Nye EPDer fra Ventistål

 
Nye EPDer fra VentistålIllustrasjonsbilde. Foto: Ventistål
Ventistål har oppnådd en milepæl innen bærekraftarbeidet med sine nye miljødeklarasjoner (EPD) på ombrukskanaler og ventilasjonskanaler laget av resirkulert stål.

EPD’ene er laget med utgangspunkt i:

• Ombruk av allerede monterte ventilasjonskanaler (alle kvaliteter) som demonteres, rengjøres og monteres på nytt.

• Galvaniserte kanaler hvor stålproduksjonen ikke er basert på jernmalm som råvare, men råvarene er resirkulert stål hvor stålet er støpt i en lysbueovn. 

Ikke bare EPD – men også to nye registrerte varemerker

Det er registrert to nye varemerker for disse kanalene.

• RE-Duct® : Resirkulerte sirkulære kanaler for dimensjonene Ø100 - Ø630 mm, NEPD-6899-6286-NO

• XC-Duct® : Sirkulære kanaler produsert med XCarb RRP® (ArcelorMittal) galvanisert materiale med kvalitetsbetegnelsen DX51+Z275, NEPD-6900-6284-NO

RE-Duct® er kopiert inn fra EPD ID: EPD-4552-3804. Alle data i A1 fra denne EPD’er er eliminert og nytt datasett for ombruk av stål er lagt inn. Videre er energiforbruket ifm rengjøring av kanalene lagt inn i A3 og EPD’en modifisert for transport i A2. 

XC-Duct® er kopiert inn i Ventistål sitt EPD verktøy fra EPD registrerings nummer S-P-1150, Program operatør EPD International AB. Det er lagt til transport fra stålverket til SSC og videre til Ventistål, og bedriften har lagt inn andel av totalforbruket av energi og vann meddelt til oss fra SSC.

Ventistål har sammenlignet GWP totalt A1-A3 for alle tre EPD’ene og konklusjonen er som følger:

Som det fremgår er CO2 fotavtrykket tilnærmet eliminert ved bruk av ombrukskanaler.

Prosjektspesifikke EPDer

- Det vil også kunne lages prosjektspesifikke EPD’er basert fra alle våre EPD’er, hvor bl.a. transport vil kunne endres til faktisk distanse og faktisk bruk av transportmidler. Det vil i «alle» tilfellene for en prosjektleveranse være umulig å bruke dette produktet til 100%. Vi ser imidlertid at det vil kunne være en miks mellom dagens kanaler og våre nye produkter for å redusere foravtrykket betydelig, heter det i en pressemelding fra Ventistål.

Jobben med flere EPDer fortsetter

- Vi har dessverre ikke klart å overbevise våre leverandører av deler om å lage EPD’er pr dato, slik at totalt fotavtrykk for en prosjektleveranse ikke kan beregnes. Vi har likevel laget noen simuleringer som viser hvilken endring av fotavtrykk som de nye produktene vil representere for to typiske byggeprosjekter ved bruk for de forskjellige sirkulære kanalene.

Noen eksempler: 
Eksempelbygg 1 - kombinasjon av lager, verksted og kontorlokaler, 12000m2 bygningsareal:
Det er totalt levert ca 1.900 meter sirkulære kanaler. 

Som det fremgår reduseres GWP total fra 43.615 kilo til:

  • 10.733 kilo ved valg av XCarb RRR skrotbasert stålproduksjon
  • 70 kilo ved bruk av 100% ombrukskanaler.

Eksempelbygg 2 - et stort kontorbygg 103.000 m2 totalareal hvor prosjektleveransen er pr dato ikke ferdig levert. Pr 4. juni 2024 er det levert ca 205.000 meter sirkulære kanaler.

 

Som det fremgår reduseres GWP total fra 426.744 kilo til:

  • 105.407 kilo ved valg av XCarb RRR skrotbasert stålproduksjon
  • 690 kilo ved bruk av 100% ombrukskanaler.

Hva med rektangulære kanaler?

- Vi vil kontinuerlig vurdere behovet for å lager nye EPD’er for rektangulære kanaler for tilsvarende produkter. Samtidig gjør vi månedlige henvendelser til våre leverandører av kanaldeler for at dem skal utvikle og publisere EPD’er.

- Beklageligvis finnes det ikke noe verktøy som beregner avvikene mellom størrelsene på rektangulære deler som vi har laget for kanalene. Så snart dette finnes vil vi lage EPD’er også for rektangulære deler.

Noen forklaringer

- Vi har laget våre EPD’er med kilo som deklarert enhet. Dette er gjort for å tilfredsstille kravet om maks +/- 10 % avvik av CO2E pr deklarert enhet for den tilhørende PCR (Product Categroy Rules) til produkter som inkluderes i EPD’en, ref bl.a. våre to rektangulære EPD’er.

Se NPCR Part A, 6.3.7.2 side 16 som er angitt som regler til PCR for ventilasjon, Part B for ventilation components, NPCR 030:2021.

- Fotavtrykket beregnes ved hjelp av vårt datasystem som angir leverte meter og kilo. Dette er basert på teorien fotavtrykk «as delivered». Våre EPD’er er på norsk, noe som kan være et absolutt krav bl.a. fra offentlig prosjekter.

- Vi går i riktig retning

- Totalt ga våre leveranser av sirkulære kanaler i 2023 et klimaavtrykk på 102 tonn CO2E (A1-A3). En økning fra 2022, kun basert på en volumøkning. Derfor er det med stor glede vi i Ventistål i samarbeid med våre kunder og oppdragsgivere, kan bidra til en betydelig reduksjon av CO2E fotavtrykket, heter det avslutningsvis i pressemeldingen fra Ventistål.

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår