Orkla-bygget får solcellerekkverk

 
Orkla-bygget får solcellerekkverkMed solcellerekkverk får en utnyttet solen i hele solbanen ved at begge sider produserer energi, og man fanger også opp refleksjoner fra omkringliggende fasade og bygg. (Foto: Narud Stokke Wiig).
Det nye Orkla-bygget som er under oppføring på Skøyen i Oslo, får solcellerekkverk, i tillegg til solceller på vegg og fjernvarme. Totalt skal det installeres 35 løpemeter solcellerekkverk som potensielt kan produsere 12-14.000 kilowatt strøm årlig.

Orkla House, som prosjektet heter, ferdigstilles i februar 2019 og vil fylle et av de få tomrommene som finnes på Skøyen og huse de ansatte i Orkla-konsernet. Orkla-konsernet står som byggherre, og entreprenør er Skanska. Det skriver Glass- og fasadeforeningen i en pressmelding.

Ypperlige arealer for solcellerekkverk

I tillegg til næringsbygget, bygges også en boligblokk på 1.500 kvadratmeter. Den totale størrelsen på selve kontorbygget vil være ca. 24.000 m2, med etasjehøyder på 5, 7 og 16 etasjer. Disse «trappetrinnene» i etasjehøyder skaper flotte arealer for terrasser, som i sin tur er ypperlige arealer for solcellerekkverk. Det er valgt solcellerekkverket Powerrail fra Sagstuen. Totalt skal det kunne produsere 12-14.000 kilowatt strøm årlig.

Mye egenprodusert strøm

Bygget har ambisjon om å nå miljøsertifisering BREEAM Excellent og skal oppnå energimerke A, med høy grad av egen energiproduksjon og fjernvarme. Egen energiproduksjon kommer via solceller på vegg og rekkverk.

Powerrail ble lansert 4. mai av Sagstuen, en Gjøviks-bedrift som spesialiserer seg på fasade- og balkongprodukter i glass, aluminium og stål. Responsen tyder på at produktet treffer en nerve i markedet. Noe av grunnen kan være at produktet pløyer ny mark i den forstand at det er første solcellerekkverk som går i serieproduksjon, og det vil være det første solcellerekkverket hvor begge sider av rekkverket benyttes til produksjon av energi.

Utnytter areal på veggene

Powerrail fungerer ved at glassflaten i balkongrekkverket inneholder kraftproduserende solceller. Selve solcellene er tosidige og plasseres i et herdet og laminert sikkerhetsglass. Man får utnyttet solen i hele solbanen ved at begge sider produserer energi, og man fanger også opp refleksjoner fra omkringliggende fasade og bygg. Faktisk kan Powerrail på denne måten produsere mer strøm enn tilsvarende antall solcellepanel liggende på tak, uten å ta opp kjærkomment areal.

I bygg der taket av ulike årsaker ikke kan brukes til montering av solceller kan Powerrail vurderes montert på gesims med samme effekt.

Kan lagres

Kraften som produseres kan tilknyttes stasjonært batteri, slik at overskuddsproduksjon kan lagres til bruk på tider av døgnet med høyere forbruk. Om ønskelig kan solenergien forsyne dedikerte kurser, men normalt vil anlegget være koblet til hele strømtavlen/sikringsskapet til bygget. Strømmen kan også komme leilighetens eier til gode, eller bidra til å dekke felleskostnader for et borettslag. Med plusskundeavtale med ditt nettselskap, kan man også selge overskuddsproduksjon av strøm. Mulighetene er mange.

Produseres på Gjøvik

 - Powerrail består av prefabrikkerte elementer som heises direkte på plass. Det produseres på fabrikken vår på Gjøvik, slik at veien til monteringssted blir kort og tid brukt på byggeplass minimeres. Slik sparer vi enda litt miljø- og transportbelastning, sier Sagstuen.

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår