Naturlig ventilasjon - helserisiko?

 
Naturlig ventilasjon - helserisiko?Illustrasjonsbilde: Getty Images
Et borettslag i Landskrona i Sverige fikk påpakning fra miljøforvaltningen i kommunen om helsefarlig, naturlig ventilasjon, og tok saken til domstolen.

Av Bjørn Laberg

Miljøforvaltningen mente at luftmengdene i de naturlig ventilerte leilighetene var for lave, og kunne innebære helserisiko for beboerne. Borettslaget ble pålagt å kvalitetssikre at ventilasjonen møter Folkehelsemyndighetenes anbefalinger på området, skriver vvsforum.se

Borettslaget søkte hjelp hos eiendomsselskapet HSB Landskrona, og overklaget pålegget til Fylkesmannen i Skåne. Her fikk de ikke gehør, og Fylkesmannen gav medhold til miljøforvaltningen om at naturlig ventilasjon var helserisiko.
HSB og borettslaget valgte derfor å ta saken inn for «Mark- og miljødomstolen» i Växjö. Domstolen her var av en helt annen oppfatning enn Landskrona miljøforvaltning, og opphevde sanksjonene mot borettslaget.

– Dommen er en stor lettelse. Det betyr utrolig mye for HSB Landskronas borettslagsforeninger som har denne typen leilighetsbygg og ventilasjonsløsning. Dommen må også sees på som interessant for borettslag og utbyggere i hele Sverige. Dersom denne dommen ikke ankes videre, kan den bli veiledende for lignende tvister, sier Mikael Jönsson, administrerende direktør i HSB Landskrona, i en pressemelding.

Ifølge HSB Landskrona kunne det stilles flere spørsmålstegn ved miljøforvaltningens kontroller og konklusjoner. For eksempel ble det benyttet en målemetode som ikke er bergnet for naturlig ventilasjon. Dessuten mener HSB at Folkehelsemyndighetenes anbefalinger er tilpasset nybygg, og ikke eksisterende bygningsmasse med naturlig ventilasjon.

(Kilde: VVSforum.se, Sverige)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår