Ny TEK: To skritt tilbake?

 
Ny TEK: To skritt tilbake?Bildet: Oddgeir Tobiassen, direktør - kompetanse og utvikling i NRL.
- NRL er overrasket over at kravet til begrensninger i bruk av direktevirkende elektrisitet til oppvarming foreslås fjernet for bygg under 1000 kvadratmeter.

- På bakgrunn av DiBKs forslag til nye energiregler i teknisk forskrift  som ble sendt ut på høring den 16. februar 2015,  kan man stille seg spørsmålet om hvilke formål de nye energiregler skal fremme. Uten å ha gått i dybden kan høringsnotatet oppleves som et tilbakeskritt på områder som omhandler energifleksibilitet og fornybar energi. Samtidig fremstår føringene som legges i forslaget å være sårbare - særlig for bygg under 1000 kvadratmeter, sier Oddgeir Tobiassen, direktør - kompetanse og utvikling i NRL.

- NRL er overrasket over at kravet til begrensninger i bruk av direktevirkende elektrisitet til oppvarming foreslås fjernet for bygg under 1000 kvadratmeter. Konsekvensen kan fort bli at utbyggere og andre investorer i alt for stor grad vil installere elektriske varmeinnretninger – som ofte er de rimeligste oppvarmingskilder under bygging. I et samfunnsmessig perspektiv er denne bruk av høyverdig energi uheldig, sier Tobiassen.

- Elektrisk energi er til en viss grad fornybar med tanke på norsk vannkraft, vindmøller ol, men for bygg under 1000 kvadratmeter burde myndigheten i større grad motivere til bruk av flere fornybare energikilder slik at sårbarheten ble mindre og energifleksibiliteten større.
Høringsnotatet stiller også noen utfordringer til bransjen som gjør at vi må bli flinkere til å utvikle og finne nye, enkle og rimeligere løsninger for vannbåren varme som er mer brukervennlige og som matcher løsninger med elektrisk gulvvarme og/eller panelovner bedre, spesielt for bygg under 1000 kvadratmeter.

- For bygg over 1000 kvadratmeter er det satt krav til fleksible varmeløsninger, noe som i utgangspunktet er positivt. Men med bakgrunn i at myndighetene foreslår å fjerne kravet i TEK10 til at minimum 60% av netto varmebehov kan dekkes med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet eller fossile brensler hos sluttbruker, betyr dette sannsynligvis at bruk av el-kjel i større bygg økes og kan medføre et tilbakeskritt med hensyn til stimulans og bruk av andre fornybare oppvarmingskilder. 

- NRL vil i nær fremtid gå grundigere inn i høringsutkastet og diskutere forslagene med medlemsbedriftene, andre aktuelle organisasjoner i bransjen, herunder BNL, og komme tilbake med konkrete innspill og forslag til DIBK, sier Oddgeir Tobiassen.

LES OGSÅ: Katastrofalt for varmepumpebransjen!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår