Lønnsom utnyttelse av spillvarme

 
Lønnsom utnyttelse av spillvarmeBildet: Yngve Solvang, daglig leder i Hybrid Energy, Svein Ingar Johansen, fabrikksjef i Nortura Sarpsborg og Ole Jørgen Andersen, teknisk sjef ved anlegget i Sarpsborg, er sikre på at den grønne investeringen vil gi avkastning. Foto: Nortura
Bedre utnyttelse av spillvarme fra kjølelagre vil gi Nortura Sarpsborg besparelser på flere millioner kroner i året.

En ny varmepumpe vil overføre spillvarme fra en del av anlegget til et annet – og bidra med oppvarming av bygninger og vann. Tiltaket bidrar til en mer bærekraftig fabrikkdrift.

Flere grønne investeringer

Nortura Sarpsborg har inngått avtale med Lysaker-selskapet Hybrid Energy om installasjon av en ny industriell varmepumpe som skal sikre en optimal ressursutnyttelse av spillvarme. Det nye utstyret skal på plass første halvdel av 2023 og vil være operative fra juni 2023. 

- Nortura arbeider med flere tiltak for mer bærekraftige drift av industrianleggene sine, og har over tid foretatt flere grønne investeringer. Med stigende kostnader til strøm har det vært ekstra viktig å se på energibesparende tiltak og dette tiltaket tar oss i riktig retning. Varmegjenvinningen vil gi store besparelser i drift, sier fabrikksjef Svein Ingar Johansen ved Nortura Sarpsborg.

Gjenbruk sparer strøm

Nortura Sarpsborg produserer hovedsakelig kjøttpålegg og posteier, og disponerer store kjøle- og fryserom for å ivareta krav til kjøling. Disse avgir i dag store mengder spill-varme, som i dag slippes rett ut i det fri. Ved å fange opp varmen og bruke den andre steder i fabrikkdriften, kan man oppnå store miljømessige og økonomiske gevinster. 

- Her investerer Nortura i en miljøvennlig løsning, og vi gratulerer Nortura med god investering for fremtiden. Den nye varmepumpen vil bidra til å gi en besparelse på 3 millioner kWh per år, sier daglig Leder Yngve Solvang i Hybrid Energy.

Innsparing på 7-9 millioner kroner

Varmepumpen skal dekke varmbehovet for tappevann og bygningsoppvarming, og skal hente varme fra ammoniakk kjøle/fryseanlegg. Løsningen omfatter en installasjon av et nytt 800kW varmepumpeanlegg med betydelig innsparingspotensial. Varmepumpen har en forventet innsparing på 7- 9 millioner kroner hvert år.

Enova har tildelt støtte til varmepumpe-prosjektet.

Nortura benytter i dag varmepumper til energigjenvinning ved anleggene i Tønsberg og på Rudshøgda også. Tønsberg og Rudshøgda fabrikker har tidligere investert i varmepumper fra Hybrid Energy, noe som har bidratt til store energibesparelser.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår