Marthe skal bli rørlegger

 
Marthe skal bli rørleggerLærling Marthe Robertsen er for tiden med på å bygge nytt sykehjem på Åse i Andøy kommune.
Marthe Robertsen (20) er snart ferdig med lærlingtiden og i februar står fagprøve for tur. Hun har allerede fått fast jobb.

20-åringen fra Bø i Vesterålen er en av dem som har valgt såkalt «utradisjonelt».

– Jeg valgte alltid biler foran Barbie, og ønsket allerede på ungdomsskolen å bli snekker. Jeg hadde lyst å gjøre noe der jeg kunne «gjøre» noe, forteller Marthe.

- Mange av venninne har gått en mer tradisjonell skolevei og valgt generell studiekompetanse eller helsefag. Ikke mange forventet at jeg skulle gå den retningen jeg gjorde. Men det er veldig bra at flere får opp øynene for at man kan velge annerledes, sier hun.

Etter ungdomsskolen gikk Marthe første året på videregående på byggfag, og valgte linjen Klima, energi og miljøteknikk 2. året.

På det nye sykehjemmet på Åse har lærling Marthe Robertsen fått være med å installere sprinkleranlegg.

Fra snekker til rørlegger
I løpet av årene på videregående gikk valget fra snekker til rørlegger.

– Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle bli rørlegger, men fant fort ut at rørlegging er mye artigere enn snekring, ler Marthe.

Lærlingtiden har bydd på mange forskjellige arbeidsoppgaver, og for tiden er Marthe Robertsen med i teamet som bygger Åse sykehjem i Andøy kommune.

– Jeg har vært på mange oppdrag som servicerørlegger, men liker anlegg best. Det er fint å være på et sted og å vite hva du skal gjøre. Det er også spennende å være med å bygge opp noe helt nytt.

God oppfølging fra lærebedriften
Robertsen berømmer arbeidsgiveren for en god lærlingtid.

– Jeg har det veldig fint her. Jeg har fått all den oppfølginga jeg skal ha, og Nilsson Haras er en utrolig bra bedrift.

Den gode opplevelsen i både lærlingtiden og på arbeidsplassen, gjør at Marthe allerede har planen klar når fagprøven er bestått.

– Jeg har fått tilbud og takket ja til fast jobb hos Nilsson Haras. Det gleder jeg meg til!

Alle lærlinger hos Nilsson Haras får en mentor som følger dem spesielt opp. Marthe Robertsen trives sammen med dyktige kollegaer. 

Tar imot mange lærlinger
Vesterålsbedriften Nilsson Haras har til enhver tid 4-8 lærlinger. Akkurat nå er det seks lærlinger i firmaet.

– Vi ønsker at ungdommene ser verdien av å velge yrkesfag, og har inngått en avtale med fylket om å gi læreplassgaranti. Ungdommer som velger yrkesfag skal vite at de har en læreplass å gå til. Vi tar samfunnsansvar, sier Anja Vatndal i Nilsson Haras.

Nilsson Haras ser også nytten av å satse på lærlinger for selv å kunne rekruttere gode ansatte.

– Det er vanskelig å få tak i rørleggere med fagbrev, og derfor er det viktig for oss å satse på lærlinger. Ungdommen er en ressurs for vår bedrift, sier Vatndal.

Gode betingelser som rørlegger
Nilsson Haras mener at ungdom med et fagbrev står sterkere i arbeidslivet, samtidig som man gjør en viktig jobb.

– Vi tilbyr gode betingelser for en nyutdannet med fagbrev. Vi har også ordnede forhold, følger tariffer og har et godt arbeidsmiljø, forteller hun.

Alle lærlinger får sin egen mentor som følger dem opp hele lærlingetiden. Vi har også et samarbeid med ORIN – Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Nord, som sørger for rekruttering, god oppfølging og støtte i hele læretiden.

– Vi er en stor bedrift med mange ulike arbeidsoppgaver og lærlingene skal igjennom alt som læreplanen tilsier. Spennvidden i arbeidsoppgavene er stor, de er med på alt fra bygging av et nytt sykehjem til å fikse kjøkkenvasken, sier Vatndal.

Trives som rørlegger
Marthe har familie og kjæreste i Bø, og er glad for å ha funnet et yrke som gjør at hun slipper å flytte og som hun kan trives med i mange år.

– Jeg ville ikke ha gjort noe annet. Jeg liker å være med å bygge opp noe, og det gjør man som rørlegger. Rørleggeryrket er mye mer enn det folk tror, og jeg vil oppfordre flere jenter til å velge denne bransjen, sier Marthe.

FAKTA: Nilsson Haras AS

• Selskapet ble etablert i 1963 under navnet Harry Andersen Rørleggerforretning, før de høsten 2010 ble en del av Elektrogruppen. Da kom også navneskiftet til Nilsson Haras AS.

• Nilsson Haras leverer komplette VVS- og rørleggertjenester for bedrift og privatmarkedet, med Vesterålen, Lofoten og Ofoten som nedslagsfelt.

• Produktene og tjenestene omfatter blant annet VVS-installasjoner, industrianlegg, sprinkler, varmepumper og kontroll av sprinkler.

• Bedriften gjør også serviceoppdrag til private kunder.

• 36 ansatte til sammen, fordelt på Sortland og Andenes.

• Godkjent våtromsbedrift. F-gass godkjenning klasse 2 og FG-godkjenning for montering og kontroll av sprinkler.

• Godkjent lærebedrift. Per dags dato er det 6 lærlinger i bedriften.

(Kilde: vol.no / marked)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår