Nytt avgiftshopp på kuldemedier

 
Nytt avgiftshopp på kuldemedierBildet: Espen Rønning, fagsjef i VKE advarer mot avgiftshopp på kuldemedier. Foto: Moment Studio
STATSBUDSJETTET 2022: Igjen økes CO2-avgiften. - Dette vil få en direkte innvirkning på avgiften for kuldemedier, advarer Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Da klimameldingen ble lagt frem i januar 2021 var det kraftigste grepet regjeringen et mål om å tredoble dagens CO2-avgift. Avgiften lå for 2021 på 590 kr per tonn CO2-ekvivalent, og målet for 2030 var at den skulle opp til 2000 kroner per tonn CO2-ekvivalent.

I statsbudsjettet for 2022 er det lagt inn en økning på 28 %, noe som vil gjøre at CO2-avgiften økes til 766 kr per tonn CO2-ekvivalent. Innkommende regjering kan komme med endringer på denne økningen, men målet om økt CO2-avgift har hatt bred tilslutning på Stortinget. Men i den innkommende regjeringen er det allikevel motstridende meninger om hvor fort og hvor mye CO2-avgiften skal økes.

CO2-avgift og kuldemedier

- Når man omtaler CO2-avgiften er dette gjerne i sammenheng med prisen på bensin og diesel, men avgiften har også en direkte innvirkning på avgiften på kuldemedier med drivhuseffekt, sier Espen Rønning, fagsjef for kulde i VKE.

Alle kuldemedier har en offisiell verdi for drivhuseffekten eller globalt oppvarmingspotensial (GWP) gitt i f-gassforordningen og hjemlet i produktforskriften. Disse er basert på rapportene fra FNs klimapanel IPCC.

Eksempel:
R404A har GWP på 3922, det betyr at 1 kg R404A har samme klimagassavtrykk som 3922 kg CO2, altså det som kalles 3922 CO2-ekvivalenter (CO2eq).

Hvis et anlegg har en fylling på 3 kg R404A vil avgiften fra 1. januar 2022 være:
3 kg × 3922 kg CO2eq per kg R404A × 766 kr/tonn CO2eq = 9013 kr i avgift.
I tillegg kommer prisen på selve kuldemediet fra leverandøren og mva.

Forventningene fremover

Målet til Regjeringen er at CO2-avgiften skal økes opp til 2000 kr i 2030, dette vil gjøre at kuldemedier med høy GWP vil få en stor avgiftsøkning i årene som kommer.

– Vi anbefaler våre medlemsbedrifter og andre aktører i bransjen å ta hensyn til den ventede avgiftsøkningen når de gir råd til sine kunder. Det er stor sannsynlighet for at disse økningene vil bli gjennomført og dersom man velger kuldemedier med høy GWP i dag vil man kunne sitte igjen med en kjemperegning ved en fremtidig lekkasje. Jeg vil anbefale alle å se om det finnes gode alternativer med lavere GWP, selv om selve anlegget kan bli noe dyrere, sier Espen Rønning.

Det haster med å nedtrappe bruken av R404A/R507A. De europeiske bransjeorganisasjonene AREA, EPEE og EFCTC har gått sammen om å lage en brosjyre for å informere markedet.

VKE har oversatt brosjyren til norsk som kan lastes ned her.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår