Ny standard for sprinkleranlegg i boliger

 
Ny standard for sprinkleranlegg i boligerIllustrasjonsbilde: Getty Images
Den nye standarden for sprinkleranlegg i boliger erstatter den nordiske standarden NS-INSTA 900-1.

Den nye standarden, NS-EN 16925:2018+NA:2019, erstatter den nordiske standarden NS-INSTA 900-1, som vi har hatt siden 2009.Den nye standarden er i stor grad basert på NS-INSTA 900-1, melder Direktoratet for Byggkvalitet.

En del av innholdet i veiledningen til byggteknisk forskrift (TEK) er tatt inn i det nasjonale, norske tillegget til den nye standarden. Dette gjelder blant annet tabellene i veiledningen til § 11-12 første ledd bokstav a og b, som angir hvor man skal bruke hvilken type sprinkleranlegg. Fra 1. juli 2019 ble disse tabellene tatt ut av veiledningen til TEK. Ved å flytte innholdet fra veiledningen til det nasjonale tillegget, blir innholdet lettere tilgjengelig for den som skal bruke standarden fordi brukerne nå slipper å forholde seg til både standarden og veiledningen til TEK.

Det er gjort noen mindre endringer i det nasjonale tillegget til den nye standarden sammenlignet med det som sto i veiledningen til byggteknisk forskrift:

• For små hoteller eller hospitser vil boliganlegg type 3 gjelde. Dette er en lemping i forhold til veiledningen til TEK, som forutsatte NS-EN 12845 på alle typer hoteller og overnattingssteder. Dette gjør det mulig å redusere både installasjons- og vedlikeholdskostnadene.

• For boligbygninger i risikoklasse 4 med mer enn åtte etasjer, gjelder nå en maksimal høyde på bygget på 45 meter (tilsvarer ca. 15 etasjer) hvis boliganlegg skal benyttes. Veiledningen til TEK satte ikke noen øvre grense.

• For boligbygninger i risikoklasse 6 som er spesielt tilrettelagt og beregnet for personer med funksjonsnedsettelse, og har mer enn åtte etasjer, vil NS-EN12845 gjelde. Veiledningen til TEK sa her boliganlegg type 3.

De to siste endringene er skjerpelser sammenlignet med veiledningen til byggteknisk forskrift. Endringene vil gi en beskjeden kostnadsøkning for sprinkleranlegget, men bare i høye boligbygninger som ikke har parkeringskjeller eller næringslokaler. Endringene vil derfor gjelde et begrenset antall byggverk.

Endringene er vurdert å være nødvendige fordi høye byggverk har lengre rømningstid og lengre innsatstid for brannvesenet. Her kan det være beboere med funksjonsnedsettelse som har behov for assistanse ved rømning.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår