Leverer kjølesystemer til CERN`s partikkeldetektorer

 
Leverer kjølesystemer til CERN`s partikkeldetektorerBildet: Prosjektleder Martin Corneliussen (t.v.) og prosjektingeniør Cato Kristiansen i PTG Kuldeteknisk
PTG Kuldeteknisk har fått kontrakt på utvikling og levering av kjølesystem til CERN`s partikkeldetektorer i Sveits.

- Dette er et av de mest spesielle kjøleformålene vi har hatt noensinne. PTG Kuldeteknisk lange erfaring med CO2 som kuldemedium ble vektlagt da CERN valgte leverandør og samarbeidspartner, sier teknisk leder Frode Berg i PTG, i en pressemelding.

Partikkelakseleratorer benytter elektrisk kraft for å drive frem elektrisk ladede partikler til høye hastigheter nært opp til lysets hastighet. Hensikten med de største partikkelakseleratorene er å kunne studere interaksjonen mellom partiklene når de kolliderer med hverandre for å undersøke universets mysterier.

CERNs Large Hadron Collider (LHC) er verdens største og kraftigste partikkelakselerator. Den går i en 27 kilometer lang sirkelær tunell på grensen mellom Frankrike og Sveits, og er utstyrt med fire store partikkeldetektorer plassert rundt ringen. Dette er veldig sofistikerte enheter som måler egenskapene til partikler som kommer som et resultat av kollisjonene.

Tusenvis av silisiumsensorer er kjernen i de to største Large Hadron Collider-detektorene; ATLAS og CMS. Varme fra disse øker med noen hundre kW under drift, men for å minimere skader forårsaket av høyenergipartiklene fra kollisjonene, må de også holdes ved temperaturer godt under 0 °C.

To-fase pumpede løkker av CO2 brukes i kjernen av detektorene for å redusere varmeøkningen og holde sensorene kalde. Frem til i dag har tradisjonelle kjølere med syntetiske kjølemedier blitt brukt til å kjøle ned CO2 som pumpes til detektoren. For neste generasjon detektorer har det blitt besluttet å gå over til naturlige kjølemedier for "oppstrøms"- kjølerne.

Det er mange spesielle utfordringer med dette anlegget som krever spesielle løsninger. CERN benytter allerede CO2 som kuldemedium, og var fast bestemt på å satse på en løsning med dette kuldemediet. Krav til temperaturer på under -50ºC og rørsystemer som går 100 meter ned i bakken er noen av tekniske begrunnelsene for valg av dette kuldemediet. Dette er også koblet til CERNs globale strategi for å redusere organisasjonens miljøavtrykk.

PTG har produksjon av kuldesystemer både i Tromsø og i Malmefjorden utenfor Molde. Det er hos PTG Kuldeteknisk i Tromsø at disse spesielle anleggene designes og produseres. I følge prosjektleder Martin Corneliussen jobbes det nå med design av anleggene, og levering av de første riggene skal skje i starten av 2020.

Utviklingsleder i PTG Kuldeteknisk, Yves Ladam, har samarbeidet tett med oppdragsgiver og NTNU for å løse de spesielle utfordringene. I følge Yves Ladam består anleggene av flere utradisjonelle løsninger som ikke har vært benyttet tidligere. 

CERN:
Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, er en internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning. CERNs virksomhet er konsentrert rundt partikkelfysikk og omfatter verdens største forskningssenter innen disse fagområdene. Senteret ligger hovedsakelig i Sveits, nær flyplassen i Genève, men deler av anlegget går også over grensen til Frankrike. Ved forskningssenteret ligger Large Hadron Collider, en enorm partikkelakselerator som har vært laboratoriets flaggskip siden forskningen begynteder i 2010.
CERN ble etablert i 1954 av 12 land i Europa. Organisasjonen har i dag mer enn 20 medlemsland, rundt 2600 heltidsansatte pluss nesten 14.000 vitenskapsfolk og ingeniører fra over 500 universiteter og 80 nasjoner

PTG:
PTG er en komplett leverandør av bærekraftige temperatur- og energiløsninger. Navnet PTG er hentet fra initialene til holdingsselskapet Perfect Temperature Group, og slagordet til gruppen – verdien av perfekt temperatur. PTG er resultat av integrasjon mellom selskapene PTG Kuldeteknisk, PTG Vest (Bergen), PTG Frionordica, PTG Helgeland og PTG Multikulde.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår