- Mange røropplegg lever på lånt tid

 
- Mange røropplegg lever på lånt tidBildet: Utvæting med epoxy på grenforsterkninger. Her er det spesialsydde «hatter» som klargjøres for dette formålet. På bildet operatørene Fredrik Sandaker (t.v) og Martin Vedal. Foto: Odd Borgestrand
- Mange eldre borettslag og sameier har gamle røropplegg som svikter og skaper utfordringer. Dette gjelder spesielt boligblokker og bygårder fra århundreskiftet og fram til 1980. Her bør varsellampene blinke, og mange anlegg har allerede lekkasjer som er vanskelig å oppdage.

Av Odd Borgestrand

Det mener en av landets fremste eksperter på innomhus rørfornying, salgssjef Frode Berntzen i Olimb Rørfornying AS i Råde.  Frode Berntzen har vært involvert i kartlegging og utførelse av drøyt 10.000 leiligheter. Olimb-konsernet startet opp med innomhus rørfornying tidlig på 2000-tallet. De siste årene er kapasiteten økt betydelig, slik at det nå rørfornyes mellom 1500 og 2000 leiligheter hvert år i regi av Olimbs mannskaper. Det er tre selskaper i Norge som har teknisk godkjenning for innvendig rørfornying, men det er også seriøse selskaper som kjøper produkter som er godkjent for dette formålet, uten at hele selskapet eier en teknisk godkjenning.

Ingen trylleformel

- Det finnes ingen trylleformel som fikser alle rør. Fornyelse av røropplegget i en bygning med flere boenheter er et stort prosjekt som medfører stort ansvar for styret i et borettslag eller sameie, mener Berntzen. Han er bekymret for at mange styrer utsetter helt nødvendige fornyelser eller totalrenoveringer så lenge at kostnadene blir unødig høye. Røranlegg som er mer enn 40 år bør absolutt sjekkes med tanke på tilstand. Avløpsvann på avveie er det sikreste og mest alvorlige tegnet på at noe er galt, og da bør fagfolk kontaktes så snart som mulig, sier Berntzen.

Han mener rørfornying med strømpeforing er en god og sikker metode for rehabilitering av avløpsrør inni og under bygninger. I stedet for å fjerne de gamle rørene, fungerer de som forskaling når strømpeforingen blir installert og herdet til nye rør inni eksisterende.

- I mange tilfeller er rørene rustet bort eller kraftig tæret. Rørene blir renset slik at den innvendige diameteren i størst mulig grad blir beholdt. Selve strømpeforingen er på fire millimeter og blir epoxymettet. Etter en kort herdeprosess er foringen like sterk som et nytt rør, men med betydelig bedre friksjon, sier Berntzen.

Liten belastning for beboerne

Rørfornying medfører liten belastning for beboere og brukere, og er derfor et svært godt alternativ for borettslag, sameier og byggeiere som ikke ønsker totalrenovering av røranlegget. SINTEF slår i en fersk rapport fast at et strømperenovert rør har like lang levetid som et nytt rør. Olimb Rørfornying er i gang med en rekke prosjekter rundt om i landet, og trekker fram Smalvollskogen Borettslag på Tveita i Oslo som et spesielt interessant prosjekt. Her rørfornyes totalt 376 leiligheter fordelt på 20 bygg, som alle er fra 1964.

Du kan lese hele denne reportasjen i kommende utgave av NYE Byggfakta, som snart er ute hos abonnentene.

NYE Byggfakta har et opplag på 12.200, hvor VVS- og VA er et viktig og intergret tema i magasinet.

Ikke abonnent på NYE Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et gratis prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår