På sporet av forbudte drivhusgasser

 
På sporet av forbudte drivhusgasserIllustrasjonsbilde
Danskene introduserer ny metode for å stoppe klimagassutslipp fra gamle fjernvarmerør.

Av Bjørn Laberg

I Danmark oppgraderes et omfattende nettverk av fjernvarmerør. Noen av de gamle rørene er isolert med skum, som inneholder forbudte drivhusgasser. Hvis gasser slippes, kan de bidra til å bryte ned ozonlaget, men nå kan en ny målemetode avsløre de miljøfarlige rørene, melder bladet Ny Teknik.

Så langt har det vært praksis at gamle fjernvarmepumper blir kuttet til gjenvinning når de erstattes. Denne praksisen innebærer imidlertid at gassene frigjøres og vil påvirke klimaet på et nivå som tilsvarer 16.000.000 tonn CO.

Teknologisk Institut, i samarbeid med GasDetect A / S og Stena Recycling AS, som støttes av Environmental Protection Agency, har utviklet en ny målemetode som på stedet kan avgjøre hvorvidt isolerende skum inneholdende KFK. Det kan være vanskelig å skille rørene, derfor kan den nye målemetoden redde klimaet for ellers synlige drivhusgassutslipp. Målimgen tar mindre enn ett minutt og skjer ved hjelp av infrarødt lys. Måleutstyret suger gassen inn i en bærbar celle, hvor den kan måles.

CFC-gass ble brukt i isolerende skum for kjøleskap, frysere, byggematerialer og fjernvarmerør i Danmark frem til 1995, før gassen ble forbudt. Det er anslått at fram til 1995 har det blitt gravd ned 26 000 kilometer fjernvarmerør. Disse inneholder 4.000-4.500 tonn CFC-gass, bundet i isolasjonen, ifølge Ny Teknik.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår