Liten kraftplugg for lavenergihus

 
Liten kraftplugg for lavenergihusBildet: Liten, men kraftfull varmepumpe som kan dekke behovet for energi til et lavenergihus på inntil 150 kvadratmeter, mener daglig leder i Vaillant Group Norge AS, Benny Simonsen. Foto: Odd Borgestrand
Vaillant lanserer geoTHERM VWS 36/4, en vegghengt varmepumpe med avgitt effekt opp mot 3 kW, nærmest skreddersydd for lavenergihus, og med en svært behagelig investeringskostnad sammenlignet med en tradisjonell varmepumpe.

Av Odd Borgestrand

Den nye varmepumpa kan knyttes opp mot bergvarme eller kobles til en jordkollektor dersom man skal etablere en ny bolig, så fremt man har nok areal til en jordkollektor.
– Da slipper man også unna borekostnadene, sier daglig leder i Vaillant Group Norge AS, Benny Simonsen.

– I kombinasjon med en liten vegghengt modul MEH 61 og en 200 liter varmtvannstank vil anlegget være meget plassbesparende og komplett, mener Vaillant. Den minste modellen i konsernets serie gir både perfekt varme og varmtvannskomfort spesielt for lavenergiboliger. Her er salgsargumentene miljøvennlige, effektive varmepumpesystemer, høy fleksibilitet i valg av miljøvarme, og høyere effektivitet ved bruk av fotovoltaisk energi, mener Simonsen.

En av fordelene er at varmepumpa tar svært liten plass. Ved å koble den opp mot andre Vaillant moduler kan den dekke behovet både for varmtvann og boligens varmebehov.
– Den lille varmepumpa vil kunne dekke behovet for en bolig på inntil 150 kvadratmeter, mener Simonsen.

Modellen har gjort suksess på det europeiske markedet et par år, men da som en hybrid varmepumpe i kombinasjon med en gasskjele. I Norge er den først og fremst beregnet for bergvarme, som også er godt egnet for frikjøling. I en ny bolig kan man legge vannbåren varme og i tillegg investere i en viftekonvektor til frikjøling. Dermed kan man få nesten gratis kjøling på varme sommerdager eksempelvis på soverommene.
– Vi er selvsagt opptatt av at dette produktet skal være konkurransedyktig sammenlignet med å benytte el-varme, sier han.

– Hele systemet med en varmepumpe, varmtvannstank og en liten el tilskuddskjele vil komme på om lag 50.000 kroner, i tillegg til kostnadene med etablering av borehull og nødvendig installasjons arbeid.  Dermed snakker vi om en total investering på omlag 110-120.000 kroner pluss merverdiavgift for et komplett system. I tillegg bidrar også Enova med støtte til varmepumper, sier han.
Simonsen mener dette alternativet er spesielt interessant i prosjekter der det planlegges eneboliger i kjede eller rekkehus, der man kan gå sammen om en mindre brønnpark.

– Da vil kostnadene for hver enkelt boenhet bli enda lavere. Det er også viktig å merke seg at boliger med vannbåren varme nå er fritatt fra å bygge skorsteinspiper i sine boliger, mener Simonsen.
Vaillant-sjefen er tydelig på at informasjonen om den nye modellen vil bli presentert både gjennom grossistene og rørleggerkjedene.
– Dette er et produkt vi virkelig har stor tro på. For oss er rørleggeren den viktigste innsalgskanalen, og derfor er det viktig for oss at rørleggeren blir kjent med og fortrolig med dette produktet, mener Simonsen.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår