Lover full kontroll gjennom byggeprosjekter

 
Lover full kontroll gjennom byggeprosjekterEn spent, men også stolt kvartett som presenterte Byggtjeneste sitt nye verktøy for digitalisering og effektivisering av verdikjeden i byggenæringen. Fra venstre administrerende direktør Halvard Gavelstad, leder for digitale tjenester/BIM, Rupert Hanna, styreleder Jon Karlsen, alle Byggtjeneste, og til høyre samarbeidspartner Sofie Sarre Ramstad fra EcoOnline AS. Foto: Odd Borgestrand
Det var med stolthet administrerende direktør Halvard Gavelstad i Byggtjeneste kunne lansere sitt foreløpig siste produkt, ProsjektDok, i formiddag.

Av Odd Borgestrand

- Det viktigste stikkordet er «full kontroll» over byggeprosjekt fra start til mål.
Da er det helt avgjørende at informasjonsflyten mellom aktørene i hvert enkelt prosjekt fungerer godt, understreket Gavelstad.

De siste to årene har Byggtjeneste jobbet intenst for å få fram den nye tjenesten for entreprenører, byggherrer og arkitekter som ønsker god oversikt over prosjektdokumentasjon i alle faser av et byggeprosjekt. Gavelstad mener løsningen ivaretar dokumentasjonsflyt i alle prosjekter, mellom alle aktører. Hensikten med ProsjektDok er derfor også at dette skal bli en kostnadsbesparende tjeneste, som skal være tilpasset behov i næringen. 

Et samhandlingsverktøy

Gavelstad, med lang fartstid i norsk byggenæring, mener det er et sterkt behov for et samhandlingsverktøy for de ulike aktørene i bransjen. I pilotperioden har entreprenørselskapene

NCC, Kruse Smith og Backe Oppland vært viktige samarbeidspartnere.

EcoOnline har levert digitalt stoffkartotek og Logiq har vært en sentral partner innen transaksjoner og Norconsult har bidratt med Breeam-NOR-kompetanse

- Vår visjon er å effektivisere byggenæringen. Det må skje gjennom en digitalisering, innovasjon og produktutvikling der vi kan bidra med tjenester som gjør at byggenæringen øker effektiviteten. Med Norsk Byggevarebase (NOBB) og Byggtjeneste-portalen som kilder til produktdata, informasjon og regelverket tilrettelegger vi med denne satsingen for effektiv transaksjons- og informasjonsutveksling gjennom hele verdikjeden. Her er det tatt hensyn både til lovkrav og markedskrav for å tilføre hvert enkelt prosjekt den nødvendige dokumentasjonen. Vårt håp er at dette skal bli et nyttig verktøy både for saksbhandlere og bedrfitsledere, sa Gavelstad under pressemøtet. Et ti-talls representanter fra norsk fagpresse var tilstede.

Full kontroll på produktdataene

Selve den praktiske innføringen var det lederen for digitale tjenester/BIM, Rupert Hanna, som sto for. Gjennom praktiske eksempler tok han for seg oppbyggingen av tjenesten

- Med ProsjektDok har entreprenøren tilgang på kvalitetssikrede produktdata fra produsentene gjennom bransjedatabasene NOBB, EFO og NRF. Handelstransaksjoner og dokumentasjon for varer innen bygg, elektro og VA/VVS samles inn. Byggtjeneste har inngått avtaler med Elektroforeningen (EFO) og Norske Rørgrossisters Forening (NRF) og deres medlemmer. EFO og NRF eier og drifter henholdsvis EFO databasen og NRF databasen, mens Byggtjeneste eier NOBB.

Full kontroll på kjemikaliene
ProsjektDok inkluderer et detaljert, lovpålagt stoffkartotek som gir varslinger om prosjektets kjemikalier på en oversiktlig måte. Stoffkartoteket vil hele tiden være oppdatert i sanntid. Det betyr at verktøyet skal gi beskjed om behov for risikovurdering og substitusjon. Byggtjeneste bruker derfor sin partner EcoOnline AS som leverandør for stoffkartoteket.

Full kontroll på BREEAM-NOR
Byggtjenestes ProsjektDok skal også bidra til å organisere og dokumentere produktene som planlegges brukt i bygget/prosjektet i åtte BREEAM-NOR–lister. Dette er verktøykassen for enklere produktplanlegging og -innkjøp, og for sjekk mot kravene som stilles for BREEAM-NOR-sertifisering.
- I ProsjektDok vil alle produktene ligge inne som hver enkelt entreprenør, underentreprenør og leverandør planlegger å bruke i prosjektet. Siden dette kan gjøres før innkjøp, vil alle produkter kunne sjekkes mot for eksempel stoffkartotek og miljøkravene til BREEAM-NOR. På denne måten kan entreprenøren og byggherren unngå å bruke miljøfarlige stoffer og produkter som ikke oppnår prosjektets kvalitets- og miljøkrav.

Søkefunksjon

En spennende del av dokumentasjonsprogrammet er søkefunksjonen for produkter som vil passe til byggets produktliste i NOBB, NRF og EFO. Det blir mulig å søke og finne produkter på tvers av NOBB, NRF og EFO og dette gir dermed en viktig plattform for å enklere finne de produktene som passer til prosjektet, mente Hana. Han var tydelig på at informasjonen i databasene både er utfyllende, sannferdig og kvalitetssikret.

Når et byggeprosjekt er gjennomført kan entreprenøren enkelt overlevere all nødvendig FDV-dokumentasjon til byggherre. Dokumentasjon kan da eksporteres til sluttbrukerens systemer. slo Hana fast. 

Ut i markedet
Over nyttår skal Byggtjeneste ut og møte sine potensielle kunder, og det første kundeseminaret vil bli avholdt i midten av januar. Da blir dette produktet presentert for de store og mellomstore entreprenørene og et utvalg av byggherrer.

- Vårt mål er å levere et markedsledende produkt for å effektivisere arbeidsprosessen. Dette handler om digitalisering av verdikjeden, og det er en stor satsing for å dra nytte av de ulike datakildene som er tilgjengelig for norsk byggenæring. Dette blir en gradert lisenspakke, avhengig av antall prosjekter hos den enkelte entreprenør, og det er hovedentreprenøren som må gå til innkjøp av lisensene. Underentreprenører vil da få tilgang til deler av pakken ut fra de tjenester og produkter de leverer, forklarte en optimistisk administrerende direktør Halvard Gavelstad

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår