Ny veileder for betongrør og kummer

 
Ny veileder for betongrør og kummer
Norsk Vann kommer med en ny veileder for bruk av betongrør og kummer.

Av Mona Sprenger

Målet med rapporten er å gi en innføring i betongens materialegenskaper samt betongens fordeler og ulemper som materiale for rør og kummer i VA-anlegg.

– I tillegg vil rapporten gi en veiledning i oppbygging av et VA-anlegg ved bruk av rør og kummer i betong, forteller prosjektleder i Norsk Vann, Trond Andersen til VA-forum.

Helhetlig rapport
I dag benyttes betong i stor grad som materiale i alle typer kummer for vann, spillvann og overvann, mens det som rørmateriale benyttes til avløpsrør generelt og spesielt til overvannsledninger i større dimensjoner, samt kulverter og varerør. Større dimensjoner benyttes ofte som fordrøyningsanlegg for overvann og fellesledninger. Rapporten skal primært være en veileder for prosjekterende, entreprenører, kommunale og statlige etater.

– I rapporten gjennomgås blant annet standarder, materialegenskaper, styrke og bestandighet, sier Andersen.

Han forteller at målet har vært er å utarbeide en helhetlig rapport som tar for seg de viktigste elementene ved dimensjonering, bruk, anleggsutførelse og HMS-forhold for avløpsledninger og kummer i betong, basert på de produktene som finnes på markedet i dag.

Kvalitetsheving
Rapporten inneholder også en historisk gjennomgang av betongrørbruk (alt. bruk av betongrør) i norsk vannbransje. Det har siden slutten av 1940-tallet skjedd en gradvis forbedring av kvaliteten til produktene, men det var fortsatt varierende kvalitet på rør produsert rundt 1960-tallet, forteller Andersen.

– Vi har med en del historikk siden det er greit å være klar over de svakere periodene i forbindelse med fornyelse og rehabilitering. Kvaliteten fra 80-tallet har vært god og den har fortsatt å øke. Dette skyldes i stor grad strengere kvalitetskrav som bransjeorganisasjoner har medvirket til.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår