Offentlige bygg «flinkest» i VVS-klassen

 
Offentlige bygg «flinkest» i VVS-klassenIllustrasjonsbilde: Getty Images
Av nær femten tusen planlagte prosjekter i Byggfakta Live-databasen, er det kun 8,9 prosent disse som foreløpig har fått tilsatt rådgivende ingeniør innen VVS. For entreprenørdelen av VVS er andelen kun 1,9 prosent av fremtidige prosjekter.

Av Pål Engeseth

Ser vi på samme andel, med utgangspunkt i verdi på prosjektene, er prosentandelen enda lavere, med henholdsvis 6,5 prosent og 1,4 prosent av totalverdien.

Tallene er basert på registrerte, fremtidige prosjekter i Byggfakta Live-databasen. Årsaken til at det er relativt lave verdier på disse prosjektene skyldes først og fremst to forhold. Mange prosjekter er i en tidlig fase og har således ikke fått tilsatt rådgivende ingeniør VVS foreløpig, og langt mindre kommet i en fase hvor VVS-entreprenørene er aktuelle å engasjere. Det andre forholdet i denne oversikten er at vi har tatt med alle registrerte prosjekter, noe som slår dårlig ut, spesielt for anleggsprosjektene.

Tabellen nedenfor viser at det er store forskjeller på de forskjellige prosjekttypene, men offentlige prosjekter som helsevesen, undervisning og samlingslokaler ligger klart høyere i prosent enn andre prosjekttyper, noe som gjør at vi utroper offentlige bygg til den klare «vinneren» når det gjelder VVS i en tidlig fase. Oversikten viser også at det ligger et enormt potensial i fremtidige prosjekter hos de fleste i bransjen.

Oversikten viser at det er i Oslo at den største andelen av prosjekter, som har fått tilsatt rådgivende ingeniør VVS og VVS-entreprenør, med en andel på 17,6 prosent av alle prosjekter, målt i verdi. Fylkene Østfold og Nordland kommer på de neste plassene, men det er jevnt. Dårligst ut kommer fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Vest-Agder med henholdsvis 5,3 prosent, 7,2 prosent og 8,2 prosent av prosjektene.

Som tabellen viser, er totalverdien av de fremtidige prosjektene drøyt 3 420 milliarder kroner, fordelt på 14 371 ikke-igangsatte prosjekter. Prosjektene fordeler seg på alle kategorier og over hele landet, hvor det offentlige er noe overrepresentert, fordi de ofte har en noe lengre planleggingsfase før prosjektene blir igangsatt. 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår