- Næringslivet er avgjørende for å nå 1,5-gradersmålet

 
- Næringslivet er avgjørende for å nå 1,5-gradersmåletPå næringslivets klimakonferanse var konklusjonen klar: Omstillingen er i gang, men det går ikke fort nok.
- Tempoet i den grønne omstillingen må opp, sa statsminister Erna Solberg til rundt 440 deltakere fra næringsliv og myndigheter, da de var samlet på næringslivets klimakonferanse i går.

(Kilde: Grønn Byggallianse)

Formålet var å gjøre opp status for det grønne skiftet.

Vi må akselerere

Ifølge FNs klimapanel må klimagassutslippene reduseres med 40-50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid. Slik kan vi unngå de farligste klimaendringene. På vegne av klima- og miljødepartementet har Climate Change & Sustainability EY Norge undersøkt hvor langt ulike næringer har kommet i utviklingen av grønn konkurransekraft.

Budskapet i den foreløpige utredningen, som først blir lansert i sin helhet til høsten, var tydelig: Vi må sette opp farten. De fleste, inkludert bygg- og eiendomssektoren, har kun et moderat aktivitetsnivå. Mange selskaper mangler slagkraftige klimastrategier med ambisiøse mål. Mange har også et smalt fokus på egne utslipp, istedenfor helhetlig tenking.

Ifølge utredningen ønsker næringslivet tydelige krav og forbud fra myndighetene, støtte til grønn omstilling, tydelige miljøkrav i offentlige anbud og mer kunnskap.

Veikartene svarte for seg

På vegne av Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom, gjorde daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev, opp status for Eiendomssektorens veikart mot 2050.

- Bygg- og eiendsomssektoren er en viktig aktør for å nå målet. Ikke bare på grunn av direkte og indirekte klimagassutslipp, men også fordi sektoren har stor påvirkning på andre sektorer. Vi er viktige bestillere, og viktige for byutvikling, transport, biologisk mangfold og sirkulærøkonomi, sa Bramslev. 42 eiendomsutviklere har signert strakstiltakene i Eiendomssektorens veikart. Til sammen representerer de 25 prosent av all næringseiendom i Norge, samt de største boligutviklerne.

- Vi merker en stor vilje i bransjen. Å signere strakstiltakene er en forpliktelse, som innebærer at eiendomsselskapene må gjøre endringer i hele sin portefølje. Samtidig ser vi at det er utfordrende for mange å implementere strakstiltakene i hele organisasjonen, fortalte Bramslev.

16 bransjer har laget tilsvarende veikart mot 2050, og under konferansen måtte bransjene svare for i hvilken grad veikartene fører til reell endring.

- Det skjer mye positivt i mange næringer, men tempoet i den grønne omstillingen må opp. Arbeidet med veikartene for næringslivet har bidratt til å øke kunnskapen, både om hva som er situasjonen i de ulike næringene, men også hva som er mulig fremover. Det er viktig at vi samarbeider slik at vi kan utforme rammebetingelsene som trengs for å få oss til lavutslippssamfunnet, sa statsminister Erna Solberg.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår