Med åpenBIM skal landet bygges

 
Med åpenBIM skal landet byggesBildet: Steen Sunesen, daglig leder, buildingSMART Norge (Foto: Julie Nagelstad, B13)
BIM som begrep er kommet for å bli. Stadig flere rørleggere og rørleggerbedrifter velger da også å benytte seg av buildingSMART-metodikken, en metodikk som går dypere og bredere inn i verdikjedene og de respektive prosjektene.

Av Steen Sunesen,
daglig leder, buildingSMART Norge

Vi ser samtidig en vesentlig forskyvning i hvorfor teknologien benyttes. Tidligere var det å benytte åpne standarder et ideologisk valg eller et krav, enten fra det offentlige eller fra byggherre. I dag er valget rent pragmatisk. Ikke så rart i grunnen. Alle vil vel helst bruke det beste verktøyet? For IFC blir ikke bare stadig tettere implementert i de markedsledende applikasjonene, også innsikten i hvordan vi i praksis utnytter potensialet i buildingSMART-teknologien øker proporsjonalt med utbredelse, bruk og utnyttelse.

Standardisering - et fundament for innovasjon
Begrepet «standardisering» blir av mange progressive sjeler oppfattet som tørt og kjedelig. Begrepet kobles sjeldent til det noe mer catchy «innovasjon.» Det er synd, standardisering er nemlig den næringsrike jorden innovative løsninger skal vokse i. Makter vi ikke å bli enig om et solid, felles fundament for hvordan vi skal behandle, kommunisere, integrere og nyttiggjøre oss objektbasert informasjon, vil det aldri bli attraktivt - verken økonomisk eller teknologisk - å utvikle effektive løsninger. Uten et solid, felles fundament vil det rett og slett ikke eksistere et «marked.»

Hva er åpenBIM?
Hvis vi skulle driste oss til å plukke et eksempel fra en helt annen del av den teknologiske sfæren er det fristende å trekke fram mobiltelefoni: Hadde vi ikke hatt et felles og robust «transaksjonsystem» i bunnen som regulerte hvordan samtaler, data og tekstmeldinger blir håndtert, ville det ikke bare bli langt mer komplisert å kontakte hverandre. Mobiltelefonen - og alt det ytterst elegante den gjør for oss, ville aldri fått den utbredelsen den i dag har. Tross alt fantes det jo et system for telefoni som fungerte utmerket uten at man trengte å ha apparatet i lomma. Å kontakte noen var bare et spørsmål om planlegging og tilstedeværelse av to personer på to fysiske, geologiske punkter til en gitt tid. Det fungerte da ypperlig det? Hvorfor bruke enorme summer, kostbar tid og det ypperste av ressurser på å utvikle et felles fundament for «noe» vi ser er fancy, javisst, men hva skal vi BRUKE det til? Skal alle liksom gå rundt med en telefon i lomma?

Standardisert samhandling er nøkkelen
«buildingSMART Norge Guiden» som ble lansert 18. mars tar høyde av seg til å bli det ene verktøyet som samordner alle de krav som stilles «til» - og i forbindelse «med» - bruk av åpenBIM i ett prosjekt. Samordning og én entydig spesifikasjon av krav betyr at du som rørlegger eller VVS-entreprenør ikke lenger trenger å lete etter ulike BIM-krav og standarder, du finner all informasjon du trenger på ett sted for å komme i gang, og kan heller bruke tiden på å levere eksellent faglige innsats.

For prosjektene - og ikke minst for samfunnet som sådan, betyr dette bedre håndtering av usikkerhetsmomenter og økt ressurseffektivisering, på alle plan.  Og «buildingSMART Norge Guiden» er bare begynnelsen. Det er med andre ord ingen grunn til å vente, fremtiden er her NÅ.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår