Norges største fjernvarmeaktør får nye eiere

 
Norges største fjernvarmeaktør får nye eiereBildet: Klemetsrud-anlegget er Oslos største utslippspunkt og står for rundt 17 prosent av byens samlede utslipp. Realisering av CCS vil derfor være et viktig bidrag til at Oslo kommune når målet om å redusere utslippene med 95 prosent innen 2030
Hafslund Eco, Infranode og HitecVision har nå gjennomført kjøpet av Fortum Oslo Varme. Selskapet vil endre navn til Hafslund Oslo Celsio.

- Hafslund Oslo Celsio vil stå i sentrum for den grønne omstillingen i Oslo, sier Martin S. Lundby, visekonsernsjef og konserndirektør for vekst og investeringer i Hafslund Eco, i en pressemelding.

Hafslund Oslo Celsio leverer grønne grader i Oslo. Selskapet er Norges største fjernvarmeaktør og leverer varme til mer enn 200 000 mennesker i hele Oslo. Etter transaksjonen er Hafslund Eco majoritetseier med 60 prosents eierskap, mens Infranode og HitecVision eier betydelige minoritetsposisjoner på 20 prosent hver.

Viktig klimaløsning for Oslo

Gjennom avtalen er finansieringen sikret for prosjektet for karbonfangst (CCS) på Klemetsrud. Energigjenvinningsanlegget er Oslos største utslippspunkt og står for rundt 17 prosent av byens samlede utslipp. Realisering av CCS vil derfor være et viktig bidrag til at Oslo kommune når målet om å redusere utslippene med 95 prosent innen 2030.

- Partnerskapet ser på CCS som helt nødvendig for å kunne drive bærekraftig energigjenvinning i et nullutslippssamfunn. Vi har stor tro på at vi sammen klarer å gjennomføre CCS-prosjektet, og dermed redusere utslippet av CO2 med nærmere 400 000 tonn årlig i Oslo, sier Martin S. Lundby.

- Vi er glade for å ha bidratt til finansieringen av CCS-prosjektet sammen med våre partnere og Oslo kommune. Infranode har betydelig erfaring innen fjernvarme gjennom andre investeringer, og ser på CCS som stadig viktigere klimaløsning for industrien, sier Erik Botnevik, Norges-ansvarlig i Infranode

Vil satse milliarder på fjernkjøling

De nye eierne har laget en finansieringsplan for selskapet som innebærer investeringer på 10 milliarder de kommende årene. Av dette er om lag 1,4 milliarder til CCS-prosjektet, mens resten gjelder andre satsinger, som fjernkjøling og en ny linje for energigjenvinning på Klemetsrud.

- Det skal investeres over tre milliarder kroner i fjernkjøling, som vil være et stort og nytt område for selskapet. Nøkkelordet for mange av investeringene er dekarbonisering av byen, og her vil Hafslund Oslo Celsio ha en fremtredende rolle, sier Jon Vatnaland, senior partner i HitecVision.

Transaksjonen priser Hafslund Oslo Celsio (tidligere Fortum Oslo Varme) til om lag 20 mrd. kr basert på en brutto selskapsverdi på 100 prosent basis. Partnerskapet kjøper 50 prosent av aksjene for om lag 8 mrd. kr og innfrir 2 mrd. kr i aksjonærlån til Fortum. Oslo kommune overfører sin 50 prosents eierandel i selskapet til Hafslund Eco som et tingsinnskudd, og Hafslund Eco overtar samtidig 2 mrd. kr i aksjonærlån fra Oslo kommune.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår