempel en meter rekkverk produsere 400 kw/h. årlig. Dette skal gi en besparelse på 12 000 kroner i årlige strømutgifter, med dagens relativt sett lave strømpriser, sier Sagstuen.
I følge Sagstuen er dette første gang slike paneler serieproduseres og benyttes i standard rekkverksløsninger. Sagstuen har eksklusivitet på glasset med panelene og produserer rekkverkene på egen fabrikk på Gjøvik.

Stort mulighetsbilde
Besparelsen Sagstuen sikter til er om solenergien benyttes direkte i egen bolig. Det er i hovedsak to måter å utnytte energien på. Man kan som sagt benytte den i konkrete tiltak i egen bolig og selge overskuddet ut i markedet, eller man kan ha et batteri med overskuddsstrømmen og bruke energien ved behov.
– Begge deler er vanlig. Det mest kostnadsbesparende er å bruke egenprodusert energi til eget forbruk, og selge overskytende strøm ut på strømnettet. Salg av overproduksjon krever at man har en plussavtale med sin strømleverandør. Den egenproduserte strømmen gjør at man får redusert strømutgiftene til de mest energikrevende delene av bygningen din som oftest er oppvarming og lading av El-bil. Et kuriøst poeng er at vår teknologi er kompatibel med Teslas Powerwall.
– Deres standardmodell leveres med sorte paneler og transparent glass. Selv om dette gir et visuelt signal om rekkverket er montert på en miljøvennlig bolig, kan kanskje noen synes dette er begrensende for arkitektur og design?
– Standardutgaven gir helt klart best energiproduksjon. Likevel har vi veldig mange alternativer. Både paneler og glass kan leveres i flere farger og man kan bestille spesialdesignede mønster og farger på cellene som gjør at man kan leke og samspille med byggets arkitektur.
– Rent byggteknisk så er Sagstuen-rekkverk enklere å installere på byggeplass sammenlignet med andre leverandører da rekkverket prefabrikkeres i vår fabrikk på Gjøvik. Rekkverkslengder opptil 7 meter prefabrikeres med hurtigkoblinger for både solceller og belysning, sier Sagstuen.

Lansering
Sagstuens rekkverksportefølje består av Panorama Design i seks forskjellige utførelser i glass og aluminium. Alle kan leveres med solcellepaneler i glasset. Den eneste forskjellen på modellene med og uten solcellepaneler er en utvidet håndløper på solcelleutgaven. Håndløper vil fungere som rekkverkets kabelgate.
– Dere har utviklet et nytt produkt og kommet langt i å tilrettelegge for produksjon. Når får vi se rekkverket på et bygg og hva skal «barnet» hete?
– Selv med begrenset publisitet har vi merket etterspørsel etter produktet, utelukkende i prosjektmarkedet. Vi jobber med flere prosjekter og vi regner med å vise frem et referansebygg allerede over sommeren. Først handler det om ettermiddagens lansering. Da viser vi frem produktet for kunder og forbindelser og vi døper rekkverk-serien med et passende energivennlig produktnavn, avslutter Simen Sagstuen.

Her kan du følge Sagstuens lansering live fra kl. 14.00.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår