Nå snakker vannbransjen om datafangst og innovasjon

 
Nå snakker vannbransjen om datafangst og innovasjonBildet: Norsk Vanns nye direktør, Thomas Breen, nærmest, og Svenskt Vattens direktør, Pär Dalhielm ser viktigheten av et tett samarbeid de neste årene. En selfie kan minne de to på avhengigheten av hverandre. Foto: Odd Borgestrand.
NORSK VANN ÅRSKONFERANSE: - Vi må få på plass en helhetlig vanntjenestelov. Mange kommuner står i nye situasjoner med klimaendringer og nye konstellasjoner. Det haster å få denne loven opp til Stortingsbehandling.

Av Odd Borgestrand

Det var det viktigste budskapet Norsk Vanns nye direktør, Thomas Breen, sendte ut fra kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn da han ønsket 300 deltakere velkommen til årets store vannkonferanse i regi av Norsk Vann.

Viktig og nødvendig

- Norsk Vann har også etterspurt et innovasjonsprogram, der programmet skal fylles med solid innhold. Innovasjon og innovasjonshøyde står høyt på agendaen for denne interesseorganisasjonen i tiden som kommer
Breen slo fast at det er viktig og nødvendig å utvide det nordiske samarbeidet. I Norden er det danskene som er i førersetet innen vann og avløp. Danskene har opplevd en sterk vekst i leverandørindustrien fordi de har tatt noen forretningsmessig gode grep. Vi må se til våre naboland der vi har mye å lære med tanke på eksport.

Store visjoner

- I Norge trenger vi å komme i kontakt også med politisk ledelse og ikke bare faglig ledelse rundt om i kommunene for å sikre en positiv utvikling og politisk vilje til å ta klimautfordringene, inkludert vann- og avløp. Vi må også se utenfor landet der flere store byer er i ferd med å få tom for vann. Vi skal ha store visjoner for eget land, men også bidra til gode, globale løsninger, sa Norsk Vann direktøren i sin åpningstale.
Styreleder Robin Kåss slo fast at Norsk Vann må sette seg i førersetet for videre utvikling. Det er ny teknologi som er klar til å bli tatt i bruk, og den må vi ta i bruk, slo han fast da han ønsket velkommen til sin egen by, der han er ordfører. 

Samarbeid med svenskene

Direktør i Svenskt Vatten, Pär Dalhielm, ble hentet inn for å fortelle hva Norge kan lære av Sverige. Han ga aldri noe svar på det spørsmålet, men slo fast at også svensk vannbransje er inne i en strukturforvandling, og står i samme situasjon som den norske vannbransjen. Fornyingstakten er så lav at det vil ta 200 år å fornye ledningsnettet.
- Nå handler det ikke lenger om å forvalte men å utvikle. Vi er en del av et globalt samfunn, og vi må bli bedre til å jobbe sammen med andre, sa Dalhielm.
Sverige investerer 12 milliarder i året i sin vannbransje, der over 50 prosent går til nyanlegg. Behovet er det dobbelte for å holde tritt med utviklingen. Det handler imidlertid om mer enn penger. Kommunene er ikke i stand til å utnytte de midlene som er satt av. Gjennomføringsevnen er for lav. Bare 60 prosent av midlene blir realisert i anleggene, ble det hevdet.

Må dele kompetanse

Dalhielm var tydelig på at vannbransjen må dele kompetanse internt. Sverige har gjennomført en HBI, holdbarhetsindeks, der det viser seg at både små og store VA-organisasjoner blir mer effektive ved å inngå samarbeid i større enheter.
- Store enheter har fokus på datafangst, som er helt avgjørende for å treffe de beste beslutningene. Big Data er kommet inn i vår bransje, og setter oss i førersetet innen framtidig infrastruktur. De store kommunene må være lokomotiver i dette arbeidet.  Svenskt Vatten ønsker at de nordiske organisasjonene kan dele mer informasjon også innen datafangst, sa Svenskt Vatten-lederen til 300 ledere i norsk vannbransje.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår