Oppfordrer til å utvikle måleutstyr for varmegjenvinnere

 
Oppfordrer til å utvikle måleutstyr for varmegjenvinnereBildet viser feltmålingar ved ventilasjonsanlegget i Øya barnehage i Trondheim. (Foto: SINTEF Byggforsk).
Det finnes ikke egne måleverktøy for å nøyaktig avgjøre en reell virkningsgrad for roterende varmegjenvinnere i ventilasjonsanlegg. Det viser en ny SINTEF-rapport.

Reell årsvirkningsgrad for roterende varmegjenvinnere i bygninger er vanligvis lavere enn den dokumenterte virkningsgraden fra laboratorietesting. Årsaken er at virkningsgraden varierer med ulike installasjoner og driftsforhold. Dette kan igjen føre til at en undervurderer oppvarmingsbehovet i bygninger, og at varmesystemer kan bli feil dimensjonert, siden bygget i virkeligheten bruker mer energi enn berekna.

– Dette avviket mellom beregnet og reell energibruk bør undersøkes videre. Ved hjelp av målinger av reell virkningsgrad kan en også identifisere feil og forbedringspotensial for komponentene i roterende varmegjenvinnere, sier prosjektleder og forsker ved Sintef Byggforsk, Peng Liu i en pressemelding.

Ville kartlegge reell virkningsgrad i ulike bygningstyper

Opprinnelig skulle prosjektet kartlegge reell virkningsgrad for roterende varmegjenvinnere i ulike bygningstyper. Fem småhus, fem bustadblokker og fem barnehager skulle instrumenteres og måles over tre sesonger (haust/vinter/vår).

– Det viste seg at spesielt å måle nøyaktige luftmengder så nært som mulig varmegjenvinneren var svært vanskelig, seier Liu.

Prosjektet ble derfor omdefinert til å heller vurdere måleteknikker og tilgjengelig måleutstyr for nøyaktige målinger av luftmengder i ventilasjonsanlegg.

Oversikt over produkt og måleteknikker

Rapporten Airflow Measurements for Air Handling Units viser et utvalg produkt og måleteknikker som er velegnet til å måle luftmengder i ventilasjonskanaler, forutsett at måleutstyret blir riktig plassert. Det vil si at spesielt minste avstand før og etter forstyrringer som bend, T-forgreininger, vifter og liknende blir overholdt.

For å finne reell verknadsgrad må en, i tillegg til luftmengder, måle temperaturer og relativ fuktighet som alle er representative for tverrsnittet til kanalen så nært som mulig varmegjenvinneren. Slike verktøy finnes ikke per i dag.

– Vi vil derfor oppfordre produsenter av måleutstyr til å utvikle et eigna produkt for dette, slik at det i framtida blir mulig å finne reell verknadsgrad for varmegjenvinnere, sier Liu.

Kva måleverktøy er det behov for?

Det ideelle måleverktøyet kan med høy nøyaktighet måle både luftmengder, temperaturer og relativ luftfuktighet så nært som mulig roterende varmegjenvinnere. I tillegg bør instrumentet påvirke luftstrømmene i kanalen minimalt, då forstyrrelser vil øke trykktapet og energibruken for viftene.

– Å oppnå nøyaktige målinger er i seg selv en stor forbedring fra dagens måleteknikker, men det vil være en fordel om målingene kan utføres automatisk. Resultata må uansett logges over tid og lett kunne eksporteres til en PC, seier Liu.

Dersom utstyret ikke skal være fast montert i et ventilasjonsanlegg, og skal brukes i flere bygg, bør det i tillegg være portabelt. Då bør det også være fleksibelt, slik at det kan tilpasses ulike kanaldimensjoner – både sirkulære og rektangulære.

Prosjektet er utført i samarbeid med Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, og finansiert av Husbankens kompetansetilskudd til bærekraftig bustad- og byggkvalitet.

(Kilde: Sintef)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår