- Må ta byggefeil på alvor

 
- Må ta byggefeil på alvorIllustrasjonsbilde: Shutterstock
- Vår yrkesstolthet blir såret når betydningen av fagkunnskap blir snakket ned. Det skjer ofte når byggebransjens aktører diskuterer hvordan vi skal redusere byggeskadene.

Av Odd Borgestrand

Det mener daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen. Han mener det er viktig å komme på banen med en konstruktiv dialog om hvorfor det er blitt registrert byggefeil for 15-17 milliarder kroner hvert år de siste årene. 6.-7.september inviterer han til Våtromsdagene for åttende gang, denne gang på Soria Moria i Oslo.

Billige materialer og løsninger
Lederen for Fagrådet for våtrom heier på Fagdirektør Espen Fuglesang i Norges Takseringsforbund, som hevder at mye av årsaken ligger i billige materialer og løsninger av dårlig kvalitet - spesielt fra lavkostland.
- At Pær Jæger i Boligprodusentene er helt uenig, og tvert imot nesten friskmelder sine egne, er helt som forventet, mener Karlsen. 
Det er imidlertid et faktum, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå at det for to år siden ble registrert hele 4610 vannskader i Norge som tilskrives dårlig håndverk. Dette tilsvarer 12 vannskader hver eneste dag, viser statistikk fra Finans Norge.

Kompetanseheving
- Derfor har vi i Fagrådet for våtrom en stor jobb å gjøre; en jobb som handler om å forebygge byggefeil ved hjelp av anvendt kompetanse. Vi må i enda sterkere grad bli flinkere til å bruke det vi kan. Vi er Godkjente Våtromsbedrifter som har dokumentert at vi kan bygge skadefrie våtrom, slår Karlsen fast.
Han innrømmer likevel at det ikke er vanskelig å påpeke hvorfor det går galt med mange prosjekter.
- Her kan det i stikkordsform nevnes tidspress, budsjettrammer, ugreie TEK17-krav, mangel på fagkompetanse, sviktende prosjektering, manglende kontroll og konsekvens av begåtte feil. Dette forklarer mye av elendigheten. Som i sum, i den totale byggebransjen, koster Norge anslagsvis 15-17 milliarder hvert år.

Kontraktsfeste BVN
- Et viktig tiltak er å kontraktsfeste Byggebransjens våtromsnorm. Jeg er overbevist om at det vil redusere antall byggefeil i våtrom med 90 prosent. Vi vil neppe klare 100 prosent, for helt feilfritt blir det dessverre aldri. Men 90 prosent er absolutt til å leve med, og vi skal gjøre vårt for å nå dette målet, lover Cato Karlsen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår