Porsgrunn vil spare inn energitiltak på få år

 
Porsgrunn vil spare inn energitiltak på få årTiltakene for å energieffektivisere i Porsgrunn kommune skal skje blant annet skje i kommunens skoler, barnehage, sykehjem, kulturhus, flerbrukshall, kontorbygg og bibliotek. (Foto: Google Maps).
AKTUELLE PROSJEKTER: Porsgrunn kommune regner med å spare 1 103 533 kWh per år ved å gjennomføre energireduserende tiltak i ventilasjonsanlegg i flere bygg. Kostnadene er antatt å bli 6,5 millioner kroner.
 
Av Therese Alne Bolin
 
Porsgrunn kommune har hatt en gjennomgang av kommunale bygg for å avdekke mulige energitiltak, og har satt opp 33 konkrete tiltak de ønsker å få gjennomført. Dette gjelder blant annet bytte av varmegjenvinnere, bytte til mer energieffektive vifter, bytte av hele aggregater, tilkobling til SD-anlegg, samt bytte varmtvannsberedere. Arbeidene skal skje i kommunens barneskole, ungdomsskole 8-10, barnehage, sykehjem/aldershjem, kulturhus, flerbrukshall, bibliotek og kontorbygg.
Anslått verdi på tiltakene er ca. 6,5 millioner kroner.
 
Store utgifter i dag
Bygg- og eiendomssjef i Porsgrunn kommune, Ole Henrik Lia, sier at de i dag har mye høyere forbruk enn nødvendig.
- Utfordringene i dag er unødvendig høyt energiforbruk i forhold til tilgjengelig teknologi som vifter og varmegjenvinnere. I tillegg kommer unødvendige ressurser til drift for blant annet reimbytte. 
 
Åpen konkurranse
Tiltaket er en del av en langsiktig satsing på ENØK tiltak i kommunen.
 Arbeidene omfatter blant annet blikkenslager og rørleggerarbeid, med installasjon av elektrisk utstyr og elektriske motorer.
Konkurransen skal i utgangspunktet gjennomføres som en åpen tilbudskonkurranse, ved at kontrakt tildeles den leverandøren som har inngitt det beste tilbudet uten at det gjennomføres forhandlinger.
 
Enova mener det er store summer å spare
Enova har undersøkt hver eneste kommune i landet med tanke på hva det er mulig å spare på strømregningen ved å gjennomføre tiltak. De laget en oversikt over forbruk og areal i egne formålsbygg for året 2010. I perioden 2010 til 2015 har Enova sett nærmere på hvilken energireduksjon den enkelte kommune har oppnådd gjennom sine omsøkte Enovaprosjekter.

Til slutt har de sett på resultatene som er oppnådd i EPC prosjekter, og brukt dette for å vurdere hva som er økonomisk lønnsomt for den enkelte kommune. EPC står for Energy performance Contracting og innbærer at byggherre moderniserer de tekniske anleggene i byggene.

Oslo kommune kan spare 125 millioner kroner

Her finner vi blant annet en utregning på at Oslo kommune kan spare 178.70 GWh til en verdi av 125.09 millioner kroner hvert år. Trondheim kommune kan spare 24.27 GWh til en verdi av 16.99 millioner kroner hvert år og Bergen kommune kan spare 30.57 GWh til en verdi av 21.40 millioner kroner hvert år. Dette ifølge Enovas utregninger.

Les mer om dette her.

FAKTA:

Prosjektnavn: Energireduserende tiltak - ventilasjonsanlegg
Byggeplass:    Porsgrunn, Telemark
Verdi(Mil.): 6,5 mill.kr.
Byggestart: november 2018
Anbudsfrist: 3. september 2018
 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår