Mye rør på Rogalands største byggeprosjekt

 
Mye rør på Rogalands største byggeprosjektBildet: En hele 300 meter lang kulvertforbindelse går opptil 17 meter under bakken og huser mengder av rør av forskjellig type og størrelse. Foto: Ahlsell
Det nye universitetssykehuset i Stavanger blir hele regionens medisinske knutepunkt. Første byggetrinn skal stå ferdig i 2023, og grunnarbeidet er allerede godt i gang. Ahlsell står for rørleveransen til grunnarbeidet og infrastrukturen.

– VA-anlegget til det nye universitetssykehuset her i Stavanger er det største prosjektet vi har i regionen for tiden. Det er en kompleks jobb med stort spenn i leveransen vår, hvor store rørdimensjoner og spesialtilpasninger på både kulvert, rørsystemer og festeanordninger har vært sentralt, forteller prosjektleder hos Ahlsell, Morten Østebø i en pressemelding.

Enormt prosjekt

En hele 300 meter lang kulvertforbindelse går opptil 17 meter under bakken og huser mengder av rør av forskjellig type og størrelse. De fleste tekniske installasjoner er bygd på stedet, hvor rør og pumper er tilpasset kulverten. Rørene skal håndtere alt fra avløp og drikkevann til fettutskillere fra kjøkkendrift og formaldehyd fra likhuset. 

– Prosjektet er enormt stort og Rogalands største byggeprosjekt akkurat nå. Det som er spesielt med kulverten er at det er såkalt boks-kulvert, hvor hver enkelt av de 140 elementene har en veggtykkelse på 30 cm og er tre meter brede, to og en halv meter høye og veier 19 tonn, sier Tony Helles, prosjektleder hos entreprenørfirmaet Stangeland Maskin AS.   

Solide festepunkter

I den dype kulverten skal det monteres flere rør i ulike dimensjoner.

– Det skal monteres ø1200mm GRP rør i bunn av kulvert for overvann, ø500mm PE spillvann og en ø315mm PE vannledning som monteres i taket. For at slike rør skal sitte godt og gjøre jobben i årevis, har også klammer vært en svært viktig del av leveransen, forklarer Østebø i Ahlsell.

– Vi har ved hjelp av egen kunnskap og gode samarbeidspartnere funnet de beste løsningene for festeanordninger i kombinasjon med kulverten.

Allsidig leveranse

Alt oppheng er syrefast for å forhindre rust og 315mm PE-rør er valgt til vannforsyningen. Østebø påpeker at kompleksiteten med teknisk forståelse for klamring og ulike rørtapper har vært et viktig element i entreprisen.

– Én utfordring har vært at det ikke er så lett å borre opp festepunkter, da disse må støpes inn på forhånd. Vi har hele veien jobbet med finne riktige mål og solide alternativer, samtidig som vi har hatt stor frihet til å finne egne løsninger, forklarer Østebø.

Papirløs byggeprosess

En annen ting som skiller seg ut med byggeprosjektet er at det ikke brukes arbeidstegninger.

– Dette er såkalt modellbasert bygging (BIM), hvor vi ikke benytter oss av tegninger, men heller en modell på PC og nettbrett. Her kan vi se i 3D hva som er tegnet og planlagt. Det er et bra og fremtidsrettet verktøy som gjør at vi kan hente ut rørene eller informasjonen vi har behov for når vi trenger det, forklarer Helles.

Det nye sykehuset ligger i terreng som skråner og rørene har sånn sett perfekte forhold for naturlig fall – som leder hele veien frem til offentlig avløp og renseanlegg.

Leveringspresisjon

Logistikk er en av Ahlsells store styrker og Østebø forteller at leveringspresisjon og tett oppfølgning hele veien har vært et nøkkelaspekt ved jobben.

– Prosjektstyring er en av de viktigste oppgavene vi har her. På såpass store prosjekt som dette er det ekstremt viktig å alltid ha kontroll og få hele logistikken til å fungere optimalt. Vi har jevnlige møter med entreprenøren hver eneste uke for å få logistikken til å fungere optimalt. Samtidig jobber vi tett opp mot produsentene for å sikre god fremdrift på hele byggeprosjektet, utdyper Østebø.

– For oss er det ekstremt viktig med høy leveringspresisjon på et så krevende prosjekt.
Leveransene vi trenger kan ikke vente og Ahlsell er gode til å gi beskjed om leveringstid – slik at vi kan
være ute i god tid, sier Helles.

Tett samarbeid

Helles hos Stangeland Maskin forteller om gode samarbeidserfaringer med Ahlsell på flere større byggeprosjekter.

– De har både løsningene og varene vi trenger. Samtidig er pris alltid avgjørende og en forutsetning for at Ahlsell fikk anbudet. De er både serviceinnstilte og løsningsorienterte på samme nivå som oss og har kontroll på leveransen, er gode på materialvalg og kommer med faglige vurderinger.       

Østebø forteller om et hektisk byggeprosjekt hvor jevnlig oppfølgning har vært svært viktig for å sikre både oversikt og fremdrift for fagfolkene.

– Vi har lært av andre store prosjekt vi har hatt, som Ryfast-tunnelen, hvor vi har sett at tett prosjektoppfølging og jevnlige møter er en god måte for å unngå trøbbel og heft. På slike store prosjekter som det nye sykehuset er det viktig at vi ser oss selv som en samarbeidsparter mer enn bare en leverandør, avslutter Østebø.


 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår