Oppfordret til grønn dialog i tidlig fase

 
Oppfordret til grønn dialog i tidlig faseGlad gjeng på dialogkonferansen Greenbuilt: Fra venstre: Magnus Holstad og Kris Wojcik, begge fra Jets, og Marianne Ellila, Karoline Solberg, Erling Hannaas og Kayleigh E. Smith fra Sweco.
Greenbuilt Dialogkonferanse er i gang i Oslo, og deltagerne fikk høre hvor viktig det er med dialog i tidlig fase av prosjektene for å få utnyttet de miljøvennlige mulighetene.

Tekst og foto: Therese Alne Bolin

Målet med konferansen er blant annet å synliggjøre mulighetene som ligger at byggherre og prosjektledere går i dialog med leverandørene av miljøvennlige løsninger så tidlig som mulig i prosjektet.

 - Det er inntrykket vårt at mange ser at det er viktig å starte en dialog i tidlig fase av prosjektet, for det er mange leverandører som har mye kunnskap om miljøaspektet i produktene, sier Johansen.

Bildet: Vikki Johansen, daglig leder av Greenbuilt, sammen med Håkon Hauan, administrerende direktør i EPD-Norge, på konferansen. Hauans foredrag hadde tittelen "Elektronisk og gjennomsiktig system fra vugge-til-vugge i byggeprosjekter.

 

Leverandører fra Sweco, Jets (sanitær-systemer), Geberit, Forbo flooring, Glasopor, Wicona med flere er tilstede , både som foredragsholdere og tilhørere.

Først ute på podiet var Statsbygg som fortalte hvordan de ville gjennomføre sitt Miljøprogram i den nye Regjeringskvartalet.

Elin Hansen er Statsbyggs miljørådgiver i prosjektet med å bygge nytt Regjeringskvartal og åpnet med å fortelle inngående om miljøambisjonene i det gigantiske prosjektet til en foreløpig antatt verdi av 15-16 milliarder kroner. Hansen har ansvar for å gjennomføre og koordinere prosjektets miljøprogram og oppnåelse av BREEAM Excellent. Hun presenterte planene, som innebærer 130 000 kvadratmeter nybygg og 37 000 kvadratmeter rehabilitering av eksisterende bygningsmasse.

Bildet: Elin Hansen, miljørådgiver i Statsbygg.

Klimagassutslippene skal være vesentlig lavere enn utslippene i et referanseprosjekt med samme sikkerhetsnivå. Prosjektet benytter Breeam-Nor som styringssystem, med ambisjonen Breeam Excellent. På samtlige områder, fra materialbruk i bygg og uteområder, som skal være så arealeffektive som mulig, til inneklima og klima- og miljøeffektive transportformer, alt skal gjennomgås for å oppnå lavest mulig klimagassutslipp. Men uansett hvilke valg av materialer og former de lander på, så innrømmet hun at det beste for miljøet er å redusere antall kvadratmeter som skal bygges.

- Den mest klimavennlige kvaratmeteren er den som ikke bygges, sa Hansen, før vi fikk høre mer inngående om de forskjellige grepene Statsbygg planlegger å ta.

Senere i dag vil det foregå en paneldebatt med politikere, diskusjonen tar utgangspunkt i spørsmålet "Hvilke incentiver gis i dag og vil bli gitt for miljøbygg og miljødokumenterte byggevarer i Norge?".

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår