Nå skal badet ha «vognkort»

 
Nå skal badet ha «vognkort» «NYOPPUSSET»?: – Hvem kan vite hva som skjuler seg bak tilsynelatende nylagte fliser, spør våtromsekspert Vidar Wold, som ber folk være skeptiske når de ser slike annonser. (FOTO: Rolf Erik Veland)
08.03.11: ? Å få bygget et baderom etter de nye forskriftene i TEK 10 (den nye plan-og bygningloven), er som å få utstedt et «vognkort» for badet. Du har bevis for at det er godkjent etter lovens forskrifter, sier konsulent Vidar Wold, våtromsekspert og kursholder i de nye forskriftene.
08.03.11: – Å få bygget et baderom etter de nye forskriftene i TEK 10 (den nye plan-og bygningloven), er som å få utstedt et «vognkort» for badet. Du har bevis for at det er godkjent etter lovens forskrifter, sier konsulent Vidar Wold, våtromsekspert og kursholder i de nye forskriftene.
­­Av Rolf Erik Veland

– Et slikt «vognkort» vil ha stor betydning for badets eier, både når man bor i boligen selv, såvel som ved et eventuelt videresalg av boligen, sier Wold. Han har sett nok eksempler på annonser hvor det henvises til «nyoppusset bad».
– Da blir jeg alltid skeptisk, for hvilken garanti har du for hva som skjuler bak tilsynelatende nylagte fliser? spør han retorisk. – Og ikke minst; hvem har stått for oppussingen? Eieren selv, eller en godkjent fagmann? Hva med den livsviktige membranen? Altfor ofte er det snakk om hjemmesnekrede løsninger, og da kjøper man seg garantert trøbbel om man slår til på noe slikt, sier Wold med ettertrykk.
– I verste kan et slik bad gå i oppløsning på få måneder, legger han til.

Måtte instruere arkitektene
Vidar Wold, som har produsert våtrom i 40 år, er nå konsulent og instruktør/kursholder i våtromsnorm og nye foreskrifter i sitt eget konsulentfirma VW Consult. Opp gjennom årene har han sett mer enn nok av feilkonstruerte bad og følgeskader av dette, ikke minst fra store entreprenører man skulle tro visste bedre.
– Da jeg selv kjøpte splitter ny leilighet i Hamar for noen år tilbake, måtte jeg selv irettesette arkitektene for å få badet bygget etter våtromsnormen. Ja, jeg ble rett og slett sjokkert over hvor lite oppdaterte de var på bygging av bad, og jeg måtte instruere dem i hvordan badet skulle bygges for at det rett og slett skulle bli vanntett, sier Wold, som neppe hadde kjøpt om han ikke fikk det som han ville.

På tide
I øyeblikket reiser Wold land og strand rundt for å kurse rørleggere i våtromsdelen av TEK 10, den nye plan- og bygningsloven som trådte i kraft i juli 2010, med overgangsperiode på ett år. Innen sommeren vil han ha kurset rundt 1000 rørleggere på oppdrag fra Norfloor Flis og rørleggerkjeden Varme & Bad.
– Tatt i betraktning av hvor utrolig mange dårlige bad som er bygget i Norge, og de enorme kostnadene dette påfører samfunnet, så hilser jeg innstrammingene i TEK 10 velkommen. Det er på tide også badet får sitt «vognkort», og sin rettmessige dokumentasjon på at badet er bygget forsvarlig av godkjente fagfolk. At selve skjemaveldet kan gjøres enklere, ser jeg frem til, men selve arbeidet og etterkontrollen må ikke levne noen tvil om at badet er bygget etter forskriftene. Det vil både eier og eventuelle fremtidige kjøpere, ja hele samfunnet tjene på, sier Vidar Wold fra VW Consult. 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår