Legg vekk mobilen i lunsjen!

 
Legg vekk mobilen i lunsjen!Illustrasjonsbilde: Getty Images
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, torsdag 10. oktober, går mobilselskapet Dipper ut med en oppfordring til norske arbeidsplasser: Løft blikket fra jobbmobilen og ta en mobilfri lunsj!

- Vi ønsker å inspirere folk til å se opp fra mobilen i lunsjen og i møter, og være mer tilstede her og nå. Nå oppfordrer vi alle norske bedrifter til å markere Verdensdagen for psykisk helse, torsdag 10. oktober, med en helt mobilfri lunsj, sier administrerende direktør Christel Borge i mobilselskapet Dipper, i en pressemelding.

Målet med Verdensdagen for psykisk helse torsdag 10. oktober er å øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Norske arbeidstakere bruker en tredjedel av livet på jobben, og hvordan vi har det på jobb påvirker vår psykiske helse. Kampanjeleder Le Hang Duong i Verdensdagen for psykisk helse mener at psykisk helse på arbeidsplassen er et svært viktig tema.

- Vi trives best på jobb dersom vi opplever mestring, at vi blir sett og verdsatt av kollegaer, sjefer og samarbeidspartnere. «Gi tid» er årets tema, og dette er en oppfordring til å gjøre noe godt for deg selv og andre ved å være tilstede i det du gjør. Det handler også om å se opp fra skjermen, være der for andre, stresse ned og ta deg tid til den gode samtalen, sier Duong.

I årets kampanje kommer Verdensdagen for psykisk helse og Dipper med fem oppfordringer til bedrifter for å inspirere flere til å løfte blikket fra mobil og skjerm. Noen bedrifter har gode rutiner for dette, og nå oppfordres flere til å ta diskusjonen.

- Flere norske arbeidsplasser bør lage en kultur for å se opp fra mobilen litt oftere. Mobilen er et meget viktig arbeidsverktøy, men det er ingen tvil om at det er folk som skaper resultater og ikke de digitale hjelpemidlene i seg selv. I de små og mellomstore bedriftene er man ekstra avhengige av hver ansatt, og et sunt forhold til mobilen vil kunne påvirke både arbeidsglede og effektivitet positivt, sier Borge.

Psykolog og forsker Jonas Vaag ved Nord universitet mener at løsningen ikke ligger i at enkeltmennesker skal si til seg selv at man må skjerpe seg og være mer tilstede.

- Smarttelefonen er fremdeles en relativt ny teknologi, og vi trenger tid på å få et bevisst forhold til når vi skal ta ut fravær og ikke. Det er vanskelig å skulle stoppe å spise sjokolade om sjokoladen ligger foran deg. Derfor kan det være fornuftig å heller bidra til en kultur hvor man fysisk legger bort telefonen når det er behov for det. Da gir man tid til de man er sammen med, og i de tilfellene hvor man venter på en melding eller telefon, kan man heller spørre om å ta ut gyldig oppmerksomt fravær, sier Vaag.

Fem oppfordringer:

• Løft blikket når du kommer på jobb! Legg vekk mobilen på vei inn på arbeidsplassen.

• Løft blikket i lunsjen! Snakk sammen og finn ut hvordan dere vil ha det i lunsjen. I stedet for å sitte på mobilen kan lunsjtiden brukes til å styrke relasjonene på jobben

• Legg vekk mobilen under møter! Snakk sammen og finn ut hva slags møtekultur dere ønsker. Lag spilleregler for bruk av pc og mobil i møter. Å innføre en mobilgarasje er en mulighet.

• Gi mer ros og tilbakemeldinger muntlig! Ikke la alt gå på mail.

• Mange bedrifter har et bevisst forhold til dette, hva gjør dere? Del gode tips! 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår