Passivhus trenger fjernvarme og kjøling

 
Passivhus trenger fjernvarme og kjølingBildet: Daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme etterlyser mer kompetanse på termisk energi og fjernvarme i statsadministrasjonen. Her er hun fotografert sammen med Steinar Asbjørnsen i Trondheim Energi på en Enova-konferanse i Trondheim (foto: Oddvar Lind)
13.09.12: Myndighetene bør skaffe seg mer kompetanse på termisk energi
13.09.12: Myndighetene bør skaffe seg mer kompetanse på termisk energi
Av Oddvar Lind 

– Erfaringene viser at også passivbygg trenger forsyning av varme og kjøling og at dette bør være en naturlig del av løsningen i slike bygg, sier Heidi Juhler som er daglig leder i Norsk Fjernvarme.
Hun mener at myndighetene bør skaffe seg mer kompetanse på termisk energi, ikke minst fjernvarme og vannbåren varme, for å realisere klimamålene framover.
– Flere fjernvarmeselskaper samarbeider nå med VVS-bedrifter om effektive varmeløsninger tilpasset passivbygg. I praksis vil det bety færre og mindre rørkonstruksjoner for vannbåren varme i byggene, mer kompakte kundesentraler og mer automatisering, påpeker hun.
Krav om passivbygg kommer allerede i 2015, og i 2020 blir det krav om nullenergibygg. Det vil bety store endringer og nye løsninger framover. 

Konkurrerer godt
Juhler mener imidlertid at fjernvarme fortsatt vil konkurrere godt med individuelle varmeløsninger. Fjernvarmen gir sikker forsyning hele året, uavhengig av temperatursvingninger. I tillegg ivaretar fjernvarmeselskapene drifts- og vedlikeholdsoppgaver samtidig som byggene sparer plass, argumenterer hun.
– Flere utbyggere som har investert i egne varmepumper, erfarer at disse pumpene krever mer spisslast enn beregnet og at de er lite driftssikre. Å bytte til fjernvarmeforsyning er enkelt når vannbåren varme er installert i bygget. Leveransen av fjernvarme pr. kunde er mindre i passivbygg. Men det kompenseres med fortetning av næringsbygg og leiligheter i byene. Det vil imidlertid ikke være lønnsomt med fjernvarme til eneboliger med passivhusstandard, presiserer hun. 

Hva vil Klimameldingen og Bygningsmeldingen bety framover? 

– Begge meldingene skal tydeliggjøre Regjeringens satsing på klima. Men de har flere svakheter, ikke minst mangel på kunnskaper om hva fjernvarmen kan bidra med. Klimameldingen fokuserer på tiltak i tre sektorer, nemlig bygg, industri og transport. I energisektoren skal oljekjeler fases ut, mens fjernvarme- og avfallsbransjen er nærmest glemt. De framstilles heller som forurensere enn som bidragsytere. Det er merkelig. 

 
Hele dette intervjuet kan du lese i VVS aktuelt nr. 6, som har utgivelse 9. oktober.

Har du ikke abonnement på VVS bransjens mest leste fagblad. Ta kontakt med Håkon Grell på telefon + 47 99 71 35 98 så setter han deg opp på et prøveabonnement eller på epost: hakon.grell@byggfaktamedia.no
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår