- Økodesign er nåløyet

 
- Økodesign er nåløyetBildet: Salgsingeniør Truls Gulbrandsen skjuler Novema kuldes nye klimavennlige løsning med kuldeytelse 1.400 kW og kuldemedium med GWP under 10.
- Altfor lenge har Reodor-anlegg, utviklet av en liten gruppe personer, fått lov å dominere debatten om fremtidens kjøleanlegg sier Trond Kristensen, daglig leder i Novema Kulde AS.

Av Bjørn Laberg

Kristensen hevder at debatten om bruk av naturlige kuldemedier, og da spesielt CO2 har blitt farget av en håndfull konsulenter og personer som kommer fra samme fagmiljø. 

- NVE må nå komme på banen og kontrollere chillere opp mot økodesign-kravene. Et kveldskurs i regi av Norsk Kjøleteknisk Forening (NKF) viser at man ikke er i nærheten av å kunne levere økodesigngodkjente produkter for CO2 til klimakjøling. Om fire-fem år er vi nok der at produsentene også leverer chillere med propan og tappevannsvarmepumper med CO2 i stor skala. Men i mellomtiden vil HFK-er, og etterhvert HFO-er, være de eneste og beste alternativene, sier han.

Per i dag selges det rundt 75.000 klima-aggregat basert på vann i Europa. Av disse bruker 88 prosent R410a, 4 prosent R407C og 8 prosent R134a. Andre kuldemedier er det så lite av at de ikke er registrert på statistikken. Trond Kristensen etterlyser en mer edruelig debatt om hva som faktisk kan leveres i øyeblikket, og ikke ønsketenkning fra en liten gruppe personer.

LES OGSÅ: Flere avvik funnet

- Det finnes ikke produsenter, kapasitet eller godt nok dokumentert energiforbruk/økodesign til å erstatte dagens medier, hevder han.
Novema Kulde AS kan levere kuldeanlegg med R32, HFO-er, hydrokarboner og CO2, men foreløpig er ikke de tekniske løsningene like gode som for høy-GWP HFK. Dette går da spesielt på funksjon som varmepumpe, og på oppfyllelse av økodesignkravene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tilsynsmyndigheten med økodesignkravene, men det har enda ikke skjedd at chillere til komfortkjøling og varmepumper er blitt kontrollert opp mot kravene. Ifølge Trond Kristensen vil mange produsenter slite med å fremvise dokumentasjon på at kravene til økodesign er oppfylt.

- Kundene etterspør kommersielle og prisgunstige produkter, men det er lite fokus på myndighetenes krav til økodesign. Konsulenter bør bidra ved å etterspørre dokumentasjon på økodesign ved vurdering av anlegg. Alle modeller og størrelser skal ha et eget utfylt skjema på rundt 40 punkter.

- Økodesign er nåløyet. Kommer vi dit at NVE kontrollerer kuldeanlegg opp mot økodesignkravene, vil vi få en faktabasert debatt om kuldemedier, sier Trond Kristensen avslutningsvis.

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår