Pionerprosjekt mot Legionella

 
Pionerprosjekt mot Legionella
Ved hjelp av salt og elektrolyse fjernes legionella fra vannanlegg. - Overraskende rask effekt, dokumenterbart og med akseptable legionellatall, sier teknisk sjef ved Sjællands Universitetshospital, Køge, etter pionerprosjekt.

Legionellabakterier trives i vann over 15 grader og formerer seg i stillestående vann. Bakteriene kan forårsake alvorlig infeksjon i lungene, som i verste fall gir dødelig utgang for mennesker med dårlig immunforsvar. De senere årene har legionellaforekomstene økt i Norge.

Tradisjonelt har legionella blitt bekjempet ved hjelp av sjokkspyling med 70-80 grader varmt vann, klordioksid eller sølv/kobber. Det påvises i dag bekymringsfullt store mengder av mikrosølv i naturen. Sjokkbehandling med varmtvann har begrenset effekt, man ser gjerne at legionellaen blomstrer opp og er tilbake til samme nivå etter 2-3 uker.

Videreutvikling av produkt utviklet i Danmark
Den nye metoden er utviklet og patentert i Danmark og kan så langt vise til gode resultater. I løpet av kort tid fjernes biofilmen i vannrørene, der legionellabakteriene formerer seg. Dette skjer med et mål om 25% lavere energiforbruk. Metoden baserer seg på kontinuerlig behandling og skal videreutvikles med webløsning og 24 timers overvåkning slik
at legionellanivået holdes lavt.

Bærekraftig
Den nye metoden fungerer både for kaldt og varmt vann. Metoden er svært energieffektiv, med 25% reduksjon i energiforbruket. I tillegg benyttes ingen stoffer som krever spesialhåndtering. Ved hjelp av elektrolyse i en oppløsning av vanlig koksalt og vann utvinnes det patenterte biocidet Neuthox, som ved tilsetting i vannanlegget effektivt fjerner biofilmen.

Lave drifts- og vedlikeholdskostnader
Når anlegget er installert og i drift, har det lave driftskostnader. I forhold til løsninger med klordioksid eller sølv/kobber, er eneste kostnader salttabletter og vanlig service.

Nå i Norge
Stavangerfirmaet Z Energi markedsfører den nye metoden i Norge. I 2017 ble den blant annet testet av Clarion Hotell og for Stavanger kommune i Tastahallen, begge steder med et godt resultat. -Erfaringen med de to prøveanleggene så langt er strålende. Driftspersonell har fått en bedre hverdag,” sier forretningsutvikler Tor Line i Z Energi.

I samarbeid med Innovasjon Norge
Det planlegges nå flere nye testlokasjoner i samarbeid med Stavanger Kommune, private byggeiere og skoleskipet Gann. Samarbeidet er muliggjort gjennom støtte fra Innovasjon Norge. -Støtten fra Innovasjon Norge og samarbeidet med Stavanger Kommune og skoleskipet Gann tillater oss å bygge verdifull kompetanse om hvordan systemet fungerer i større anlegg og skip. Erfaringene fra Gann kan overføres mer eller mindre direkte til andre skip og oljerigger, så dette er veldig spennende, sier Tor Line.

Teknologien er særlig spennende for skip og offshore installasjoner med tanke på reduksjon av energiforbruk sammenliknet med dagens metoder. Energisparing, innføring av landstrøm og hybridisering av skip og oljerigger gjør at energiforbruk har blitt et fokusområde. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår