Ønsker tøffere virkemidler

 
Ønsker tøffere virkemidlerIllustrasjonsbilde
Utfasing av oljefyringsanlegg har blitt et hett tema i klima- og energidebatten. Daglig leder i NOVAP, Rolf Iver Mytting Hagemoen er ikke spesielt imponert over fremdriften i konverteringen.

Av Bjørn Laberg

– Konverteringen til fornybar energi er en av de aller viktigste driverne for vår bransje. Tall fra Enova viser at 83 prosent av de som kutter ut oljefyren, velger varmepumpeløsninger. Utviklingen har gått fra et umodent luft/luft-marked, til dagens situasjon, hvor flere og flere velger å ta i bruk robuste væske/vann-systemer. Men selve prosessen med konvertering går altfor sakte. Til tross for at den nye regjeringen økte mineraloljeavgiften i statsbudsjettet, har virkningen vært minimal. Det må kraftigere lut til, sier Hagemoen til VVS aktuelt.

– Det må kommuniseres mye tydeligere fra myndighetshold, at det ikke blir flere myke overgangsordninger, og at det i 2020 er ugjenkallelig slutt for fyring med mineralolje. Å øke avgiftene på slik olje enda kraftigere, tror jeg faktisk kan være et godt virkemiddel for å få opp farten, sier Hagemoen.

Han advarer samtidig om problemene som kan oppstå, dersom mange blir sittende på gjerdet.
– Vi må ikke komme i den situasjon at det ventes så lenge opp mot ”deadline”, at hasteløsninger blir valgt, framfor de gode energiprosjektene. En annen fare er at kapasiteten på kompetente installatører og bransjeaktører blir presset, dersom mange avventer konverteringen til fornybar energi. Da er sjansen for at useriøse aktører kommer på banen, absolutt til stede, mener han.

Hagemoen registrerer at skeptikere bekymrer seg for utfasingen av oljefyr, siden disse langt på vei har avlastet et sårbart strømnett.

– Det er ubegrunnet frykt. Med dagens energieffektive væske/vann varmepumper, er dette ikke noe argument for ikke å fase ut de gamle oljefyringsanleggene.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår