Leverer solvarme til Ilseng Fengsel

 
Leverer solvarme til Ilseng FengselBildet: Hedmark fengsel, avd. Ilseng. (Foto: Kriminalomsorgen Hedmark fengsel)
Aventa signerer avtale med Statsbygg, region øst om leveranse av solvarmeanlegg til Ilseng Fengsel.

Statsbygg ønsker å utnytte solenergi, og har signert avtale med Aventa om leveranse av nytt solvarmeanlegg til Hedmark fengsel, avd. Ilseng på Hamar.

270 kvadratmeter solfangere skal monteres på sørvendt takflate på Forlegningen og sørge for varmt forbruksvann. Energiforbruket er beregnet til drøyt 70 000 kWh per år og solvarmeanlegget vil dekke nær 60% av dette. Avgjørende for prosjektet var at Aventas solfangere kunne integreres og tilpasses byggets visuelle uttrykk.

Hedmark fengsel, avd. Ilseng ligger i Stange kommune og har ordinær kapasitet på 86 plasser. Solvarmeanlegget skal forvarme tappevann til hygieneformål via en platevarmeveksler før det ettervarmes i eksisterende varmtvannssystem. I tillegg til solfangere skal Aventa levere 6 varmesentraler og et komplett styringssystem som også måler energiproduksjonen fra solvarmeanlegget.

Styringssystemet kobles opp mot SD-anlegget. Aventa er totalentreprenør for prosjektet, men leveransen vil skje i samarbeid med lokale entreprenører og installatører. Installasjonen er planlagt gjennomført i tredje kvartal av 2016.

Solvarmeanlegget plasseres i forlegningen, og solfangerne integreres i SØ-vendte takflater på ‘hovedskipet’. Disse flatene har en helningsvinkel på 27grader og er orientert med 60 graders avvik fra direkte sør. Det er gjort simuleringer av forventet energiutbytte med programmet SolDat. Dette er et simuleringsprogram som kan beregne ytelsen til ikke trykksatte «drain-back» systemer. SolDat er verifisert både mot målinger på faktiske anlegg og ved sammenlikning med simuleringsprogrammet TRANSYS (SINTEF, International Energy Agency –Solar Heating and Cooling Programme). Resultatet viser en forventet årsdekning på 58%.

Om Statsbygg:
Statsbygg er en statlig forvaltningsbedrift under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hovedoppgaven er å tilby kostnadseffektive og funksjonelle lokaler til statlige virksomheter. Statsbygg har hovedkontor i Oslo og regionkontor i Porsgrunn, Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.
Det er til sammen 908 ansatte, 446 på hovedkontoret i Oslo og 462 knyttet til de fem regionkontorene.

Om Aventa:
Aventa AS er et norsk solenergiselskap, etablert i 2005. Bedriften har, i samarbeid med internasjonale partnere, utviklet og satt  i produksjon en ny solfanger i avanserte polymermaterialer. I tillegg er bedriften leverandør av komplette reguleringssystemer for vannbårne varmeanlegg. Disse systemene sørger for regulering av innetemperaturen, måling av all energibruk og presentasjon av energidata.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår