Over 8 av 10 nyutdannede fagarbeidere går rett ut i jobb

 
Over 8 av 10 nyutdannede fagarbeidere går rett ut i jobbIllustrasjonsbilde
84,4 prosent av dem som besto fag- eller svenneprøven i Innlandet i 2018 og 2019, var i arbeid i november året etter.

– Innlandet har den laveste andelen i landet av nyutdannede fagarbeidere utenfor både jobb og utdanning, sier seksjonssjef for Fagopplæring og skoletilbud i Innlandet fylkeskommune, Jørn Olav Bekkelund.

Man kan ta fag- eller svenneprøve både som lærling, praksiskandidat og elev. Sysselsettingsgraden nasjonalt varierer mellom de forskjellige gruppene:

• 96 prosent: Praksiskandidater. Dette er personer som har tilstrekkelig arbeidserfaring til å gå opp til fagprøve uten læretid.
• 75 prosent: Personer som fikk fag- eller svennebrev som lærling. 18 av de resterende 25 prosentene var i utdanning ett år etter bestått fag- eller svenneprøve.
• 62 prosent: Elever som har fullført fagopplæring i skole. Dette er et tilbud til søkere som ikke får læreplass, der elevene får opplæring i faget ved skolen i stedet for i bedrift. 16 prosent er fortsatt i utdanning, mens nærmere 22 prosent er utenfor både arbeid og utdanning.

Flest i jobb fra Bygg- og anleggsteknikk

Sysselsettingsstatus for nyutdannede fagarbeidere varierer mellom utdanningsprogrammene. Bekkelund er ikke overrasket over at Bygg- og anleggsteknikk har høyest sysselsettingsgrad, med 89 prosent nasjonalt.

– Det er stor etterspørsel på faglært arbeidskraft fra denne sektoren, og slik situasjonen framstår nasjonalt er det fortsatt et stort behov for fagarbeidere også i mange andre bransjer.

– Unik situasjon

Innlandet er det fylket som har lavest andel nyutdannede fagarbeidere utenfor arbeid og utdanning, henholdsvis 4,8 prosent i gamle Hedmark og 4,5 prosent i gamle Oppland.

– I kombinasjon med høy innsøking til yrkesfaglig utdanning i videregående skole i Innlandet og relativt god tilgang på læreplasser setter det oss i en unik situasjon, hvor vi har mulighet til å sikre sysselsetting av faglærte og samtidig svare opp arbeidsmarkedets etterspørsel til faglært arbeidskraft, sier Jørn Olav Bekkelund.

Mange av fylkene med lavest andel i arbeid har de høyeste andelene som er i utdanning. De har altså ikke nødvendigvis høye andeler som står utenfor arbeid og utdanning. Møre- og Romsdal, med lavest andel fagarbeidere i arbeid, har for eksempel høyest andel som fortsetter i utdanning.

Mange med yrkeskompetanse fortsetter med utdanning

I Innlandet var det 2 670 elever i den videregående skolen og voksne som fikk et vitnemål med yrkeskompetanse i 2018 og 2019. Hele 94,7 prosent av kandidatene som avla prøve i 2019 bestod. Av elevene som fikk et vitnemål med yrkeskompetanse nasjonalt, er 53 prosent i arbeid første året etter de er ferdige med utdanningen. Nesten 33 prosent er fortsatt i utdanning, mens nærmere 15 prosent verken er i arbeid eller utdanning.

Andelen som går ut i arbeid er litt lavere enn for fem år siden. Samtidig øker andelen som fortsetter å utdanne seg. I gamle Oppland og Hedmark fylker fortsetter henholdsvis 11,2 prosent og 10,7 prosent å utdanne seg videre.

Kilde: Innlandet fylkeskommune

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår