Når vannet tar overhånd

 
Når vannet tar overhåndIllustrasjonsbilde: Getty Images
KRONIKK: Tall fra NVE viser at klimaet i Norge blir varmere, villere og våtere. Det skaper utfordringer, spesielt i tettbebygde strøk der vannet går på overflaten. I fremtiden må vi rett og slett planlegge for mer vann når vi bygger.

Av Paul Stavem, Technical Manager Building Products, Mapei AS

Endringer i klimaet vil føre til varmere temperaturer og mer nedbør. Mest dramatisk er anslag på opp mot 40 prosent mer styrtregn, noe som gir store vannmasser på kort tid, i følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Uavhengig av årsak vil klimaendringene by på store utfordringer, spesielt i byer og tettbebygde strøk. Når vi bygger tett har ikke vannet noe annet sted å gå enn på overflaten. Da får vi oversvømmelser, slik vi har sett den siste tiden. Stadig flere bor i disse byene, noe vi blant annet ser i aksen Romerike via Oslo til Bærum.

Fortetting gjør også at det blir mindre friområder der vann kan renne bort. Vann trenger inn i kjellere og andre konstruksjoner under bakkenivå, men også gjennom tak og fasader.

SINTEF har etablert prosjektet Climate 2050, som ser på ulike måter å håndtere den økende vannmengden på. De snakker om grønne, blå og grå tak som tar opp vann og forsinker avrenning, bedre vann- og avløpshåndering og vannbassenger som kan lagre vann i perioder når nedbøren står på som verst. I Norge har vi hatt lite fokus på vanntetting av undergrunnskonstruksjoner, der det lenger sør i Europa har stått på dagsordenen i mange år. I tillegg til skader på konstruksjoner gir økt fuktighet også problemer med innendørsklimaet.

Siden 1990 har utbetalingene fra forsikringsselskapene på grunn av vannskader i Norge tidoblet seg. Noe av dette henger sammen med inflasjon og økte boligpriser, men på langt nær hele økningen. Det betyr at forsikringer blir dyrere, samtidig som det kommer stadig flere pålegg fra myndighetene om å gjennomføre tiltak. Med riktig bruk av tilgjengelig teknologi er det mulig å gjennomføre tiltak som reduserer risikoen for skader vesentlig. Da unngår vi at vannet tar overhånd.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår