Millionene ruller for miljøet på Romerike

 
Millionene ruller for miljøet på RomerikeBildet: Det er Skanska Norge AS som har fått oppdraget med fjellsprengningsentreprisen. Totalt skal det sprenges ut 30 000 kubikkmeter med stein.
Nedre Romerike Avløpsselskap tar miljø og klima på alvor. Nylig ble et helt nytt septikmottak tatt i bruk og de første salvene for et nytt fjellbasert rensetrinn til en drøy 260 millioner kroner er fyrt av. Det nye behandlingstrinnet kalles for OREA, OvervannsREnseAnlegg.

Av Odd Borgestrand

Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA) sitt nye septikkmottak, beliggende i Lørenskog og betegnes som en stor oppgradering sammenlignet med det gamle mottaket.  Det nye mottaksbygget har både luktreduksjonsanlegg og prøvetakingsutstyr.
– Vi har lenge hatt en mistanke om at mottaket er blitt misbrukt ved at det også er levert inn fett- og oljeholdige produkter og andre fremmedelementer som ikke hører hjemme i et septikkmottak, opplyser driftssjef i Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA), Eirik Rismyhr, til VVS aktuelt.
– Registrering og adgangskontroll har derfor vært viktig når et nytt mottak nå er etablert. Alt som kommer inn til mottaket blir nå registrert med automatisk stikkprøvekontroll av innhold. Det blir personlig adgangskontroll, automatisk ventilåpning ved tømming og automatisk lukking når tømmingen er foretatt. Volum og innhold av leveransen blir registrert, og hele prosessen blir video-overvåket, forklarer Rismyhr.

Trygt og røft
Her er det også lagt til rette for sikkerhet i forhold til snu og rygge situasjon med store, tunge kjøretøy. Selve mottaket har fått en røff fasade med fasadestein på tre sider og behandlet glatt betong på påfyllingssiden. Taket er buet med Sedum gress, og hele prosjektet har kostet 12 millioner kroner. Kostnadene med septikmottaket på Lørenskog blir nærmest som en parentes å regne sammenlignet med det store OREA-prosjektet som nå er i gang. OREA skal bygges ut i en ny fjellhall tett på dagens innløpstunnel i den eldre delen av anlegget med adkomst fra Strandveien på Strømmen. Den nye fjellhallen for OREA vil sprenges ut, drøyt 350 meter inn i fjellet fra tunnelåpningen i Strandveien, rett under Strømmen videregående skole.

Oppfyller EUs vanndirektiv
Med dette prosjektet, som er kostnadsberegnet til 260 millioner kroner vil Nedre Romerike Avløpsselskap og eierkommunene bidra til oppfyllelse av EUs vanndirektiv.  Dette medfører krav til bedret vannkvalitet i alle vassdrag som er påvirket av forurensninger. For Nitelvas del skal dette oppnås innen år 2027. I tillegg er det ønskelig å tilrettelegge for fortsatt vekst i regionen. For å nå disse målene skal NRA bygge ut dagens avløpsrenseanlegg med et nytt rensetrinn som skal resultere i en omfattende økning av behandlingskapasiteten på anlegget. Det er dette behandlingstrinnet som kalles OREA, forklarer driftssjef i Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA), Eirik Rismyhr.
– For oss er OREA anlegget for nesten er som et «Kinderegg». Anlegget vil også bli utstyrt med reservekraft, og vil derfor kunne fungere ved strømbrudd i regionen ved en 200 års flom og ikke minst være en god reserve for at vi skal kunne gjøre større og tyngre vedlikeholdsarbeider på dagens renseanlegg.

Kinderegg
Han mener OREA anlegget nesten er som et «Kinderegg» Det vil i tillegg til å løse det du allerede skriver bli utstyrt med reservekraft (og vil derfor kunne fungere ved strømbrudd i regionen), ved en 200 års flom og ikke minst være en god «backup» for at vi skal kunne gjøre større og tyngre vedlikeholdsarbeider på dagens renseanlegg. Skanska Norge vant anbudet med sitt tilbud på 40 millioner kroner, og er nå i gang med å sprenge ut OREA-hallen. Leveranedøren av selve prosessanlegget er Kruger Kaldnes, og den kontrakten er på 80 millioner kroner. Ved mye nedbør oppstår så stor tilrenning at anlegget i dag ikke har kapasitet til å behandle alt avløpsvannet. Noe av vannet slippes da urenset i Nitelva. OREA er et nytt prosesstrinn som skal rense vannet som i dag går i overløp forut for dagens avløpsrenseanlegg ved stor tilrenning til anlegget, forklarer Rismyhr.
Tiltaket betyr at utslippet av urenset avløpsvann vil opphøre med unntak for ved helt spesielle nedbørsituasjoner. Dette vil medføre forbedret vannkvalitet i Nitelva. Dagens avløpsrenseanlegg har en kapasitet på ca. 1 400 liter i sekunder og skal bygges ut til 4.200 liter i sekundet.

Fyrer løs i fjell
Det kommende drøye halvåret vil det sprenges ut nye rom i fjellet for OREA. Det er Skanska Norge AS som har fått oppdraget med fjellsprengningsentreprisen.  Totalt skal det sprenges ut 30 000 kubikkmeter med stein. Hele regionen er i sterk vekst og i dimensjoneringsgrunnlaget for anlegget ligger det derfor til grunn at NRA fram mot år 2040 vi ha nær doblet tilknytning. Fra 2018/2019 vil NRA også rense avløpsvann for Nittedal. - Når OREA-prosjektet er ferdig vil NRA gå i gang med biogassanlegget, trolig i 2019 om alt går etter planen, opplyser Eirik Rismyhr.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår