Ny samhandlingsmodell for teamet bak Oslo Storbylegevakt

 
Ny samhandlingsmodell for teamet bak Oslo StorbylegevaktChristopher Klepsland, administrerende direktør i ÅF, modererte panelet da ÅF med partnere holdt debatt på Oslo Urban Arena om hvordan samhandling kan bidra til mer effektiv prosjektgjennomføring. som bestod av (f.v) Henrik Kjøge, senior prosjektutvikler Skanska, Tor I. Hoel, prosjektdirektør i ÅF Advansia, Lars Henrik Bøhler, administrerende direktør i Omsorgsbygg Oslo KF og Erik Rigstad, utviklingsdirektør i Cowi. (Foto: ÅF).
AKTUELLE PROSJEKTER: Teamet bak byggingen av den nye Oslo Storbylegevakt har valgt en ny gjennomføringsmodell der tillit er spesielt viktig.

av Therese Alne Bolin/ÅF 

Prosjektet har et kostnadsoverslag på 3,2 milliarder og skal bygges ved Aker sykehus. Ambisjonen er å spare 100 millioner kroner og unngå konflikter. Sammen med Omsorgsbygg, Skanska og Cowi kjørte ÅF debatt på Oslo Urban Arena om hvordan samhandling kan bidra til mer effektiv prosjektgjennomføring. Det skriver ÅF i en pressemelding etter debatten.

Illustrasjonen viser nybygg av storbylegevakt med parkeringskjeller på Aker i bydel Bjerke i Oslo. Sykehuset er planlagt med innkjøring for biler både fra Trondheimsveien og Sinsenveien. (Ill: Omsorgsbygg KF / Nordic).

Byggeplassen skal være tilnærmet utslippsfri, og bygget skal sertifiseres til BREEAM NOR Excellent.

- Erfaringer fra tradisjonelle prosjekter viser at man kaster bort mye tid på krav, endringer, omprosjekteringer og tvister - ofte basert på misforståelser og uklarheter som oppstår i startfasen, sa Tor I Hoel, prosjektdirektør i ÅF Advansia under debatten. Han har prosjektledelsen for Oslo Storbylegevakt på oppdrag fra Omsorgsbygg Oslo KF.

I samspillsfasen vil prosjektet fokusere på kostnader. I et tett samspill mellom prosjekteier, prosjektledelse, prosjekteringsgruppe og entreprenør ligger det et stort potensial i få finne forenklinger, byggbare løsninger og samtidig sørge for rett kvalitet.

Det som skiller dette prosjektet fra andre er at det gjennomføres med en bredt anlagt entreprise med tidlig involvering av entreprenør, uten entreprisekostnad som en del av anskaffelsen. Kontraheringen av entreprenør er gjennomført med vekt på tilbudt team, erfaring og oppgaveforståelse, skriver

Nyskapende gjennomføringsmodell

- Vi ønsket å heve ambisjonsnivået og ta modige grep for å få en bedre prosjektgjennomføring. Vi fikk alle parter tidlig inn i prosjektet og etablerte en åpenhetskultur. Vi samlet alle rundt felles målsetninger og ble enige om felles arbeidsmetodikk, forklarte Hoel under debatten.

Selve kontraheringen ble gjennomført uten konkurranse på entreprisekost. Kriteriene rettet seg mot personell, team, oppgaveforståelse, miljø og timepriser.

- Vi valgte denne modellen fordi vi opplever at tradisjonelle gjennomføringsmodeller med fokus på lav pris skaper konflikter. Aktørene har ofte sine egne agendaer, det mangler felles målsettinger og man ender ikke nødvendigvis med laveste pris til slutt, fortalte Lars Henrik Bøhler, administrerende direktør i Omsorgsbygg Oslo KF.

Det handler om mennesker

- Relasjoner og personer er viktig – og kanskje viktigst i et vellykket prosjekt. Nøkkelen for å lykkes er å ha det rette teamet, fortsatte Bøhler.

- Vanligvis er det vi ingeniører som setter sammen teamet, men i dette arbeidet bisto HR-avdelingen til ÅF med sin spisskompetanse. Det var avgjørende for at vi fikk det beste teamet med relasjonskompetanse, forklarte Hoel.

Høy grad av tillit

Representanter fra de ulike aktørene var samstemte i at eierskap til en felles målsetting forener interessene, og alle har erfart at det er god samhandling og høy grad av tillit i prosjektet.

- Vi ble involvert tidligere i prosjektet enn det som er vanlig og opplevde stor åpenhet fra de andre aktørene.  De store særinteressene må vike – og i prosessen så langt har vi blitt enda tettere og bedre samkjørt - vi har et felles mål, sier Henrik Kjøge, Senior prosjektutvikler i Skanska i pressemeldingen.

- Kontrakter skriver vi for de dårlige tidene. I dette prosjektet er det tillit og takhøyde – det er menneskene og det som skapes i samhandlingen som skaper verdier, avsluttet Tor I. Hoel, Prosjektdirektør i ÅF Advansia.

FAKTA:

Oslo storbylegevakt

Oppdragsgiver: Omsorgsbygg Oslo KF

Prosjektkostnad: ca 3,2 milliarder kroner

Omfang: 26 000 m2 BRA, 4.400 m2 P-hus under bakken

Tidsrom: 2017 - 2023

Miljø: Passivhus, BREEAM Excellent

Sted: Aker Sykehus, Oslo

Dagens Legevakt i sentrum har for liten kapasitet, samt at deler av bygningsmassen er i dårlig forfatning. Den skal derfor erstattes av en Storbylegevakt ved Aker sykehus. Byggeplassen skal være tilnærmet utslippsfri, og bygget skal sertifiseres til BREEAM NOR Excellent. Ny storbylegevakt skal settes i drift i 2023.

Omsorgsbygg Oslo KF er byggherre, og ÅF Advansia er prosjektstyrer. Skanska er valgt som entreprenør og Cowi er med som rådgivende ingeniør.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår