Pilotprosjekt i Molde

 
Pilotprosjekt i MoldeBildet: – For miljøet er det best å ikke produsere mer vann enn det som virkelig trengs. Da reduserer vi bruken av kjemikalier, strøm og energi til rensing. Mindre sløsing gjør også at vi slipper å oppdimensjonere kapasiteten, påpeker vann- og avløpssjef Bjarte Koppen i Molde. (Foto: Molde kommune)
Istad Fiber har bygget sensornettverk og koblet opp digitale vannmålere som et pilotprosjekt for Molde kommune. Målet er å redusere lekkasjer i ledningsnettet, redusere sløsing med vann og få mer fornøyde innbyggere.

– Vi sløser massivt med verdens viktigste naturressurs. I gjennomsnitt forsvinner over en tredjedel av vannet, enten på grunn av sløsing, lekkasjer i hjemmet eller lekkasjer i de kommunale rørsystemene. Med smarte vannmålere kan lekkasjene oppdages raskt og varsles automatisk, sier Bjarte Koppen, daglig leder i Molde vann og avløp KF.

Molde har i likhet med Trondheim og Stavanger lagt ut sensorer som overvåker kommunens rørledningsnett og sender timesverdier for vannforbruk én gang i døgnet. Dermed er det lett å oppdage unormal stigning i vannforbruket, noe som kan tyde på lekkasje.

Pilotprosjekt

I Molde kommune har Altibox og Istad Fiber vært med på et pilotprosjekt med smarte vannmålere som sender daglige automatiske avlesninger til et datasystem. Leverandøren InfoTiles sørger blant annet for analyse, prediksjon og lagring av dataene. Kommunen får dataene inn på et kontrollpanel som gir mulighet til å planlegge drift, utbedring eller dimensjonering av nye utbygginger. Moldensere uten vannmåler betaler for et estimert vannforbruk etter størrelse på boligen. Bor du på en adresse med gammeldags analog vannmåler, må du sende inn forbruket én gang i året - enten på sms eller via et papirskjema i posten.

- Digitale vannmålere kan gi et bedre bilde av individuelt forbruk, noe som forhåpentligvis vil bidra til å begrense sløsingen med vann, påpeker Bjarte Koppen.

Smarte vannmålere vil gjøre mye av den manuelle jobben overflødig. For kommunen blir det mulig å utrede en forbruksbasert prismodell hvor kunden betaler for det faktiske vannforbruket.

Sikter mot under 20 prosent svinn

Også Trondheim og Stavanger tester hvordan sensorteknologi kan gi mer innsikt i vannforbruket og tilstanden til vannledningsnettet. Den største gevinsten med smarte vannmålere er at det blir lettere å oppdage og lokalisere brudd og lekkasjer. I dag anslås det at 35 prosent av vannet på landsbasis lekker ut på vei fra produksjon til forbruker.

Alle kommuner er pålagt å rense avløpsvann, og en stor andel av lekkasjene havner i avløpsnettet. Dette innebærer unødige utgifter til pumping og rensing av rent vann.

– Det vi ønsker på sikt - et hårete mål som vi mener smarte vannmålere vil hjelpe oss med å nå - er å redusere vannlekkasjene til under 20 prosent. Det første steget er å få kontroll på vannuttaket, hvor det er og hvor vannet blir av, sier Bjarte Koppen avslutningsvis.

Smarte vannmålere i Molde: 

• Pilotprosjekt med digital vannmåling og lekkasjedeteksjon
• Benytter LoRaWAN sensornett bygget ut av Altbox-partner Istad Fiber
•Grensesnitt og kontrollpanel fra InfoTiles
• Nye tjenester som bl.a. sanntidsvarsling av lekkasjer i bolig og på ledningen inn til boligen, varsling av unormalt høyt vannforbruk, varsling om at vannet er i ferd med å fryse.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår