OBOS utforsker fremtidens hjem med Eaton

 
OBOS utforsker fremtidens hjem med EatonBildet: F.v.: Øystein Engebretsen, Ingemund Skålnes og Ørjan Hurv
1. oktober går startskuddet for OBOS Living Lab – en fullskala testarena for fremtidens boliger på Vollebekk i Oslo.

OBOS Living Lab skal utforske hvordan teknologi og nye boformer kan styrke livskvalitet og bærekraft.

– Vi gleder oss til å ta imot beboerne som flytter inn 1. oktober. De vil få prøve en rekke nye løsninger som vil hjelpe oss med å forme fremtidens boliger og flytte bransjen i en mer bærekraftig retning, innleder daglig leder i OBOS Living Lab, Ingemund Skålnes, i en pressemelding.

OBOS Living Lab består av 34 utleieleiligheter på Vollebekk i Oslo.

Bildet: I denne blokka på Vollebekk i Oslo er OBOS Living Lab.

 Skaper bedre bo-opplevelser med Eaton
En viktig samarbeidspartner i prosjektet er energistyringsselskapet Eaton. Selskapet vil de kommende årene levere smarthus med en trådløs infrastruktur til flere OBOS-prosjekter, deriblant boligprosjektene Storøykilen og Nansenløkka på Fornebu.

– Det er en stor fjær i hatten å få samarbeide med OBOS om fremtidens boliger. Vår trådløse teknologi er en del av den faste installasjonen i boligene - installert av elektrikere, og gjør det enkelt å styre blant annet varme, lys, solskjerming og tekniske apparater gjennom trådløse brytere, sensorer eller xComfort Bridge appen, sier Øystein Engebretsen som leder smarthussatsningen til Eaton i Norge.

– Teknologien hjelper boligeiere med å redusere energibruk, kutte kostnader og styrker bo-opplevelsen, presiserer Engebretsen, og legger til at brukere vil kunne koble Eaton xComfort systemet opp mot alt fra taleassistenter til robotstøvsugere og smarte ringeklokker om kort tid. Det gjøres av brukeren selv etter at elektrikeren er ferdig med den faste installasjonen.

Bildet: Smarte trådløse termostater skal optimalisere styring av varme i boligene

Ørjan Hurv, prosjektleder i OBOS Living Lab, forteller at boligkjøpere stiller stadig større krav til teknologi i boligen, og mener det er viktig at boligutviklere aktivt jobber for å redusere miljøfotavtrykket.

– Derfor har vi knyttet til oss fremoverlente samarbeidspartnere. Sammen skal vi utforske hvordan boliger kan øke livskvalitet, og hvordan vi kan bygge på en mer bærekraftig måte, sier Hurv.

Engebretsen forteller at Eaton-teknologien reduserer både tid og avfall i byggeprosessen.

– Med trådløs teknologi slipper man å trekke tusenvis av meter med unødvendige kabler. Vi har utviklet et pre-konfigurasjonsverktøy som sikrer en smidig byggeprosess og en forutsigbar leveranse for alle parter, både for oss i Eaton, utbygger, entreprenør, elektriker og boligkjøper. Det er viktig for å få smarthjem teknologien ut i storskala og for å gjøre smarte hjem til allemannseie, sier Engebretsen.

– Tidligere måtte elektriker komme på besøk for mindre justeringer. Nå har boligeier full kontroll fra dag én, legger Engebretsen til.

Bildet: De trådløse bryterne fra Eaton kan enkelt festes med dobbeltsidig teip. Batteritiden er hele 10 år. Øysetin Engebretsen viser frem hvordan boligen kan styres ved hjelp av mobilen.

Intelligent batteri skal muliggjøre elbillading
I tillegg til å utforske hvordan smarthusteknologi kan gi bedre bo-opplevelser, vil OBOS sammen med Eaton se på elsikkerhet og hvordan bruk av energilagringssystemer kan muliggjøre elbillading.

– Manglende kapasitet i lokale strømnett gjør det problematisk å gi beboere skikkelig tilgang på elbillading flere steder i Norge. Istedenfor å gjøre betydelige oppgraderinger i strømnettet, kan batterier med styringsteknologi øke kapasiteten og legge til rette for elbillading, både langtidslading med AC-lader og hurtiglading med DC-lader. Nettopp dette skal vi teste på OBOS Living Lab, forklarer Engebretsen, og påpeker at selv om Norge har kommet langt i å elektrifisere bilparken, vil andelen fortsette å øke i årene fremover noe som øker behovet for skalerbare løsninger som sikrer god energistyring.

Hurv ser flere muligheter med batterier i ladeanleggene:

– Batteriet kan handle strøm på tider av døgnet der prisen er lav, og kutte kostbare topper i strømforbruket. Det blir en vinn-vinn-situasjon som både gjøre det mulig å lade elbilen i områder med dårlige lokale strømnett, samt at prisen for strømmen reduseres. I tillegg kan man unngå kostbare investeringer i lokale elnett, sier Hurv.

OBOS Living Lab har fått mye oppmerksomhet blant utbyggere, entreprenører og fagmiljøer.

– Det er mange som vil komme opp hit å se på hva vi driver med. At det er en så stor interesse for å skape nye og bedre løsninger i bransjen synes vi er veldig givende. Dette prosjektet vil gi oss viktig innsikt i hvordan vi kan skape bedre hjem for våre medlemmer, sier Hurv.

Bildet: F.v.: Øystein Engebretsen, Ingemund Skålnes og Ørjan Hurv

Brukerne i sentrum – ikke teknologien
Menneskene som bor i OBOS Living Lab vil følges opp tett, og skal gi kvalitative tilbakemeldinger om hva de tenker om ulike løsninger i prosjektet.

– Det er helt avgjørende å ha tett dialog og et brukerperspektiv i OBOS Living Lab – menneske skal stå i sentrum, ikke teknologien, sier Skålnes.

– At vi gjør det i et reelt bomiljø her på Vollebekk styrker definitivt prosjektet og jeg tror det gir oss mer realistiske og bedre tilbakemeldinger.

Eaton vil også ha en dedikert applikasjonsingeniør som skal følge beboerne fra innflytting med basis smarthus-infrastruktur, til videre stegvise oppgraderinger av leiligheten med potensielle tilvalg.

– Det skal hjelpe oss med å utvikle enda bedre løsninger og brukeropplevelser sammen med OBOS og beboerene, sier Engebretsen. 

Hurv påpeker at det ikke kun er teknologiinteresserte som flytter inn i OBOS Living Lab.

– Her vil det bo ulike mennesker i ulike livssituasjoner. Formålet er økt livskvalitet gjennom å bygge bedre og mer bærekraftige boliger. Da er det viktig at menneskene som skal bo her faktisk har ulike erfaringer, og ikke kun teknologiinteresserte fagpersoner, sier Skålnes.

Engebretsen i Eaton mener satsningen er et stort steg i riktig retning for å styrke bo-opplevelsen, gjøre smarthus til allemannseie, sørge for at alle kan lade sin elbil og forbedre elsikkerheten i norske hjem.

– OBOS er en av Norges største boligutviklere, og jeg er sikker på at funnene fra prosjektet vil vise at man klarer å styrke bo-opplevelsen og bygge mer bærekraftige boliger gjennom å teste nye løsninger og modeller. Det blir spennende å følge dette videre, avslutter Engebretsen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår