Miljøpris for GeoTermos

 
Miljøpris for GeoTermosBildet: Fra venstre vedlikehold- og miljøsjef Geir Andersen, overingeniør Trond Haugan, overingeniør Rune Simensen og daglig leder Gjermund Riise Brekke. Alle Drammen Eiendom KF. Foto: Drammen Eiendom KF.
Under Zerokonferansens digitale arrangement nylig ble Drammen Eiendom hedret med 1. plass for sin GeoTermos.

– Årets vinner har gjennom mange år levert prosjekter med løsninger i det teknologiske tetsjiktet og stor praktisk bruksverdi. Nå toppes dette med årets klare vinnerprosjekt, der det lages et helt lokalt energisystem, sa styrelederen i KS (Kommunesektorens organisasjon), Bjørn Arild Gram.

– Vi ser på denne prisen som en annerkjennelse for det arbeidet vi har gjort i flere år innen klimaspørsmål. Vi er stolte av dette prosjektet, både fordi vi tror dette kan være en god løsning for å akkumulere solenergi, men også fordi det viser at kommune-Norge er innovative i måten vi driver utbygging på og tenker klima på, sier daglig leder Gjermund Riise Brekke til drammenkommune.no

Sesonglagring av varmeenergi

I forbindelse med nye Fjell skole og knutepunkt Fjell har Drammen kommune konstruert et termisk batteri for sesonglagring av varmeenergi. Lagringen skjer i fjellet 50 meter under bakken og løsningen kalles GeoTermos. Solceller driver en varmepumpe som i kombinasjon med solpaneler leverer varmeenergi til GeoTermosens 100 brønner i sommerhalvåret. Om vinteren hentes energien opp av GeoTermosen og leverer varme til et bygningsareal på totalt 10.000 m2. Det er som navnet sier en termos som lagrer sommerenergi som benyttes om vinteren.

– En betydelig del av energibruken i norske bygg går til oppvarming. Når denne varmeenergien kan produseres uten klimautslipp, og uten å belaste strømnettet ved store effektbehov, vil GeoTermos være en viktig del av klimaomstillingen, sier Geir Andersen, vedlikehold- og miljøsjef i Drammen Eiendom KF.

LES OGSÅ: Geotermosen klar for drift

Svært verdifull

Det er mange hensyn som skal tas og helhetskompetanse som Drammen Eiendom KF har tilegnet seg er svært verdifull. Tidligere har de bygd Norges første passivhusskole og Norges første nesten null energibygg, samt at de har bygd mange varmepumpeløsninger med energibrønner. Det er denne kompetansen som nå er videreutviklet og benyttet på en smart måte.

– Det er gøy å ligge i front, en slik pris er med på å holde motivasjonen oppe og fortsette utviklingen, fortsetter Andersen.

Samme med kollegene Rune Simensen og Trond Haugan, samt Gjermund Vittersø i Thermoconsult har Geir Andersen designet og utviklet teknologien rundt GeoTermos. GeoTermos-løsningen er bygd istedenfor en tradisjonell bergvarmeløsning med 28 dype brønner.

– Vi må ikke glemme at det er skattebetalernes penger vi bruker. Vi ser det som et samfunnsansvar å gå foran. Når vi kan bruke solenergien på denne måten har det noe for seg. Energiforbruket for disse bygningene blir veldig lavt. Pengene som blir spart kan kommunene bruke på andre måter, sier vedlikehold- og miljøsjefen.

I godt selskap

Bergen kommune/Bergen havn sikret annenplassen med prosjektet «Europas største landstrømanlegg for skip». Og Viken fylkeskommune/Klima Østfold tok tredjeplassen med et bredt anlagt, flerårig program for utslippskutt i landbruket, «Klimasmart landbruk Østfold».

– De nominerte har alle svært gode eksempelprosjekter innenfor forskjellige tiltaksområder, fastslår juryen, som består av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, tidligere statsråd Odd Einar Dørum, styreleder Bjørn Arild Gram i KS, adm. direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN Kommunalbanken, og Marius Holm, leder for miljøstiftelsen Zero.

Prisen for «Årets lokale klimatiltak 2020» ble delt ut for tiende gang. Det var 12 innsendte søknader til konkurransen som arrangeres av KS, miljøstiftelsen Zero og KBN Kommunalbanken. Formålet er å få fram gode eksempler på klimatiltak i kommunesektoren og inspirere til videre miljøsatsing.

Kilde: Drammen kommune

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår