Ordfører åpnet klimavennlige omsorgsboliger

 
Ordfører åpnet klimavennlige omsorgsboligerBildet: Boligene på Korpåsen i Asker er et forbildeprosjekt i FutureBuilt programmet. Det vil si at boligprosjektet skal redusere klimagassutslipp samt ha høy kvalitet på arkitekturen. Arkitekt: Linje Arkitektur AS
Tolv spente unge voksne kan flytte inn i nye flotte leiligheter på Korpåsen. Omsorgsboligene er klimavennlige og har arkitektur av høy kvalitet.

Av Bjørn Laberg

11. august åpnet ordfører Lene Conradi de nye omsorgsboligene på Korpåsen. Tolv spente unge voksne kan nå starte livet i egen bolig. Boligene er energieffektive og klimavennlige.

- Disse boligene er etterlengtet – både av folkevalgte, ansatte i kommunen og av dere som skal bo her. Mange av dere får nå deres første egne bolig. Å ha sitt eget hjem gir trygghet og styrke for oss mennesker. Gratulerer, og velkommen hjem, sa ordfører Lene Conradi i åpningstalen.

Fullverdige rekkehusleiligheter

Korpåsen omsorgssenter er et viktig supplement til Asker kommunes differensierte tilbud av boliger til personer med funksjonsnedsettelser. Omsorgsboligene er fullverdige rekkehusleiligheter med egen inngang, vindfang, stue med kjøkken, soverom, bad og bod. Det er tre bygninger med fire leiligheter i hver. Hvert bygg har et felles oppholdsrom. Leilighetene er plassert rundt et indre gårdsrom som skaper en trygg og sosial sone. Beboerne har ulike behov for oppfølging og tilpasninger. Det er derfor lagt stor vekt på å velge gode, universelt utformete løsninger, både inne og ute.

Forbildeprosjekt 

Boligene er et forbildeprosjekt i FutureBuilt programmet, det vil si at boligprosjektet skal redusere klimagassutslipp samt ha høy kvalitet på arkitekturen. Målet er å redusere klimagassutslipp fra transport, energibruk og materialbruk både i byggefase og i drift.

- Gjennom vårt samarbeid med FutureBuilt, lager vi energieffektive bygg. Asker er en bærekraftskommune, og vi gjennomfører ambisiøse prosjekter blant annet for å kunne nå de lokale klimamålene våre og for å møte de globale forpliktelsene. Vi er stolte over miljøprofilen til Korpåsen. Det gir boligene gode rammer og omgivelser, sa ordføreren på åpningen.

Boligene er bygget med massivtre. Dette er også eksponert i størst mulig grad i interiørene, for å bidra positivt til både bokvalitet og inneklima. Det er forenklede ventilasjonsløsninger som reduserer materialbruk. Byggene produserer lokal fornybar energi fra energibrønner og solceller som til sammen nesten dekker det totale energiforbruket. Boligene har blitt bygget på en fossilfri byggeplass.

Avtrekksvarmepumper

Byggene får el-produksjon fra cirka 250 m2 med solceller på takene som skal produsere cirka 35.000 kWh/år. Termisk energi produseres fra to avtrekksvarmepumper og el i bogrupper 1 og 2, og fra en varmepumpe, energibrønner og el i bogrupper 3. Varmepumpa har en buffertank som skal optimere driften og lagre overskudd av el fra solcellene. Avtrekksvarmepumpene i bogruppe 1 og 2 skal gjenvinne energi fra avtrekksluft som skal nyttiggjøres til varmt tappevann og oppvarming. Byggene får lavtemperatur-distribusjonssystem med tur og retur temperatur 45/35°C.

Motorstyrte vinduer

Ventilasjonsløsningene i alle leilighetene har samme hovedprinsipp: basisventilasjon som er supplert med ekstra ventilasjon på sommeren via høytsittende, motorstyrte vinduer i kombinasjon med manuelle åpningsvinduer. I bogrupper 1 og 2 (boliger) består basisventilasjonen av tilluft fra et ventilasjonsvindu (prinsippet er at tilluft forvarmes gjennom vinduet), friskluftventiler og sentralt avtrekk på bad. Fra avtrekket går luften til en avtrekksvarmepumpe som gjenvinner energi til tappevann og oppvarming. For å tilfredsstille krav til luftmengder i sykehjem får bogruppe 3 i tillegg ekstra basisventilasjon med tradisjonell balansert ventilasjon, men med forenklet prinsipp med tilluft i stue og kjøkken, og med overstrømning til soverom og avtrekk på bad. I tillegg er det mulighet for frikjøling fra brønnene.

Leilighetene får lavtemperatur oppvarmning med radiator i stue og kjøkken i bogrupper 1 og 2, og vannbåren gulvvarme i bogruppe 3. Det blir varmekabler på badene og det forberedes for el-panelovner på soverom.

Reduserte klimagassutslipp

Fra materialbruk er klimagassutslippet redusert med 52,5 prosent. Dette oppnås hovedsakelig ved bruk av tre og biomassebaserte løsninger. Det er brukt lite betong blant annet ved å ha en relativt tynn bunnplate. Der det er nødvendig med betong og stål er det benyttet lavkarbonbetong klasse A og armering med 80 prosent resirkulert stål.

Fra energibruk er klimagassutslippet redusert med 58,7 prosent. Boligene er prosjektert for å oppnå nær-nullenergi i henhold til FutureBuilts nZEB definisjon, og levert energi til bygget skal være mindre eller lik 40 kWh/m2 for bogruppe 1 og 2, og lik 85 kWh/m2 for bogruppe 3. For å oppnå dette skal det installeres solceller på tak, energibrønner for å dekke varmebehovet og naturlig ventilasjon for å redusere energibruk.

Fra transport er klimagassutslippet kun redusert med 11,9 prosent. Mange av beboerne i omsorgsboligene er avhengig av biltransport. Dette bidrar til en lav reduksjon sammenlignet med referansebygget. Det er imidlertid sørget for gode sykkelforhold for beboere, besøkende og ansatte og det er kort vei til buss- og togstasjon.

Bildet: 11. august åpnet ordfører Lene Conradi de nye omsorgsboligene på Korpåsen.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår