Norges mest miljøvennlige butikk?

 
Norges mest miljøvennlige butikk?Bildet: Hele taket på 1.300 m2 er dekket med solcellepaneler. I alt kan anlegget produsere 156 kW, som er nok til å dekke bygget behov for elektrisk kraft i enkelte perioder.
Alle aktuelle teknologier er tatt i bruk for å redusere energiforbruket i den nye Kiwi-butikken på Auli i Sørumsand.

Av Jan Eirik Schiøtz

Jordvarme hentes fra fem energibrønner, LED-belysning med avansert styring og hele taket dekket med solceller er viktige elementer for å få redusert energiforbruket til et minimum.
Målsetting var å få redusert energiforbruket med opp til 50 prosent, sammenliknet med butikk på tilsvarende størrelse. Butikken er et pilotprosjekt, og erfaringer fra Auli vil bli brukt i selskapets videre miljøarbeid. Bredden i teknologier som er benyttes vil gi solid kunnskap om miljørettet butikkutvikling i fremtiden.

Gode løsninger

For å gi kundene et tiltalende inntrykk av varene som presenteres i butikken er lyssetting helt avgjørende. Det er utfordrende å finne armaturer og lysteknologi som både gir god belysning av reolene og i gangen mellom reolene. Ingen varer skal være i skygge og kundene skal slippe å gå i mørke soner. Når det i tillegg stilles strenge energikrav, var det ikke mange valgmuligheter. Philips LED-belysning med bred strålende armatur ble valgt. I deler av bygget er det store vindusflater, som reguleringen av belysningen må ta hensyn til.

For å gi jevnt lys som ikke blender kundene, er det i deler av bygget installert spesialvinduer som gir økt spredning av det innfallende dagslyset. Belysningsløsningen er modulbasert. Der hvor det er ønskelig med spesiell belysning er det bare å sette inn en modul med spot, som også er LED-teknologi. Alle modulene i systemet kan enkelt byttes om, uten at belysningen må omprogrammeres. Ved endringer i display av varer er denne funksjonen viktig.

Enkel betjening

Lysstryringsmessig er butikken delt inn i tre soner. I hver sone måles lysnivået, slik at lysutbytte fra armaturene tar hensyn til lyset som ståler inn utenfra. Målsettingen med lysreguleringen er å gi så jevn belysning i hele bygget som mulig. I tillegg skal betjeningen være enkel, så enkel at det ikke er behov for butikkbetjeningen å tenke på lysstyring.
Det er automatiseringsselskapet Malthe Winje Automasjon, i samarbeid med Philips Norge, som har utviklet styringen av lyset, i tett dialog med Kiwi. Løsningen er basert på styring via Dynalite systemet som Malthe Winje har agenturet på i Norge. Når innbruddsalarmen slåes av om morgenen, blir belysningen satt i vanlig driftsstatus uten at betjeningen behøver å utføre en eneste operasjon. Når butikken stenges og innbruddsalarmen aktiveres, går belysningen i sparefase.  

Lys er dessuten et viktig element i sikring av et bygg. I vindfanget blir lysutbytte aldri redusert med mer enn 40 prosent, slik at bygget ikke ser forlatt ut. Også i belysning av parkeringsplassen ved butikken blir LED-teknologi benyttet. I den delen av døgnet hvor det ikke er aktivitet i bygget blir utelyset redusert til 50 prosent.  Disse tiltakene er med på å nå målsetting med å redusere energiforbruket med 50 prosent.

Energibesparende løsninger

For å redusere energiforbruket er det montert lokk eller dører i alle kjøle- og frysedisker. Dette tiltaket gir en reduksjon på 20 prosent av tradisjonelt kjølebehov, blant annet ved at det blir langt mindre behov for avriming med en slik løsning. Bruk av LED-teknologi og laveenergi vifter i diskene reduserer også behovet for avriming. Varme fra kulde/kjøleproduksjonen og ventilasjonsanlegget gjenvinnes. I kombinasjon med fem energibrønner reduseres behovet for ekstern energitilførsel, som elektrisk kraft eller fyringsolje, vesentlig. Energibrønnene er 200 meter dype. Om vinteren hentes jordvarme til oppvarming. I sommerhalvåret reverseres energibrønnen slik at varme fra kjøling magasineres og kulde fra brønnen brukes til temperaturregulering av lokalet.

Disse funksjonene er også automatisert, slik at butikkbetjeningen ikke behøver å bruke tid på å regulere ventilasjons og kjøleanlegget. Alle tekniske funksjoner som er automatisert kan styres fra et lesebrett. Oppstår det tekniske problemer, kan spesialister fra forskjellige leverandører koble seg opp via Internett og feilsøke systemene og endre innstillinger slik at normal funksjon gjenopprettes.

Utnytter solstrålene

Siste virkelige store miljøtiltak er utnyttelse av solenergien. Hele taket på 1.300 m2 er dekket med solcellepaneler. I alt kan anlegget produsere 156 kW, som er nok til å dekke bygget behov for elektrisk kraft i enkelte perioder. Solcellepanelene er svært drifts- og vedlikeholdsvennlige. Ferdig montert er de også vanntette. Dermed er det ikke nødvendig å montere et ekstra lag på taket, for å unngå vannlekkasjer. Videre er panelene konstruert slik at de tåler vekten av en person. For inspeksjon, eller når andre oppgaver skal utføres på taket, kan personellet enkelt bevege seg oppå solcellepanelene.

Den siste og viktigste egenskapen er panelenes overflate. Panelene er konstruert slik at regn fjerner eventuell smuss som har lagt seg på panelene. Det reduserer vedlikeholdskostnadene betraktelig og sikrer godt utbytte for elproduksjon.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår