Leverer stor CO2-varmesentral

 
Leverer stor CO2-varmesentral
GK Kulde skal sørge for fossilfri oppvarming på Marikollen i Rælingen.

Energisentral Fjerdingby skal dekke varmebehovet ved Marikollen ungdomsskole og flerbrukshall, kunstgressanlegget ved Marikollen idrettspark og to fremtidige nybygg.

Anlegget skal erstatte et oljefyringsanlegg, gasskjel og elkjeler. Energisentralen vil dekke 100 % av varmebehovet. Byggherren har allerede etablert en energibrønnpark med 86 energibrønner. Selve varmeproduksjonen vil finne sted i et utvidet teknisk rom i skolens kjeller. Det er valgt å benytte to CO2-varmepumper ettersom det er behov for både lavtemperaturvarme og høytemperaturvarme. Den dimensjonerte ytelsen for varmepumpene er 1245 kW, og årsvarmefaktoren skal være 4,13.

– Det er behov for lavtemperaturvarme til kunstgressanlegget, vannforvarming, bassengvarming og ventilasjon, mens varmtvann er avhengig av høy temperatur, påpeker distriktssjef​ Lars Moger i GK Kulde, og utdyper:

- I motsetning til alle andre varmepumper, løfter CO2-varmepumpene bare deler av varmemengden til høy temperatur, mens resten avgis ved lavere temperatur. Dette gir totalt sett et lavere temperaturløft. Når varmebehovet har forskjellige temperaturkrav blir CO2-varmepumper mer energieffektive.

- Varmepumpene skal sørge for alt av oppvarming av tappevann, oppvarming av bygg, snøsmelting og undervarme til kunstgressbanene. Vi skal installere en elkjel som også yter 1245 kW, men den er kun ment som back-up, og skal ikke benyttes til å dekke ordinært oppvarmingsbehov, forklarer Moger.

Kontraktsummen for GK Kulde er rett under 10 millioner kroner. Prosjektet har oppstart i mars 2018.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår