«Løleggeren» som brenner for mangfold og likestilling

Publisert: 8 Jan 2021
Av Odd Borgestrand
Det var meldingen fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge og styreleder i Ingeborg-Nettverket, Eli Hermine Heyerdahl Eide, la ut på sosiale medier for en stund siden. 54-åringen har hatt flere viktige posisjoner i mange arenaer av rørbransjen, og brenner i dag for mangfold, likestilling og kvinners plass i rørfaget og den norske byggenæringen.
Kvinneandel fra 2 til 20
I 2018 var andelen kvinnelige rørleggere på 1,54 prosent. Innen 2035 håper hun at andelen kommer opp i 20 prosent. Fire år etter at Ingeborg-nettverket ble etablert er det skjedd positive endringer, men veien mot målet er lang. Det kan jo ta motet fra noen og enhver, men ikke fra Eli Hermine Heyerdahl Eide. Hun står fram med et viktig budskap der de viktigste stikkordene er mangfold og kjønnsbalanse.
– Vi er en bransje som er totalt mannsdominert. Det viktigste er å plassere ansvaret for rekruttering hos lederne i bransjen. Kort fortalt viser forskning at når man oppnår en andel på 20 prosent kvinner i en bedrift vil forskjellene jevne seg ut og man vil ikke lenger være så synlig. Jentene ønsker seg flere kvinnelige kolleger, men vi når ikke målet om 20 prosent kvinneandel før mannfolka i bransjen finner ut at dette er god business, sier hun. Det skal vi komme tilbake til, men først litt om ei ung jente som valgte å gå en annen vei enn hovedstrømmen.
3-åring skulle bli «lølegger»
Eli vokste opp i det hun kaller verdens navle, Hokksund, i dag en by med snaue 9000 innbyggere i Øvre Eiker kommune. Her drev faren eget rørleggerfirma med 6-7 medarbeidere, og Eli var mye inne på verkstedet hos sin far. Allerede som treåring utbasunerte Eli at hun også ville bli «lølegger» når hun ble stor. Uten å være bevisst på det før i voksen alder, har landets første kvinnelige rørlegger, Ingeborg Markussen, vært hennes store rollemodell, selv om Eli aldri fikk møtt henne.
Eli var den aller første jenta som gikk på rørleggerlinja ved Åssiden videregående skole i Drammen. Hun ble ikke mottatt med stor entusiasme, men fikk en plass. Dessuten fikk hun dusjen til læreren som garderobe.
– Det fungerte fint, sier hun og smiler.
Bildet: Lille Eli Hermine på tre år ble faktisk «lølregger». Foto: Privat
– Ikke ødelegg framtida di
– Jeg følte meg ikke så annerledes, men hadde nok et behov for å gjøre noe som overrasket omgivelsene. Jeg var ganske flink på skolen, og rådgiveren på ungdomsskolen mente jeg ødela alle muligheter i livet ved å velge yrkesfag. Det rådet tok jeg med meg for å vise at rørleggerutdannelse i bunnen kan gi et vell av muligheter.
Læretiden tok hun hos sin far, og fortsatte sin løpebane med skolegang ved Tinius Olsen Tekniske Fagskole, Sørlandets tekniske fagskole og bedriftsøkonomiutdannelse fra Handelshøyskolen BI. I oktober mottok hun beviset på at hun også er master i ledelse og markedsorientert forretningsutvikling fra BI.
Ensom i yrket
– Jeg følte meg ofte alene som kvinnelig rørlegger og jeg har alltid vært eneste kvinne med fagbakgrunn de andre stedene jeg har jobbet. Jeg har ikke vært utsatt for de store utfordringene, blant annet takket være at jeg til tider kunne være tydelig og stor i kjeften. Ei jente fra arbeidermiljøet i Hokksund lar seg ikke pille på nesa. Jeg har ofte tenkt at det er synd at ikke hvem som helst kan bli rørlegger. For mange er det forbundet med at du må være spesielt tøff eller sterk. For meg handler ikke dette om kjønnskamp, men om at kjønnsbalanse er viktig og at alle skal ha like muligheter, sier hun.
Etter fagskolen fikk Eli jobb som VVS ingeniør i Flatheim AS i fem år fra 1987 til 1992. Hun ser tilbake på de årene som de flotteste i jobbsammenheng. Her møtte hun et inkluderende miljø. Per Eivind Skeid i Flatheim var en fantastisk sjef, det samme var Roy Hoel som ansatte henne i Flatheim Kristiansand.
– De to sammen gjorde at de årene jeg jobbet i Flatheim, var noe av det mest fantastiske i mitt liv. Det å jobbe sammen med flinke folk er en gave i seg selv, sier hun.
Nettverksbygger
Eli hentet inspirasjon fra ODA-nettverket da hun bestemte seg for å etablere et nettverk for og med kvinner i rørbransjen. ODA-nettverket er i dag Nordens ledende møteplass for kvinner i IKT-bransjen. Hverken byggenæringen eller rørbransjen hadde noen strategi for å rekruttere kvinner inn i rørfagene, og det provoserte rørleggeren fra Hokksund, som nettopp hadde startet sin karriere i Rørentreprenørene Norge.
– Jeg visste ingenting om å bygge nettverk, men fikk hjelp av lederen i ODA-nettverket, Anne Gretland, som også er blitt min rollemodell i dette arbeidet, sier Eli.
Nettverket ble formelt etablert under VVS-dagene på Lillestrøm i 2016 med 35 deltakere. På et halvt år hadde Eli sikret seg gode allianser både i AF-gruppen, kolleger i Rørentreprenørene Norge, Norsk Rørallianse og Comfort-kjeden.
– Dette var som å plukke blomster. For å få en stor bukett må du plukke én og én blomst, sier Eli.
God business
Nå er det nærmere 800 medlemmer i Ingeborg-Nettverket, som er oppkalt nettopp etter landets første kvinnelige rørlegger, Ingeborg Markussen.
– Dette har aldri vært ment å være et nettverk kun for kvinnelige rørleggere. Vi tror på at mangfoldet av kvinner som jobber i rørbransjen, - ved å slå seg sammen, vil gjøre en mye bedre jobb for et større mangfold. Det er fordi det finnes fantastisk flinke kvinner som kan alt i denne bransjen, også de som ikke skrur rør. Målet er å finne kvinner fra bransjen som kan og vil bidra med sin kompetanse i Ingeborg om de kan bidra med å lede, inspirere, påvirke, markedsføre, styre prosjekter, lage strategier, være kreative eller på andre måter være med å få de som bestemmer i bransjen vår til å se at det er god business å være bevisst på mer mangfold i rekrutteringen til rørbransjen på alle nivå. I Ingeborg ønsker vi å bidra til at kvinnene i bransjen blir kjent med hverandre og løfter hverandre opp og fram. Ikke fordi man er kvinne, - men fordi man er flink. Jeg vet litt om å være kvinne i mindretall. Det er fint å ha gode medspillere, slår hun fast med sin velkjente entusiasme. Det er ikke lett å stanse ordflommen til Elli når hun «får vann på mølla».
Rekruttering
– Rekruttering er blitt en viktig del av mitt engasjement og jobb i Rørentreprenørene Norge.
Vi må normalisere at det å være kvinnelig rørlegger ikke er så spesielt. Det skal ikke være nødvendig å være supertøff. Vi trenger helt vanlige jenter, sier hun. Det å vise frem rørbransjen som en attraktiv bransje å jobbe i for kvinner i alle slags jobber blir viktig i årene framover. Det vil også rekruttere flere menn. Det er ingen motsetninger her. Helt siden åttitallet har det vært snakket om å få inn flere jenter inn i mannsdominerte yrker. Det har fungert dårlig, og det tror jeg har med holdninger og ubevissthet å gjøre. Skal man ansette en kvinne som skal bli rørlegger, er manges oppfatning at da må hun være så utrolig flink. Jeg vet vi har ansatt mange gutter som ikke er spesielt flinke i denne bransjen, men forstår ikke hvorfor jentene må være så overbevisende gode for at vi skal ansette dem, sier hun retorisk.
Dømt til å jobbe med bare menn?
Derfor har hun utfordret byggenæringen og bransjeorganisasjonene til å ta ytterligere grep for å øke rekrutteringen av jenter og kvinner. Hun syns også det er trist at en ung gutt som velger å jobbe i byggebransjen eller rørbransjen nærmest er «dømt» til å jobbe sammen med bare menn, og det er heller ikke god business. I dag har fagsjef Eli også fått jobben med å lede «Bli rørlegger»-prosjektet. Ingeborg-Nettverket er i utgangspunktet et fritidsengasjement og en hobby, selv om noen oppgaver nå også kan utføres i arbeidstida.
– Rørentreprenørene Norge skal bidra til å skape en lønnsom rørbransje i mange år framover. Da er mangfold helt avgjørende for at vi skal kunne utvikle oss og tilpasse oss den tida vi lever i. Det betyr blant annet at vi skal være bevisst og forberedt på de raske endringene og krav som stilles blant annet på miljøområdet, både i bedriften og samfunnet.
Et strategisk valg
Årets Ingeborg-pris gikk til direktøren i Byggenæringens Landsforbund, Jon Sandnes, og Ingeborg-Nettverket kan mistenkes for å ha en strategisk tanke bak denne prisutdelingen. Det bekrefter langt på vei Eli Hermine.
– Jon Sandnes er en toppleder som tidlig heiet på oss. Men han har også bidratt til konkrete endringer og fokus på denne problemstillingen i hele byggenæringen. BNL har for eksempel samarbeidet med Fellesforbundet om felles kjøreregler for byggenæringen, og det jobbes med både å legge til rette hverdagen for kvinner i bransjen og konkrete rekrutteringsaktiviteter. Jon Sandnes og BNLs holdning til noe så viktig som kjønnsbalanse og mangfold er helt avgjørende for at vi i rørbransjen skal lykkes. Vi så at en kvinnelig fagarbeider på en byggeplass og en ingeniør inne på et kontor lever i to helt ulike arbeidsmiljøer. Derfor må vi tenke hele bredden innen bygg og anlegg. Det er nøkkelen til suksess. En av de store utfordringene for jentene er at mange gutter og menn ikke oppfører seg ordentlig, og mannlige ledere må ta denne utfordringen på alvor, fortsetter Eli.
Må oppføre seg
– Vi må skape en bevegelse der det handler om å oppføre seg «som folk». Hvis en far eller mor kjenner seg trygg på at «her kunne dattera vår hatt det fint», da er situasjonen normal. Her vet vi at vi har Jon Sandnes med oss på laget, og nå må vi få med oss både mannlige og kvinnelige ledere til å nå dette målet. Det er for mange ledere som ikke vet hva som foregår ute på arbeidsplassene. De har aldri vært på gulvet eller ute på en brakkerigg, mener Eli.
– Jeg har vært i den situasjonen, og derfor brenner jeg for dette og for rekruttering til bransjen.
Alle med en fagutdanning i bunnen har muligheten for å nå til topps dersom de vil. De kan stammespråket, de har den praktiske erfaringen å bygge på om de vil bli HR-sjef eller siviløkonom. De kan gå på et tog i fart, sier Eli med stort engasjement. Det er nettopp dette toget hun selv hoppet på og som foreløpig har endt med master i ledelse og markedsorientert forretningsutvikling, og en fagsjefstilling i rørbransjen interesseorganisasjon.
Bred erfaring
Det som begynte med læretid i fars rørleggerfirma fortsatte med jobb i Flatheim AS som ingeniør. De fem årene her betegner hun som de morsomste og beste årene, der hun lærte mye av meget dyktige kolleger i et firma som på det meste hadde 11 avdelinger rundt om i landet. Senere ble hun produktsjef i Danfoss AS og deretter i grossistrolle hos Brødrene Dahl. Hun fortsatte karrieren som innkjøpssjef i det som i dag heter Assemblin. Hun var hele 14 år i Buskerud sin avdeling av det som da het NRL, der hun også var faglig leder for opplæringskontoret i Buskerud i 13 år, før hun ble fagsjef i Rørentreprenørene Norge i 2015.
– Jeg har fått være med på mye moro og meningsfylt i rørbransjen, slår hun fast.
Må ta grep
– Ingenting av det vi jobber med i Ingeborg-nettverket vil lykkes uten at vi får med oss alle kvinner og menn som sitter i posisjoner der man har mulighet til å gjøre grep som viser at kvinner er ønsket inn i rørbransjen. Vi må sammen ta grep for å rydde opp i de faktorene som vil være med på å gjøre bransjen mer attraktiv for alle.
En dag vil vi kunne nå målet om å legge ned hele Ingeborg-Nettverket, fordi det ikke lenger er behov. Kanskje kan det skje i 2035, dersom vi oppnår en kjønnsbalanse med 20 prosent kvinnelige rørleggere, spør hun.
Utgjør en forskjell
Eli er overbevist om at kvinnene kan utgjøre en forskjell i rørleggerfaget.
- Tilbakemeldinger fra rørleggerfirmaer med jenter på jobb forteller at jentene ofte gjør ting på en litt annen måte enn guttene. De oppfattes som ryddige og strukturerte. De er etterrettelige, nøye og ærekjære, og bidrar til et bedre omdømme for hele næringen. Det vil igjen føre til et bedre arbeidsmiljø, noe som også vil øke rekrutteringen av kvinner til yrket, tror hun.
For å skape aktivitet på arbeidsplassene har Ingeborg-Nettverket etablert en partnerordning, der Rørentreprenørene Norge og Rørfag er strategiske partnere. I tillegg er det partnere i tre nivåer – gull, sølv og bronse. Gullpartnerne jobber aktivt i egen organisasjon. Sølvpartnerne arrangerer egne aktiviteter for nettverksmedlemmer, mens bronsepartnere er mer å regne som støttespillere som bidrar med en årlig kontingent uten spesielle forpliktelser.
– Jeg er overrasket over hvor endringsvillig rørbransjen har vært de siste årene. Vi er verken trauste eller gammeldagse. Nå kommer det inn mange positive tilbakemeldinger, og stadig nye kvinner blir rekruttert inn i yrket. Nå er vi med på noe viktig, og vi er mange som vil og tør å stå på for mangfold, sier hun med sterkt engasjement.
– Rekruttering er blitt en viktig del av mitt engasjement og jobb i Rørentreprenørene Norge.
FAKTA:
Eli Hermine Heyerdahl Eide
Alder: 54 år
Yrke: Fagsjef i Rørentreprenørene Norge
Aktuelt: Grunnlegger og styreleder i Ingeborg-Nettverket
Bakgrunn: Vokste opp i Hokksund i Buskerud. Bor på Gjettum i Bærum
Sivilstatus: Samboer med to barn, to bonusbarn og en katt.
-
- Tapwell-leverandørene ble hardt rammet
Pila har pekt oppover hvert eneste år de siste årene for Tapwell Norge. Omsetningen i 2019 endte på drøye 134 millioner kroner, og mye tyder på en økning også i 2020, til tross for utfordringer med Covid 19.
-
- Vi sliter på hjemmekontor
Etter at store deler av befolkningen har jobbet hjemmefra i snart ti måneder, begynner flere å merke slitasjen.
-
Sigum Fagerberg AS utvider staben
Sigum Fagerberg AS forsterker salg og service på damp-/energiavdelingen, og ansetter Ragnar Telle (25)
-
Lær mer om kundene dine
Byggfakta har utviklet et nytt produkt for byggebransjen og for våre egne kunder. Med tjenesten Analytics Pro kan brukeren fange opp og identifisere kundenes interesse for egne varer og tjenester. Byggfakta har foretatt en test på våre egne nettsider, ...
-
Spennende og kaotisk for Linn Bad
Administrerende direktør i Linn Bad, Ragnhild Å. Larsen, bekrefter at Korona-året 2020 har vært et spennende år på mange måter.
-
GK setter bærekraft i sentrum med ny grafisk profil
Med tydelige bærekraftsambisjoner fornyer GK sitt visuelle uttrykk. Ny logo og full overhaling av grafisk profil skal bidra til å posisjonere selskapet som et klimaforbilde og en pådriver for at byggenæringen skal ta sin del av ansvaret for det grønne ...
-
Bekymret for sykehusfremdriften etter varsel om avbestilling
Etter at det den siste tiden har vært flere medieomtaler knyttet til prosjekteringen av sykehuset Hjelset, ønsker COWI å nyansere deler av fremstillingen av saken.
-
Free Energy leverer HYSS til Skanska-prosjekt
Free Energy leverer varmeanlegget til Skanskas prosjekt Norra Vitsippan i Salem utenfor Stockholm.
-
Skreddersydd og tidsbesparende med prefab
BEDRIFTSPROFILEN: Etter fem magre år har det endelig løsnet for VVS Prefab på Bjerkreim utenfor Stavanger, som nå høster lovord blant både offentlige og private kunder som en komplett prefab-leverandør.
-
- Hva skjer på Hjelset?
KRONIKK: Bravida har de siste årene bygget mange sykehus og har flere i produksjon. Vi har gjennom denne perioden sørget for å bygge kompetanse hos våre medarbeidere slik at vi kan lære av feil og forbedre oss hele tiden.
-
GK Gruppen velger økonomisystem fra Unit4
GK, som er en ledende totalteknisk entreprenør og servicepartner i Skandinavia, vil ta i bruk Unit4s økonomiløsning som en del av sin strategi.
-
Assemblin kjøper Nor-Klima T. Svendsen AS
Gjennom kjøp av alle aksjene i ventilasjonsselskapet Nor-Klima T. Svendsen AS, styrker Assemblin sin posisjon lokalt i drammensmarkedet. Nor-Klima T. Svendsen AS vil skifte navn til Assemblin ventilasjon AS.
-
Etablerer Hargassner Norge AS
Biomentek AS, tidligere eneimportør av Hargassner-produkter, og OK Varmeteknikk, tidligere eneimportør av Gilles produkter, har gått sammen om å etablere Hargassner Norge AS.
-
Ny Europeisk standard for vanntåkesystemer
Den nye standarden EN 14972-1 vil gjøre det enklere å foreslå løsningen oppdragsgivere og byggherrer er tjent med å installere.
-
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt.
-
Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS
I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001.
Aktivitetskalender
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
Webinar om regler for innreise og karantene for arbeidsreiser
Spørsmål rundt regler for innreise og karantene for arbeidsreiser? Få svar i BNLs webinar 10. desember. -
Lær drift og vedlikehold av varmeanlegg
Kompa AS fortsetter sin webinarserie med et innføringskurs i vannbårne varmeanlegg for byggdriftere. -
Connect with Grundfos – et heldigitalt VVS-Event
Grundfos arrangerer sitt første heldigitale VVS-event, live, den 10. desember. -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
Digitalt Hallingtreff 2021
Det blir Hallingtreff også i januar 2021, men en annerledes konferanse med stor læringsverdi og gode muligheter for å trimme både talerør og smilemuskler. -
Lær om vannbehandling i lukkede energianlegg
Kompaskolen holder et nytt introduksjonskurs / webinar om vannbehandling i lukkede energianlegg, den 25. november . -
Suksess med VVS-messe i «Corona-format»
24. september var Niprox vertskap for en messe der en rekke firma innen VVS, energi og ventilasjon fikk presentere seg for bransjekolleger, kunder og leverandører i Niprox sine produksjonslokaler i Florø. -
Niprox inviterer til bransjemesse
Niprox Technology AS inviterer til VVS-messe i Florø, i samarbeid med noen av bransjens største aktører. Dato for messen er 24. september. -
Cersaie fokuserer på helse og skjønnhet i november
Cersaie 2020 blir flyttet til nye datoer og vil ta i bruk et tryggere, mer engasjerende og mer internasjonalt utstillingsformat. Keramikk- og baderomsmessa avholdes dermed i Bologna Exhibition Center 9. til 13. november. -
Kurs og arrangementer fra MEF
Oversikt kurs og arrangementer 2020. -
UTSATT: Inneklimakongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: FDVkongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april.
Aktuelle prosjekter
-
Søker totalentreprenør til vannprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Hammerfest kommune søker totalentreprenør til etablering av ny vannforsyning til Kvalsund sentrum, samt nytt vannbehandlingsanlegg. -
Vil oppgradere tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser entreprise for oppgradering av tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus. Utlysningen består også av noen bygningsmessige arbeider. -
Tilbyr rammeavtale på tekniske rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) tilbyr rammeavtale innenfor tekniske rådgivertjenester. -
Oppgraderer tekniske anlegg ved Ila fengsel
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg ønsker å rehabilitere tekniske anlegg ved Ila fengsel, og utlyser nå anbudskonkurranse. -
Tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bane NOR SF utlyser konkurranse om rammeavtale på entreprenørtjenester i forbindelse med prosjektet «Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen». -
Rehabiliterer Eidsvoll Verk skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Eidsvoll kommune søker totalentreprenør for tilbygg og rehabilitering av Eidsvoll Verk skole. -
Søker totalentreprenør til ny brannstasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor inviterer til konkurranse om totalentreprise for bygging av ny brannstasjon ved Bergen lufthavn Flesland. -
UiO ønsker rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Oslo (UiO) Eiendomsavdelingen inviterer til konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, inkludert vedlikehold og nyinstalleringer. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt ved STHF
AKTUELLE PROSJEKTER: Sykehuset Telemark HF (STHF) utlyser nå generalentreprise på utskifting av ventilasjon ved bygg 19, sykehuset i Skien. -
Utlyser NoDig-entreprise i Arendal
AKTUELLE PROSJEKTER: Arendal kommune ønsker å få utført cirka 220 meter strømperenovering av spillvannsledning i Monebakken. Den aktuelle ledningen ligger i Fylkesvei FV 407. -
Skal rehabilitere bofelleskap i Austvoll
AKTUELLE PROSJEKTER: Austevoll kommune søker totalentreprenør til ombygging og tilbygg ved eksisterende bofellesskap Soltun og Bjørketun på Storebø. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjon og inneklima
AKTUELLE PROSJEKTER: Lørenskog kommune inviterer til konkurranse om rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester. -
Renoverer administrasjonsbygg i Sarpsborg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune søker totalentreprenør for rehabilitering av Tune administrasjonsbygg 1. -
NRK tilbyr rammeavtale for VVS-rådgivere
AKTUELLE PROSJEKTER: NRK Eiendom, drift og prosjekt ved VVS-gruppen, har behov for rådgivertjenester innen VVS(RIV) og teknisk tegner, og utlyser nå konkurranse om rammeavtale. -
Søker entreprenør til nytt renseanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Krødsherad kommune søker entreprenør til byggingen av nytt avløpsrenseanlegg på Bjøre. Den delte entreprisen gjelder bygningsmessige arbeider, VVS - varme og sanitæranlegg, ventilasjon og luktkontroll. -
Forsvarsbygg tilbyr nærvarmeprosjekt
AKTUELLE PROSJEKT: Forsvarsbygg inviterer til begrenset anbudskonkurranse for prosjektering av nærvarmenett på Rygge flystasjon.
Bransjekommentar
-
- Hva skjer på Hjelset?
KRONIKK: Bravida har de siste årene bygget mange sykehus og har flere i produksjon. Vi har gjennom denne perioden sørget for å bygge kompetanse hos våre medarbeidere slik at vi kan lære av feil og forbedre oss hele tiden. -
Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger vann med god kvalitet for at det skal fungere optimalt og leve lengst mulig. Å ha kontroll på vannet er derfor et effektivt og forebyggende tiltak for alle bygg med vannbåren varme og grønne ambisjoner. -
Vi trenger nok folk for å sikre rent vann i springen
BRANSJEKOMMENTER: For å sikre rent og trygt vann til hele Norges befolkning, har kommunene et stort behov for at det utdannes og ansettes nok fagarbeidere og ingeniører på vann, avløp og miljø. -
Er tradisjonelle rørkoblinger best?
BRANSJEKOMMENTAR: Tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising, gjenging og flensing har alltid vært standarden i moderne byggeprosjekter. Men hva om det finnes en bedre løsning? -
Du bestemmer vel ikke forhandlerens pris?
BRANSJEKOMMENTAR: Vi i Konkurransetilsynet får spørsmål av typen; det er vel greit at vi som leverandør forteller forhandlere hvilke priser de må ta ved salg av våre produkter? Det er flott at aktører ber om veiledning, men svaret er nei. Det er ikke greit, det er faktisk ulovlig. -
Behov for store investeringer i vann og avløp
KRONIKK: Nye tall som Norsk Vann har fått utarbeidet viser at behovet for å investere i vann- og avløpsinfrastruktur i kommunene fortsetter å vokse. 320 milliarder kroner må til de neste 20 årene for å sikre rent vann i springen og forsvarlig rensing av avløpsvann. -
- Unngå forsinkelser og kortere levetid på rørinstallasjoner
KRONIKK: - Det kan bli dyrt hvis forsyningsrør til varme, kulde og vann blir installert feil. Men de tre vanligste feilene kan lett unngås ved å følge noen enkle huskeregler. -
- Flere burde utnytte tappevannet
VANNBÅREN VARME I LEILIGHETSBYGG: Hvorfor har ikke flere tatt i bruk tappevann til oppvarming når det betyr bedre utnyttelse av ressurser, og enklere installasjon? -
Skifte ut eller gå for rørfornying?
FAGARTIKKEL: Er vann- og avløpsrørene i borettslaget eller sameiet mer enn 30-40 år gamle, kan tiden være moden for rørfornying eller utskiftning. -
- Fjernvarme gir tonnevis av reduserte klimagassutslipp
KRONIKK: - Med enkle grep kan fjernvarme redusere tonnevis med utslipp av klimagasser på Fredrikstads byggeplasser. Det kan bidra til at kommunen oppnår sine ambisiøse klimamål. -
- Tingretten må kurses i våtrom
BRANSJEKOMMENTAR: - På andre områder i vårt samfunn fører lovbrudd til konsekvenser og sanksjoner. For våtrom gjør Tingretten unntak fra dette prinsippet. -
- Investering i effektive medarbeidere
FAGARTIKKEL: - Service på klima- og ventilasjonsanlegg gir godt arbeidsmiljø og sparer energi. En grundig inspeksjon av klimaanlegget før varmen setter inn, er en investering i effektive medarbeidere. -
- Hvorfor spare vann og måle vannforbruk i vannlandet Norge?
KRONIKK: - Svært få fokuserer på mål om bærekraftig bruk av vann. Men bør ikke flere få med dette? Selv i vannlandet Norge? -
Sunt inneklima – det viktigste vi har
KRONIKK: I disse dager er Coronaviruset på alle nyhetssider, og ulike arrangementer blir kansellert eller utsatt på grunn av fare for smitte. For meg er alt dette en påminnelse om at helse og et sunt inneklima er det viktigste vi har –det er tross alt derfor vi jobber i denne bransjen. -
Har sentral godkjenning livets rett?
KRONIKK: Sentral godkjenning har lenge strevd. Dette etter at lokal godkjenning falt bort 1. januar 2016 og at kravene til utdanning og praksis for å søke ansvarsrett/sentral godkjenning ble flyttet fra veiledning til forskrift. -
Innvendig rørfornying har kommet for å bli
BRANSJEKOMMENTAR: - I løpet av ti år med Teknisk Godkjenning på vårt system for rørfornying av avløpsrør i bygninger har vi rehabilitert mer enn ti tusen leiligheter og vårt fag har blitt «stuerent». Det mener vi er vel verdt en feiring og et tilbakeblikk.
Kurs og Seminarer
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
Lær om vannbehandling i lukkede energianlegg
Kompaskolen holder et nytt introduksjonskurs / webinar om vannbehandling i lukkede energianlegg, den 25. november . -
Niprox inviterer til bransjemesse
Niprox Technology AS inviterer til VVS-messe i Florø, i samarbeid med noen av bransjens største aktører. Dato for messen er 24. september. -
Cersaie fokuserer på helse og skjønnhet i november
Cersaie 2020 blir flyttet til nye datoer og vil ta i bruk et tryggere, mer engasjerende og mer internasjonalt utstillingsformat. Keramikk- og baderomsmessa avholdes dermed i Bologna Exhibition Center 9. til 13. november. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann. -
Om kjønnsbalanse og sølvfargede menn på Hallingtreff 2020
Påmeldingene til Hallingtreff 2020 strømmer inn og er i begynnelsen av november allerede oppe i 170, inkludert utstillere og foredragsholdere. -
Politiske kvarter og mye fag på Hallingtreff 2020
«En bransje i endring!» blir hovedtemaet for Hallingtreff 2020, som arrangeres 13.-15.januar. Programmet er nå klart og det åpnes for påmelding fra 15.oktober. Treffet arrangeres også denne gang på Vestlia Resort på Geilo. -
Hvem skal eie vinden?
ARENDALSUKA: Vindkraft blir god butikk. Aldri før har interessen for utbygging i Norge vært større enn nå. Hvem betaler prisen og hvem skal sitte igjen med gevinsten? -
Råtner Norge på rot?
ARENDALSUKA: Det blir en topptung debatt når Rådgivende Ingeniørers Forening inviterer til diskusjon om «Norge råtner på rot» under Arendalsuka.
Produktnyheter
-
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon. -
EPIC – En storslått nyhet fra Gustavsberg
EPIC er Gustavsbergs nye serie med kraner for både baderom og kjøkken. Med sin flotte skandinaviske design er dette produkter som skaper inntrykk – som en episk naturopplevelse. Velg mellom blank krom, børstet messing eller matt svart. -
Lanserer nye PP-støttehylser
Conex Bänninger lanserer nye PP-støttehylser for stabil installasjon med Conex Compressions koblinger, ved bruk av PEX-rør. -
Valg av verneklær kan utgjøre forskjellen på liv eller død
Jobber du i omgivelser der du kan bli utsatt for en lysbue, risikerer du stor fare. Høye energinivå omdannes til sterk varme – i noen tilfeller opp til 3000 °C. -
Folksam anerkjenner aroTHERM plus
Det svenske forsikringsselskapet Folksam utførte for kort tid siden en stor test av varmepumper. I testen oppnår Vaillants luft til vann varmepumpe, aroTHERM plus, utmerkelsen «Godt valg». -
Roth lanserer nye BIM-designfiler
Roths nye omfangsrike bibliotek med BIM-modeller, i høy kvalitet via MagiCAD Cloud, gjør det mulig å skape brukerdefinerte tegninger med høy nøyaktighet og systemintelligens til bruk gjennom bygningens livssyklus. -
Termisk overvåking fra Elma Instruments
Elma Instruments er FLIR masterdistributør i Danmark, Sverige og Norge. Bedriften leverer nå i tillegg hele FLIR Thermal Security produktserien. -
Vil bedre kommunikasjonen på byggeplass
24onoff lanserer nå en ny kommunikasjonsløsning for håndverkere og tar neste skritt i å akselerere digitaliseringen i byggebransjen. -
Varmepumper fra Wilfa får 7 års garanti
- For å bidra til større forutsigbarhet for alle som kjøper våre produkter og samtidig bidra til et mer bærekraftig forbruk, får nå alle våre varmepumper 7 års garanti. -
Micro Matic lanserer installasjonskontaktorer
Etter stor etterspørsel fra kundene, lanserer Micro Matic nå installasjonskontaktorer. Kontaktorene kommer i mange forskjellige varianter og dekker et bredt spekter av bruksområder. -
Victaulic lanserer ny installasjonsklar ventil
Victaulic lanserer den nye "Victaulic StrengThin 100 Series E125 Installation-Ready Butterfly Valve". -
Enda flere valgmuligheter i forskjellige farger
På begynnelsen av året kunne hansgrohe presentere en lang rekke produkter i fem nye standardfarger. Nå utvider hansgrohe FinishPlus-sortimentet sitt med flere produkter til baderommet i overflatene matt sort, matt hvit, børstet bronse, polert gull-optikk og børstet sort krom. -
TECE lanserer ny, smart betjeningsplate
Det kan være så som så med hygienen på offentlige toaletter. Nå lanserer TECE en ny, smart betjeningsplate, med teknologi hentet fra kameraindustrien, for å bedre hygienen. -
Vaillant lanserer aroTHERM plus
Med den nye luft-til-vann-varmepumpen aroTHERM plus, setter den tyske produsenten Vaillant en helt ny standard innen turtemperaturer. Forklaringen er det nye naturlige kuldemediet R290. -
Sigum Fagerberg lanserer filtersystemer
Sigum Fagerberg AS utvider sitt produktprogram og presenterer Amazon Filters på det Norske markedet -
Lanserer nytt system for passiv brannsikring
Med den nye ArmaProtect-serien kan det raskt og enkelt lages brannsikre gjennomføringer for rør og kabler.
Nyttekjøretøy
-
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP. -
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten. -
Bedre arbeidsmiljø med riktig belysning året rundt
Vi nærmer oss vinteren og det blir mørkere ute. Det gjør det ekstra viktig å sørge for tilstrekkelig belysning når du arbeider fra bilen, ellers risikerer du å gå på kompromiss med sikkerheten i varebilen din. -
Introduserer automatisk el-modus
Nå kommer nye Ford Transit Custom ladbar hybrid med såkalt geofencing-teknologi som automatisk bytter om til utslippsfri elektrisk fremdrift når varebilen for eksempel kjører inn i storbyer med lavutslippssoner. -
Fords nyttekjøretøy med nettilkobling som standard
Nå innfører Ford internettilkobling som standardutstyr på de aller fleste av sine nyttekjøretøy. -
Ford lanserer nye Trail og Active-varianter
Ford lanserer to nye robuste og ekstra hardføre Trail og Active-varianter av sine Transit-modeller. De kan bestilles allerede nå, med levering på sensommeren. -
IVECO leverer første biogassbil til Mesta
IVECO har siden 1984 vært leverandør til Mesta. Nå leverer de for første gang en Daily biogassbil som primært skal brukes til vask av tuneller i Oslo Kommune. -
Utslippsfri fra dør til dør
Opel fortsetter med sin elektrifisering, nå også på varebilsiden. Nye Opel Vivaro-e får en rekkevidde på inntil 330 kilometer og leveres i tre ulike lengder. -
Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde
Ulike farger på innvendig belysning skal spare strøm for Fords nye helelektriske minibusskonsept Transit Smart Energy Concept. -
Nå kommer elektriske varebiler fra Opel
Elektrifiseringen av Opel fortsetter. Fra 2020 blir Opel Vivaro tilgjengelig som elbil med lang rekkevidde. -
Omstilling i Bertel O. Steen
Bilbransjen er inne i sin største endringsfase siden Bertel O. Steen startet med bilimport i 1907. – Det krever en kraftfull omstilling for å rigge oss for fremtiden. Det er nødvendig for å kunne fortsette den transformasjonen av konsernet som vi er inne i, sier konsernsjef Bjørn Maarud i Bertel O. Steen. -
Lanserer elektriske Maxus varebil
Importøren RSA er nå godt i gang med lanseringen av nye Maxus elektrisk varebil i Norge. -
Nye Transporter 6.1 debuterer på «Bauma 2019»
Etter verdenspremieren på Multivan 6.1 i februar, viser nå Volkswagen Nyttekjøretøy for første gang frem den nye Transporter 6.1. Det skjer på «Bauma 2019» i München. -
Ford nyttekjøretøy elektrifiseres
Fords flåte av nyttekjøretøy skal elektrifiseres. Nylig ble en helelektrisk 2-tonns Transit presentert. -
Ford tester nytt transportsystem
Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk. -
Fleksibel lastesikring for varierende lastestørrelser
Hvert år, og særlig på glatte veier om vinteren, skjer det ulykker der last har vært for dårlig sikret.