ORMEL-prosjektet

 
ORMEL-prosjektetBildetekst: Prøvetaking av sand- og grusmassene under boringen. Boringen er utført av Hallingdal Brønn- og Graveservice AS (Foto:Randi Kalskin Ramstad)
Grunnvann er en fornybar ressurs som kan brukes til oppvarming og kjøling. Begrenset kompetanse og mangelfull kartlegging gjør imidlertid at ressursen er lite brukt.

Av dr.ing. Randi Kalskin Ramstad / dr.ing. Bernt Olav Hilmo,
Asplan Viak AS

Asplan Viak har lang erfaring med utnyttelse av grunnvann til ulike formål, også til energi, og deltar nå aktivt sammen med 5 andre partnere i det pågående forskningsprosjektet ORMEL. Ett av målene med prosjektet er å gi et realt kompetanseløft for teknologien med bruk av grunnvannsbaserte varmepumper.

Hva er ORMEL?
ORMEL står for «Optimal ressursutnyttelse av grunnvann til oppvarming og kjøling i Melhus og Elverum». Melhus og Elverum har store grunnvannsressurser og er foregangskommuner for denne teknologien med bruk av grunnvannsbaserte varmepumper. Med denne bakgrunnen ble det 3-årige forskningsprosjektet ORMEL startet opp i 2015. Hovedmålet for prosjektet er å fremskaffe et faglig solid og bærekraftig grunnlag for en optimal utnyttelse og forvaltning av grunnvannsressursene i de to kommunesentrene. I tillegg til Asplan Viak, er prosjektet et samarbeid mellom Melhus (prosjekteier) og Elverum kommune, instituttene geologi og bergteknikk (prosjektledelse) og energi- og prosessteknikk ved NTNU og Norges geologiske undersøkelse (NGU). 

Video: Vannspruten fra filtervaskingen av en av brønnene i Asplan Viak sitt ORMEL-prosjekt i Melhus. Her renspyles grusen rundt filteret som er plassert i 73-78 meters dybde (Foto: Randi Kalskin Ramstad).

Du kan lese hele denne fagartikkelen i VVS aktuelt nr. 2, som snart går i trykken.

Ikke abonnent på Norges største VVS-fagblad? Fortvil ikke. Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår