Positive elbil-erfaringer

 
Positive elbil-erfaringer
06.09.13: Torsdag samlet Energiråd Innlandet nærmere 40 interesserte til elbilseminar med erfaringsutveksling og gode diskusjoner på Fylkeshuset på Hamar.
06.09.13: Torsdag samlet Energiråd Innlandet nærmere 40 interesserte til elbilseminar med erfaringsutveksling og gode diskusjoner på Fylkeshuset på Hamar.
Bakgrunnen for seminaret er det norsk-svenske samarbeidsprosjektet GreenDrive gjennom Interreg.
Prosjektets mål er å bidra til en rask innfasing av elektriske kjøretøy i kommunal bilpark, og således bidra til reduksjon i klimagassutslipp i indre Skandinavia. Energiråd Innlandet er prosjektleder for GreenDrive. 110 brukere i 15 kommuner har prøvd elbil i tjenesten.
Ved seminarets begynnelse presenterte daglig leder i Energiråd Innlandet Therese H. Karlseng oppmuntrende resultater fra spørreundersøkelser gjort i etterkant av de kommuneansattes elbiltesting.

Gode resultater
Erfaringene viser at 87 prosent opplever stor eller ganske stor kjøreglede med elbil. 80 prosent oppgir at rekkevidden er tilstrekkelig i arbeidshverdagen, og hele 95 prosent synes elbilen var bra eller meget bra. 80 prosent opplevde rekkevidden som tilstrekkelig, noe som er positivt i våre spredtbygde fylker og län. 71 prosent opplevde at ladingen av kjøretøyet fungerte tilfredsstillende.
- Dette er veldig oppløftende tall, fastslo Therese H. Karlseng.
Svein Arild Nyhus fra Elverum kommune fortalte at enkelte brukere i barnevernsetaten ikke turte reise ut på lengre turer, mens IT-avdelingen som reiste mange korte turer opplevde elbilen som nærmest perfekt. Noen usikkerhetsmomenter rundt rekkevidde finnes.

Vanskelig på vinteren?
Roar Antonsen og Linda Sletten fra Lillehammer kommune fortalte om erfaringene fra elbil i hjemmetjenesten gjennom nærmere to år. Vinteren har vært utfordrende, med topografien på Lillehammer og kulde. Lillehammer kommune har benyttet Mitsubishi i-Miev. Piggdekk har hjulpet i forhold til å takle vinterføret. Erfaringene fra Lillehammer kommune vekket engasjementet og interessen blant tilhørerne. Mange var ønsket å vite hvordan elbilen fungerte i forhold til turnustjeneste og vinteren. Luc Martin var ansvarlig for innkjøpene, og fortalte om prosessen bak.
- Vi hadde en innovativ konkurranseform, der vi overførte ansvaret for å løse våre krav og utfordringer til leverandørmarkedet, fortalte Martin.

Godt i gang
Tor Yngve Johnsen, eiendomssjef i Åmot kommune, slo fast at ved bruk av elbil må man tenke nytt, ikke fokusere utelukkende på begrensningene en elbil har. Erfaringene fra Åmot kommune var i stor grad veldig positive.
Gabriel Wergeland gjorde rede for en del av erfaringene Grønn Bil har gjort seg. Wergeland trakk særlig frem Moss kommune som et godt eksempel, hvor innkjøpsreglementet spesifiserer at dersom jobben kan utføres med en nullutslippsbil må kommunen kjøpe det. Dette er mer eller mindre alltid en elbil. De store bykommunene i Norge, som Trondheim, Bergen og Oslo, er nå godt i gang.
- Det viktigste man skal spørre seg om i anskaffelsesprosessen, er å spørre hvor langt kan den bilen gå under verst tenkelige forhold, poengterte Wergeland.

Infrastruktur
Espen Johansen, parkeringssjef i Hamar kommune, med erfaring fra arbeid i trafikketaten i Oslo kommune, redegjorde for fornuftig utbygging av ladeinfrastruktur.
- Vi må identifisere hvor behovet for ladestasjoner er. Kollektivknutepunkt, offentlige bygg og der det handles er gode kandidater, slo Johansen fast.
Seminaret ble avsluttet med en workshop om den totale klimatransportpakken.
Daglig leder i Energiråd Innlandet, Therese H. Karlseng, var godt fornøyd med innholdet og resultatene av seminaret.

- Erfaringsutveksling er et mål i prosjektet, og i dag fikk vi høre om både det som har fungert godt og det som er av utfordringer for kommunene. Det er de som vet hvor skoen trykker. Vi tar med oss dette videre i arbeidet. Kommunene er en av våre viktigste målgrupper for praktisk klimahandling, avslutter Karlseng.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår