Møkkarevolusjon for norsk avløp

 
Møkkarevolusjon for norsk avløpBildet: Grete Sønsteby har utviklet en metode som kan snu husdyrmøkk fra å være et illeluktende miljøproblem til å bli en grønn milliardindustri. Det var denne historien hun presenterte under Vannbransjens innovasjonskonferanse i Oslo. Foto: Odd Borgestrand
- Vi skal lage verdens største møkkaselskap, sa årets Female Entrepreneur 2018, Grete Sønsteby, da hun mottok prisen i New York i fjor.

Av Odd Borgestrand

Odelsjenta fra Krødsherad og gründeren av N2 Agri har utviklet en metode som kan snu husdyrmøkk fra å være et illeluktende miljøproblem til å bli en grønn milliardindustri. Det var denne historien hun presenterte under Vannbransjens innovasjonskonferanse i Oslo.

Gründerprisen 2018 gikk til en teknologigründer som satser internasjonalt og jobber mot et eller flere av FNs bærekraftmål. Prisen er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge. I dag er norske bønder avhengig av å kjøpe kunstgjødsel som fremstilles av fossile gasser. Sønsteby har utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården, og metoden er allerede tatt i bruk i flere land. 

Bedriftens mål er å sette husdyrbønder i stand til å produsere egen nitrogengjødsel på gården, noe som både er lønnsomt for bonden og reduserer klimagassutslipp for samfunnet. Kunstgjødsel produseres i dag fra kull og fossil gass, og N2 erstatter kunstgjødsel med et produkt som er fremstilt av husdyrmøkk, og som produseres ved hjelp av biogass, vind- eller solkraft og luft.

Billigere og miljøvennlig gjødsel
Sønstebys løsning består av en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap. Reaktoren er plassert på gården, og forsynes av en eksisterende fornybar energikilde, for eksempel solenergi som blir stadig billigere rundt om i verden. Sønsteby mener at solenergi kan bli en god inntektskilde for bønder i Europa.
På en analog måte med tavle og sprittusj fortale den engasjerte gründeren om selve prosessen. Prosessen skjer i det husdyrmøkk blir tilsatt nitrogenoksid, som er fremstilt fra ladet luft. Da bindes nemlig næringsstoffene i husdyrmøkka som ellers går tapt for bonden.

- I dag forsvinner 30 prosent av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i luften. Det nitrogenet må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel, og er i tillegg skadelig for miljøet, forklarte hun. Resultatet av de kjemiske prosessene i plasmareaktoren er et miljøvennlig gjødselprodukt som er rimeligere og mer effektivt å bruke for bonden.

Realiserer 100 år gammel teknologi
Sønsteby har lang fartstid i IT-selskaper som IBM, Oracle og Ericsson, og som direktør i miljøteknologiselskapet Scatec. Da hun valgte å starte eget selskap var det fordi hun lenge hadde hatt et ønske om å realisere fysiker og grunnlegger av norsk Hydro, Kristian Birkeland, sin 100-år gamle lysbueteknologi.
- Birkelands teori ble misforstått. Det ble antatt at teknologien ville kreve mer energi enn det den faktisk gjør, og på det tidspunktet var strøm dyrere enn det er i dag, sa Sønsteby.

Sønsteby og hennes medarbeidere tror de vil nå inn til stadig nye markeder. De begynte utenlandssatsingen ved en grisefarm i Danmark. I år kjøres det tester i Sør-Afrika, England, og Østerrike i tillegg til Skandinavia og flere land står på listen for videre vekst. Målet er å ta veksten i verdensmarkedet for gjødselproduksjon, som er på 1,5 prosent årlig.

- For bønder som sitter med mye møkk er det viktig at denne utnyttes lokalt. Vi erstatter deler av kostbar verdikjede der vi utnytter den lokale energien, den lokale møkka og den lokale lufta som er tilgjengelig, konkluderte Grete Sønsteby, som gjerne ville ha flere dyktige medarbeidere som er villig å jobbe med dritt. - Vi fjerner møkkalukta og erstatter den med en lukt som minner om mørk sjokolade, avsluttet hun.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår